Πρόκειται για την πρώτη ανεξάρτητη προσπάθεια εξερεύνησης του διαστήματος από ασιατική χώραΗ Κίνα κατάφερε σήμερα να προσεδαφίσει στην επιφάνεια του Άρη τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ που έχει βαφτίσει Zhurong, επιτυχία άνευ προηγουμένου για ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Πρόκειται για την πρώτη ανεξάρτητη προσπάθεια εξερεύνησης του διαστήματος από ασιατική χώρα
Η Κίνα κατάφερε σήμερα να προσεδαφίσει στην επιφάνεια του Άρη τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ που έχει βαφτίσει Zhurong, επιτυχία άνευ προηγουμένου για οποιαδήποτε χώρα της Ασίας, μεταδίδουν κρατικά ΜΜΕ επικαλούμενα την Κινεζική Εθνική Διαστημική Υπηρεσία.

 
Η προσεδάφιση στον κόκκινο πλανήτη αποτελεί εξαιρετικά περίπλοκο εγχείρημα. Πολλές ευρωπαϊκές, σοβιετικές και αμερικανικές αποστολές με αυτόν τον σκοπό απέτυχαν στο παρελθόν.

Η Κίνα είχε ήδη αποπειραθεί να στείλει ερευνητικό ρομπότ στον Άρη, το 2011, αποστολή που διεξήχθη από κοινού με τη Ρωσία. Μετά την αποτυχία της, το Πεκίνο αποφάσισε να συνεχίσει την περιπέτεια μόνο.

 
Η Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας εκτόξευσε την 23η Ιουλίου 2020 από τη Γη τη μη επανδρωμένη αποστολή Tianwen-1, όπως ονομάζεται το διαστημόπλοιο που έστειλε στο διάστημα.

 
Αποτελείτο από τρία στοιχεία: το βασικό τμήμα του σκάφους που θα μείνει σε τροχιά γύρω από τον Άρη, το τμήμα που προσεδαφίστηκε και, μέσα σε αυτό, το τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ Zhurong.

«Το σκάφος Tianwen-1 προσεδαφίστηκε με επιτυχία στην προκαθορισμένη ζώνη» του Άρη με το ρομπότ Zhurong, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, διευκρινίζοντας ότι ελήφθη σήμα στη Γη.

Η προσεδάφιση έγινε σε έναν τομέα του κόκκινου πλανήτη που αποκαλείται Utopia Planitia, μια αχανή κοιλάδα στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη.

Για τους Κινέζους, αυτή είναι η πρώτη ανεξάρτητη προσπάθεια εξερεύνησης του διαστήματος. Έχουν φιλόδοξα σχέδια, ευελπιστούν να επιτύχουν όλα όσα έχουν καταφέρει οι Αμερικανοί, που έχουν προχωρήσει σε αρκετές αποστολές στον Άρη από τη δεκαετία του 1960.

 
Τον Φεβρουάριο, η Κίνα είχε επιτύχει το Tianwen-1 να τεθεί σε τροχιά γύρω από την Άρη και να αρχίσει να στέλνει φωτογραφικά στιγμιότυπα και άλλο υλικό από τον κόκκινο πλανήτη για να μελετηθεί από τους επιστήμονες.

Νωρίς σήμερα, κατάφερε να προσεδαφίσει το τμήμα που μετέφερε το μικρό ρομπότ Zhurong, το οποίο μπόρεσε να βγει έξω, στην επιφάνεια.

Advertisement
Babis

Με βάρος που ξεπερνά τα 200 κιλά, το Zhurong είναι εφοδιασμένο με τέσσερα φωτοβολταϊκά πάνελ για να εξασφαλίζεται η τροφοδοσία του με ηλεκτρισμό. Θα είναι επιχειρησιακό για τρεις μήνες.

Διαθέτει επίσης κάμερες, ραντάρ και λέιζερ, που θα επιτρέψουν να μελετηθεί το περιβάλλον του και να αναλυθεί η σύνθεση πετρωμάτων του Άρη.

