Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα, τα οποία αυξάνονται με την ηλικία.Advertisement   Δύο στους πέντε καπνιστές αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής σωματική, αισθητήρια ή/και νοητική δυσκολία, η οποία σε έναν ... Περισσότερα

Κινητικά προβλήματα, νοητικές δυσκολίες ταλαιπωρούν δύο στους πέντε καπνιστές

Epilogestv

Epilogestv

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα, τα οποία αυξάνονται με την ηλικία.

Advertisement
 

Δύο στους πέντε καπνιστές αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής σωματική, αισθητήρια ή/και νοητική δυσκολία, η οποία σε έναν στους επτά είναι αρκετά σοβαρή ώστε να επεμβαίνει στην καθημερινή τους ζωή, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Στην πραγματικότητα, αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, ακοής, κινητικότητας και σκέψης ή μνήμης με τουλάχιστον διπλάσια συχνότητα απ’ ό,τι οι άνθρωποι οι οποίοι ουδέποτε κάπνισαν.

Τα κινητικά και τα νοητικά προβλήματα είναι οι πιο συχνές δυσκολίες μεταξύ τους, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Tobacco Control.

Η σχετική μελέτη διεξήχθη σε 150.220 εθελοντές, ηλικίας 18 έως και άνω των 65 ετών. Μεταξύ 2019 και 2023 είχαν συμμετάσχει σε μεγάλη δημοσκόπηση των αμερικανικών ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

Οι ερευνητές τους είχαν ρωτήσει, μεταξύ άλλων, για το αν ήσαν νυν ή πρώην καπνιστές. Τους είχαν επίσης θέσει έξι ερωτήματα αξιολόγησης της λειτουργικής αναπηρίας ως εξής:

  • Για την όραση. «Δυσκολεύεστε να δείτε καθαρά, ακόμα κι αν φοράτε γυαλιά;»
  • Για την ακοή. «Δυσκολεύεστε να ακούσετε καλά, ακόμα και αν χρησιμοποιείτε βοήθημα ακοής;»
  • Για την κινητικότητα. «Δυσκολεύεστε να περπατήσετε ή να ανεβείτε μια σκάλα με τα πόδια;»
  • Για την επικοινωνία. «Όταν χρησιμοποιείτε την μητρική σας γλώσσα, δυσκολεύεστε να επικοινωνήσετε με τους άλλους (π.χ. να τους κατανοήσετε ή να σας κατανοήσουν);»
  • Για τις νοητικές δεξιότητες. «Δυσκολεύεστε να θυμάστε πράγματα ή να συγκεντρώνεστε σε ό,τι κάνετε;»
  • Για την αυτοφροντίδα. «Δυσκολεύεστε να φροντίσετε τον εαυτό σας, π.χ. να πλύνετε το σώμα σας ή να ντυθείτε μόνοι σας;»

Οι συμμετέχοντες είχαν απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα με ένα από τα τρία:

  • «Έχω μερικές δυσκολίες»
  • «Αντιμετωπίζω πολλές δυσκολίες»
  • «Δεν μπορώ να το κάνω καθόλου»

Τα ευρήματα

Σχεδόν 17.600 από τους ερωτηθέντες ήσαν νυν καπνιστές και άλλοι 37.500 πρώην καπνιστές. Οι υπόλοιποι είπαν ότι δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους.

Οι απαντήσεις τους έδειξαν ότι το 40% των καπνιστών αντιμετώπιζαν μικρή, μεγάλη ή πλήρη δυσκολία σε τουλάχιστον μία από τις δραστηριότητες για τις οποίες απάντησαν.

Οι πιο συχνές δυσκολίες ήταν οι κινητικές και ακολούθως οι νοητικές. Το 8% των νυν καπνιστών και το 7,9% των πρώην δυσκολεύονταν να περπατήσουν ή να ανέβουν τη σκάλα με τα πόδια. Αντίστοιχα, το 4,4% των νυν καπνιστών και το 3,1% των πρώην δυσκολεύονταν να θυμηθούν ή να συγκεντρωθούν.

Τα αντίστοιχα ποσοστά σε όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ ήταν 3,7% για τα κινητικά προβλήματα και 1,9% για τα νοητικά.

Συνολικά, η συχνότητα της οπτικής, ακουστικής, κινητικής ή νοητικής δυσκολίας ήταν 2 έως 2,4 φορές υψηλότερη στους νυν καπνιστές έναντι όσων δεν κάπνισαν ποτέ.

