Κικίλιας: Προχωράμε στην ανάπτυξη ενός δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
Date:
To μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Οικογενειακού Ιατρού αποτυπώνει πλήρως την επιτακτική ανάγκη της Ελλάδας να αφήσει πίσω της την περίθαλψη που έχει ως επίκεντρο τα νοσοκομεία και να στραφεί συνολικότερα στην ανάπτυξη δικτύων και δράσεων Δημόσιας Υγείας, «οικοδομώντας το μέλλον με Οικογενειακούς Ιατρούς» αναφέρει σε δήλωση του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Αναλυτικά η δήλωση του:
«Όταν ανέλαβα τον Ιούλιο του 2019 το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας, το πρώτο μου μέλημα ήταν να καταρτιστεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο, εφαρμόσιμο και πλήρως κοστολογημένο σχέδιο, με το οποίο θα γίνει μια πραγματική μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, που θα πετύχει αυτό στο οποίο απέτυχαν όλες οι προηγούμενες προσπάθειες και νομοθετικές πρωτοβουλίες: να αλλάξει στη συνείδηση του Έλληνα η λογική του “είμαι καλά, γιατί να πάω στον γιατρό;” και “όταν αρρωστήσω, θα πάω απευθείας στο νοσοκομείο”.
Τον Φεβρουάριο του 2020 ψηφίστηκε το νομοσχέδιό μας για τη Δημόσια Υγεία και τον προηγούμενο μήνα, παρουσία του γενικού διευθυντή του Π.Ο.Υ. Ευρώπης Ηans Kluge, παρουσιάσαμε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το 5ετές Σχέδιο Δράσης, η χρηματοδότηση του οποίου έχει εξασφαλιστεί από 4 ταμεία και θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ».
Ο υπουργός Υγείας επισημαίνει πως με την αναβάθμιση του ρόλου των οικογενειακών ιατρών και των διεπιστημονικών ομάδων επαγγελματιών υγείας, προχωράμε οργανωμένα και δομημένα στην ανάπτυξη ενός δικτύου ΠΦΥ, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο την Πρόληψη και καταλήγει:
«Με τη διενέργεια προσυμπτωματικών ελέγχων (screening) θα μπορούμε να “προλαβαίνουμε” την εκδήλωση νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, τα νεοπλάσματα, η παχυσαρκία και ο σακχαρώδης διαβήτης έτσι ώστε πολλοί συμπολίτες να μη χρειάζεται να φτάνουν στα νοσοκομεία μας, αρκετές φορές σε προχωρημένο στάδιο της πάθησης, με πολύ μεγάλο ψυχικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος».
Πηγή thestival.gr