Δεν έχουμε ανάγκη από «πρίγκιπες» και «ευεργέτες», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ με αφορμή την επίσκεψη του Νικολάου Ντε Γκρες και ιδιωτικών μη κυβερνητικών σχημάτων που αναλαμβάνουν «πρωτοβουλίες» για την Υγεία στα χωριά της Σιντικής
Τα τελευταία 24ωρα, η περιοχή του Δήμου Σιντικής βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο «κοινωνικών δράσεων» με αφορμή την επίσκεψη του Νικολάου Ντε Γκρες και ιδιωτικών μη κυβερνητικών σχημάτων που αναλαμβάνουν «πρωτοβουλίες» για την Υγεία στα χωριά της περιοχής.
Τέτοιου είδους ενέργειες δεν αποτελούν πραγματική λύση στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία στον Δήμο Σιντικής. Αντίθετα, επιχειρούν να συγκαλύψουν την κραυγαλέα εγκατάλειψη των δημόσιων δομών υγείας από όλες τις κυβερνήσεις και να προβάλλουν ως «φιλανθρωπία» εκείνο που θα έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό δικαίωμα για κάθε κάτοικο.
Η κατάσταση των Κέντρων Υγείας Σιδηροκάστρου και Ροδόπολης είναι γνωστή και επιβεβαιώνεται καθημερινά:
• Υποστελέχωση σε όλες τις ειδικότητες, με κενές θέσεις γιατρών που παραμένουν ακάλυπτες.
• Ακτινολογικά εργαστήρια που λειτουργούν λίγες μόνο ημέρες τον μήνα.
• Διοικητική και νοσηλευτική υπηρεσία εξαντλημένη.
• ΕΚΑΒ που δεν καλύπτει 24ωρα και όλες τις περιοχές με ασφάλεια.
• Υποστελέχωση σε κρίσιμες δομές, όπως η Μονάδα Κλειστής Φροντίδας Παιδιών στο Σιδηρόκαστρο και η δομή προσφύγων στο Κλειδί.
Αυτή η κατάσταση δεν λύνεται με επισκέψεις και «καλές προθέσεις», ούτε με φωτογραφίες δίπλα στον λαό που έχει αφεθεί χωρίς γιατρούς, ασθενοφόρα και υπηρεσίες πρόληψης. Οι «δράσεις υγείας» διαφόρων ΜΚΟ και ιδιωτικών πρωτοβουλιών, ανεξάρτητα από τις προθέσεις όσων συμμετέχουν, λειτουργούν σαν πλυντήριο των κυβερνητικών ευθυνών και προωθούν τη λογική ότι οι ανάγκες του λαού μπορούν να καλυφθούν από ευκαιριακά προγράμματα και χορηγούς.
Αποσπούν την προσοχή από την πραγματική αιτία των προβλημάτων:
Όλες οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τη δημόσια υγεία ως κόστος, την ίδια ώρα που ενισχύουν με δισεκατομμύρια τον ιδιωτικό τομέα.
Δεν έχουμε ανάγκη από «πρίγκιπες» και «ευεργέτες».
Έχουμε ανάγκη από κρατικό, καθολικό, πλήρως στελεχωμένο σύστημα υγείας, που να υπηρετεί τον λαό και όχι τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Οι θέσεις και διεκδικήσεις του ΚΚΕ για την Υγεία είναι ξεκάθαρες
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
1. Μαζικές προσλήψεις
2. Άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ
3. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
4. Αναβάθμιση και πλήρη λειτουργία των Κέντρων Υγείας
5. Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας. Με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία.
Καλούμε τον λαό του Δήμου Σιντικής να μη συμβιβαστεί
Να μην δεχτεί τις «λύσεις» που παρουσιάζουν ως μονόδρομο τη φιλανθρωπία και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο λαός της περιοχής έχει πείρα:
Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, στον δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης και της οργανωμένης πάλης.
δελτίο τύπου













