Κηπουρικές εργασίες τον Μάρτιο
Date:
Ο Μάρτιος είναι η κατάλληλη εποχή για να ασχοληθούμε με τα φυτά μας και να προετοιμάσουμε για ένα όμορφο καταπράσινο σκηνικό σε ένα μόλις μήνα.
Ας δούμε τι εργασίες μπορούμε να κάνουμε τώρα που ο φόβος παγετού έχει περάσει:
Ποτίζουμε πιο συχνά
Ρίχνουμε αρκετό νερό στις γλάστρες, 1-2 φορές τη βδομάδα, όταν το χώμα στην επιφάνεια έχει στεγνώσει. Στον κήπο, σχεδιάζουμε το ποτιστικό σύστημα, πριν μεγαλώσουν τα φυτά και ελέγχουμε για τυχών διαρροές στα λάστιχα.
Βγάζουμε τα φυτά στο μπαλκόνι
Μεταφέρουμε στο μπαλκόνι όσα φυτά είχαμε τοποθετήσει μέσα στο σπίτι για να τα προστατεύσουμε από το κρύο. Αν το εσωτερικό του σπιτιού μας δε δέχεται άμεσο ηλιακό φως, τα μεταφέρουμε σταδιακά στον ήλιο για να μην καούν. Μπορούμε να τους κάνουμε ένα χλιαρό ντουζ στην μπανιέρα για να απομακρύνουμε τη σπιτική σκόνη από τα φύλλα.
Μεταφυτεύουμε
Πριν ανέβουν οι θερμοκρασίες και ανθίσουν τα φυτά μας, τα μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα. Επιλέγουμε το αμέσως μεγαλύτερο μέγεθος, διότι διαφορετικά το παραπάνω χώμα θα αποθηκεύει υγρασία που θα σαπίσει τις ρίζες. Αν τα φυτά σας έχουν ήδη ανθίσει, καλύτερα να περιμένετε το τέλος της ανθοφορίας. Επίσης, μεταφυτεύουμε τα σπορόφυτα που σπείραμε τον προηγούμενο μήνα, αν έχουν βγάλει ήδη 4 φύλλα.
Λιπαίνουμε
Τώρα είναι η εποχή που τα φυτά αναπτύσσουν νέα βλάστηση μετά τη χειμερία νάρκη τους. Αρχίζουμε να τα λιπαίνουμε σταδιακά για να τους δώσουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να έχουμε ομοιόμορφη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Για την ώρα, 1 φορά το μήνα με αραιό λίπασμα, είναι αρκετή. Στον κήπο μας, είναι η κατάλληλη στιγμή να ενσωματώσουμε την κοπριά, το κομπόστ ή το βιολογικό μας λίπασμα.
Κλαδεύουμε
Απομακρύνουμε τα ξερά ή καμένα από τον παγετό κλαδιά και κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές, τα γιασεμιά, τις βουκαμβίλιες, τις ορτανσίες, τον κισσό, τα γεράνια, τις γαρδένιες, τις κληματαριές και τα οπωροφόρα. Κάνουμε βαθύ κλάδεμα, αφήνοντας νέα μάτια που θα μας δώσουν βλαστούς, χωρίς να τα λυπόμαστε. Φροντίζουμε το κλαδευτήρι μας να είναι κοφτερό και καθαρό.
Καθαρίζουμε τον κήπο
Απομακρύνουμε ξερά φύλλα και πεσμένα φρούτα. Ξεχορταριάζουμε και αφαιρούμε τα ζιζάνια όσο είναι ακόμα μικρά, διότι αν αναπτυχθούν κι άλλο θα είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτά.
Φυτεύουμε
Στο κομμάτι της φύτευσης, ο Μάρτιος είναι ο ιδανικός μήνας για να σπείρουμε τα περισσότερα ετήσια ανθοφόρα φυτά, τα αρωματικά αλλά και πολλά λαχανικά. Φυτεύουμε σπόρους σε μικρά γλαστράκια αρχικά, από σκυλάκια, πετούνιες, βιολέτες, περικοκλάδες, μοσχομπίζελα, πανσέδες, γαρίφαλα, νυχτολούλουδο. Φυτεύουμε βολβούς που θα μας δώσουν πανέμορφα άνθη το καλοκαίρι: ντάλιες, κάννες, κάλλες, γλαδιόλες, λίλιουμ, καθώς και κονδύλους μπιγκόνιας και ανεμώνες. Από αρωματικά φυτά, σπέρνουμε ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο, λεβάντα, ματζουράνα, μέντα, φασκόμηλο, αψιθιά, δενδρολίβανο, απήγανο και αρμπαρόριζα. Φυτεύουμε κατευθείαν στον κήπο λαχανικά όπως σπανάκι, σέλινο, καρότα, πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδο, πράσα, ραδίκια, μπρόκολο, λάχανο, παντζάρια, ραπανάκια, αντίδια, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο, σπόρους από μαρούλι και ντομάτες για πρώιμη συγκομιδή, κουκιά, μπιζέλια και αν βρισκόμαστε σε νότιες περιοχές, πιπεριά, αγγούρι, κολοκύθι και μελιτζάνα. Τέλος, φυτεύουμε γυμνόριζες τριανταφυλλιές.
Ελέγχουμε για ασθένειες και έντομα
Έντομα όπως οι μελίγκρες και οι αφίδες ενδέχεται να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Κοιτάζουμε προσεκτικά τα φύλλα για τυχών έντομα, αυγά, κάμπιες, τρύπες στα φύλλα ή στα κλαδιά και δρούμε αναλόγως, αφού συμβουλευτούμε έναν γεωπόνο.
Εκμεταλλευτείτε τον ήπιο καιρό της άνοιξης, φορέστε άνετα ρούχα και αντιηλιακό και πιάστε δουλειά! Μην ξεχάσετε να πάρετε τα μικρά παιδιά σας για βοηθούς-θα περάσετε ποιοτικό, διασκεδαστικό χρόνο μαζί και τα παιδιά θα μάθουν να αγαπούν τη φύση
πηγή: topontiki.gr