Το όνομα Zhurong παραπέμπει στον θεό της φωτιάς στην κινεζική μυθολογία. Ο συμβολισμός δικαιολογείται από την ονομασία του Άρη στα κινεζικά, Huoxing, «ο πλανήτης της φωτιάς».

Πηγή protothema.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απολογία σμήναρχου στο Αεροδικείο Αθηνών: Υπό κράτηση έως την Τρίτη οπότε θα απολογηθεί σε στρατιωτικό εισαγγελέα

06/02/26 8:12 μμ

Απολογία σμήναρχου στο Αεροδικείο Αθηνών: Υπό κράτηση έως την Τρίτη οπότε θα απολογηθεί σε στρατιωτικό εισαγγελέα

Βασιλόπιτα με χαμόγελα στον δήμο Σερρών - video

06/02/26 8:01 μμ

Βασιλόπιτα με χαμόγελα στον δήμο Σερρών – video

Δήμος Σερρών: Αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία του ΚΗΦΗ - video

06/02/26 7:52 μμ

Δήμος Σερρών: Αντίστροφη μέτρηση για τη λειτουργία του ΚΗΦΗ – video

Ενοποιούνται τα δυο σωματεία εργαζομένων ΟΤΑ Σερρών - Νέα δύναμη και φωνή για τα μέλη - video

06/02/26 7:44 μμ

Ενοποιούνται τα δυο σωματεία εργαζομένων ΟΤΑ Σερρών – Νέα δύναμη και φωνή για τα μέλη – video

Σέρρες: Αντικατάσταση παλιών αγωγών - Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες της ΔΕΥΑΣ - video

06/02/26 7:33 μμ

Σέρρες: Αντικατάσταση παλaιών αγωγών – Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες της ΔΕΥΑΣ – video

Νοσοκομείο Σερρών: Προκηρύχθηκαν 8 νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού

06/02/26 7:09 μμ

Νοσοκομείο Σερρών: Προκηρύχθηκαν 8 νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού

Φειδίας Παναγιώτου: «Μου είπε η γυναίκα μου: "Έγινες τελείως πολιτικός"»

06/02/26 4:03 μμ

Φειδίας Παναγιώτου: «Μου είπε η γυναίκα μου: “Έγινες τελείως πολιτικός”»

Σταύρος Παπασταύρου: Η ενέργεια είναι συστατικό στοιχείο ασφάλειας, ανθεκτικότητας και εθνικής κυριαρχίας

06/02/26 3:03 μμ

Σταύρος Παπασταύρου: Η ενέργεια είναι συστατικό στοιχείο ασφάλειας, ανθεκτικότητας και εθνικής κυριαρχίας

Ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον για το Greek Frozen Yogurt της Κρι Κρι σε Ασία και Αμερική

06/02/26 2:59 μμ

Ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον για το Greek Frozen Yogurt της Κρι Κρι σε Ασία και Αμερική

Παραιτήθηκε η Άννα Στρατινάκη από τη θέση της υποδιοικήτριας στην Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς

06/02/26 1:09 μμ

Παραιτήθηκε η Άννα Στρατινάκη από τη θέση της υποδιοικήτριας στην Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς

Χειμερινοί Ολυμπιακοί: Η Τίτα σημαιοφόρος αντί του Γκιννή

06/02/26 1:06 μμ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί: Η Τίτα σημαιοφόρος αντί του Γκιννή

Λούκα Κατσέλη - Άρειος Πάγος: Μια σημαντική απόφαση που διασφαλίζει την οικονομική επιβίωση χιλιάδων δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στο Νόμο Κατσέλη

06/02/26 1:01 μμ

Λούκα Κατσέλη – Άρειος Πάγος: Μια σημαντική απόφαση που διασφαλίζει την οικονομική επιβίωση χιλιάδων δανειοληπτών