Date:
Με συνολική ποινή φυλάκισης 4 ετών και 3 μηνών που επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο στον πατέρα Αντώνιο, ολοκληρώθηκε η πρώτη δίκη από εκείνες που έχει να αντιμετωπίσει ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου.
Ο κληρικός, καθισμένος στο εδώλιο του δικαστηρίου, άκουσε ψύχραιμος τον πρόεδρο να ανακοινώνει την κρίση της Δικαιοσύνης για την πρώτη και με τις ελαφρύτερες κατηγορίες, από τις δικογραφίες που «άνοιξαν» σε βάρος του πριν δύο χρόνια, μετά από καταγγελίες παιδιών. Μαζί του καταδικάστηκαν τέσσερις στενοί συνεργάτες του, εργαζόμενοι σε δομές της Κιβωτού, σε ποινές 17 έως 40 μήνες φυλάκισης. Σε όλους τους καταδικασθέντες χορηγήθηκε 3ετής αναστολή.
Με ομόφωνη απόφασή του, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους συνολικά πέντε από τους οκτώ κατηγορούμενους, απαλλάσσοντας πλήρως τρεις και αθωώνοντας για αρκετές πράξεις τους κριθέντες ενόχους. Στους πέντε κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι, αναγνώρισε ελαφρυντικό.
Η απόφαση του δικαστηρίου ως προς τους τέσσερις εργαζόμενους είναι η εξής: Στον γενικό διευθυντή της ΜΚΟ φυλάκιση 18 μηνών. Στο θεωρούμενο «δεξί χέρι» του κληρικού φυλάκιση 40 μηνών, στον πρώην παιδαγωγό σε δομή του Βόλου φυλάκιση 17 μηνών και στην επικεφαλής της δομής του Βόλου φυλάκιση 21 μηνών.
Με την κρίση του το δικαστήριο καταδίκασε τον πατέρα Αντώνιο σε φυλάκιση 51 μηνών για πέντε συγκεκριμένες πράξεις, από τις 19 που του αποδίδονταν, οι οποίες αφορούν βαριές και απλές σωματικές βλάβες τις οποίες φαίνεται να παρότρυνε και να ενέκρινε, όπως εξαναγκασμός σε εργασία παιδιών, παρατεταμένη απομόνωση και ξυλοδαρμούς. Το δικαστήριο μετέτρεψε σε εξαγοράσιμη, προς δέκα ευρώ ημερησίως, την ποινή του κληρικού και ενός ακόμη καταδικασθέντα. Η υπεράσπιση του βασικού κατηγορούμενου τόνισε πως ο πατέρας Αντώνιος δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο πλην του μισθού του.
Μετά το πέρας της διαδικασίας ο κληρικός δήλωσε: «Είμαι ο πατήρ Αντώνιος. Είμαι αθώος και παραμένω αθώος. Συνεχίζω τον αγώνα μου, ανεβαίνω τον Γολγοθά μου, μέχρι την τελική δικαίωση. Σας κοιτώ στα μάτια γιατί μπορώ να σας κοιτάξω».
Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του βασικού κατηγορούμενου, με δελτίο Τύπου αναφέρουν: «Η ελληνική Δικαιοσύνη, με την προδήλως εσφαλμένη απόφασή της, ως μη έδει, έκρινε ενόχους τους κατηγορουμένους γι’ αυτά που απεδείχθη ότι δεν τέλεσαν. Ο αγώνας συνεχίζεται για τη δικαίωση των εντολέων μας και την κήρυξη της αθωότητός τους. Τα ανωτέρω, παρά το γεγονός ότι για 14 εκ των 19 ανύπαρκτων αδικημάτων απηλλάγησαν».
Η υπόθεση που ολοκληρώθηκε σήμερα με την πρωτοβάθμια κρίση της Δικαιοσύνης, δεν είναι η μόνη ποινική εκκρεμότητα που έχει ο πατέρας Αντώνιος. Ο ιερωμένος είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για κατάχρηση δύο ανηλίκων, δίκη που έχει προσδιοριστεί ενώπιον του ΜΟΔ τον προσεχή Μάρτιο. Σε βάρος του επίσης, όπως και σε βάρος της πρεσβυτέρας, έχει ασκηθεί, μετά από εισαγγελική έρευνα στα οικονομικά της ΜΚΟ, δίωξη για τρία κακουργήματα που αφορούν απιστία, υπεξαίρεση και νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων σχετικά με την διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Κιβωτού. Στην δικογραφία αποδίδεται ρόλος φυσικού αυτουργού στην απιστία και την υπεξαίρεση στην πρεσβυτέρα, με ηθικό αυτουργό τον κληρικό, ενώ και στους δύο καταλογίζεται η νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων.
Δήλωση συνηγόρων Υποστήριξης της Κατηγορίας
Απόφαση «ορόσημο για την προστασία ανηλίκων και ευάλωτων προσώπων» χαρακτηρίζουν, με δήλωση τους, συνήγοροι Υποστήριξης της Κατηγορίας στην δίκη για κακοποιητικές συμπεριφορές σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου.
Οι συνήγοροι Κλειώ Παπαπαντολέων, Μαριαλένα Παπαχρήστου, Χρήστος Λαμπάκης και Γιώργος Σάρλης αναφέρουν στην δήλωση τους:
«Το Δικαστήριο μετά από μια μακρά, ενδελεχή και υποδειγματική διαδικασία, δικαίωσε τους ανήλικους παθόντες και σφράγισε την αξιοπιστία των καταγγελιών. Η απόφαση αυτή, που αφορά βαρύτατες πλημμεληματικές πράξεις, συνιστά ορόσημο για την προστασία ανήλικων και ευάλωτων προσώπων στη χώρας μας και αποτελεί μια ελάχιστη επανόρθωση για όσα τα παιδιά υπέστησαν στις δομές της Κιβωτού του Κόσμου».