Advertisement

Φύλο και ηλικία

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι καπνίστριες είχαν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν κάποιον αισθητήριο, κινητικό ή νοητικό περιορισμό έναντι των καπνιστών (16,5% έναντι 12,1%).

Οι δυσκολίες παρουσίαζαν επίσης αισθητή αύξηση με την ηλικία. Στους καπνιστές ηλικίας 25-44 ετών λειτουργικά προβλήματα αντιμετώπιζε το 8,7% των συμμετεχόντων. Στις ηλικίες άνω των 65 ετών το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 21,6%.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το ποσοστό των καπνιστών που αντιμετωπίζουν λειτουργικές δυσκολίες είναι υπερδιπλάσιο απ’ ό,τι μεταξύ των ουδέποτε καπνιζόντων, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Κάθε λειτουργική δυσκολία θέτει μοναδικές προκλήσεις και εμπόδια στις προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος. Αν, όμως, ληφθούν υπ’ όψιν κατά τον σχεδιασμό της προσπάθειας, ενδέχεται να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά της, καταλήγουν.

πηγή iatropedia.gr

Φωτογραφία: iStock


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο «Αστερόκοσμος» «ξαναγεννιέται»: Από 11 Δεκεμβρίου στη ΔΕΘ

04/12/25 3:16 μμ

Ο «Αστερόκοσμος» «ξαναγεννιέται»: Από 11 Δεκεμβρίου στη ΔΕΘ

Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί: Ο Δήμος Σερρών και ο ΣΦΕΕΠΑΣ μοιράζουν χαμόγελα αγάπη

04/12/25 3:13 μμ

Γίνε Άη Βασίλης για ένα παιδί: Ο Δήμος Σερρών και ο ΣΦΕΕΠΑΣ μοιράζουν χαμόγελα αγάπης

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Αξιοποιούμε την κοινωφελή περιουσία, σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας και θέτουμε τη χώρα σε κίνηση»

04/12/25 3:09 μμ

Κυριάκος Πιερρακάκης: «Αξιοποιούμε την κοινωφελή περιουσία, σπάμε τις αλυσίδες της αδράνειας και θέτουμε τη χώρα σε κίνηση»

Σέρρες: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας

04/12/25 3:04 μμ

Σέρρες: Έκλεισε το τελωνείο του Προμαχώνα – Επιτρέπεται η διέλευση σε Ι.Χ., λεωφορεία και ασθενοφόρα

Google: Τι αναζήτησαν το 2025 οι Έλληνες

04/12/25 2:53 μμ

Google: Τι αναζήτησαν το 2025 οι Έλληνες

Κοζάνη: Τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους της ΔΕΗ - Έπαθε ανακοπή ο οδηγός

04/12/25 12:54 μμ

Κοζάνη: Τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους της ΔΕΗ – Έπαθε ανακοπή ο οδηγός

Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες - Red Code σε 9 περιφέρειες

04/12/25 12:29 μμ

Νέο κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Red Code σε 9 περιφέρειες

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας σε ασφυξία – Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων

04/12/25 12:23 μμ

ΠΑΣΟΚ: Ο πρωτογενής τομέας σε ασφυξία – Στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων

Aποζημιώσεις για ευλογιά: Επιπλέον 48 εκ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος – Δύο εκατ. ευρώ και στις Περιφέρειες

04/12/25 12:20 μμ

Aποζημιώσεις για ευλογιά: Επιπλέον 48 εκ. ευρώ σε κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος – Δύο εκατ. ευρώ και στις Περιφέρειες

Τ. Χατζηβασιλείου: Δύο νέες θέσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Σερρών

04/12/25 12:15 μμ

Τ. Χατζηβασιλείου: Δύο νέες θέσεις γιατρών Ουρολόγων στο Νοσοκομείο Σερρών

Ν. Μεντή για τον σύντροφο της: Η ασθένεια του, τα χωριστά σπίτια και η διαφορά ηλικίας

04/12/25 11:08 πμ

Ν. Μεντή για τον σύντροφο της: Η ασθένεια του, τα χωριστά σπίτια και η διαφορά ηλικίας

ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών: Νέο πρόγραμμα δωρεάν υπηρεσιών - Κατ’ οίκον φροντίδα

04/12/25 11:02 πμ

ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών: Νέο πρόγραμμα ΣΥΝΕΠΙΚΟΥΡΩ δωρεάν υπηρεσιών – Κατ’ οίκον φροντίδα