Date:
Ερώτηση σχετικά με τις ζημιές, από έντονη βροχόπτωση – χαλαζόπτωση, στους αγροτοκτηνοτρόφους των Δήμων Αμφίπολης και Ν. Ζίχνης Σερρών κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Διαμάντω Μανωλάκου και Λεωνίδας Στολτίδης.
Παραθέτουμε την Ερώτηση:
«Οι αγροτοκτηνοτρόφοι μετρούν τις πληγές τους στις περιοχές των Δήμων Αμφίπολης και Ν. Ζίχνης στην ΠΕ Σερρών μετά από την έντονη βροχόπτωση – χαλαζόπτωση στις 25 Ιούνη, που άφησε στο πέρασμά της ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες συνολικής έκτασης περίπου 25.000 στρεμμάτων, σε κτηνοτροφικές μονάδες, όπως και σε χωριά που παρέμειναν χωρίς ρεύμα και νερό για πολλές ώρες.
Καταστράφηκαν όλα τα σιτηρά που δεν είχαν προλάβει να αλωνιστούν. Ολική καταστροφή είχαμε σε καλαμπόκια, τριφύλλια, βαμβάκια και ηλιόσπορους. Οι άνεμοι ξερίζωσαν ελιές και αμυγδαλιές, ενώ μεγάλες ζημιές έπαθαν και τα αμπέλια.
Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλοί από αυτούς θα μείνουν χωρίς παραγωγή, άρα χωρίς εισόδημα και μάλιστα σε μια χρονιά που το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί ακόμη περισσότερο με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξελίσσεται στην Ουκρανία, ανεβάζοντας στα ύψη την τιμή του πετρελαίου, του ρεύματος και των λιπασμάτων. Ταυτόχρονα, πρόβλημα δημιουργείται και στους κτηνοτρόφους της περιοχής καθώς μετά την καταστροφή της παραγωγής από την καταιγίδα δεν θα μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης των ζώων των κτηνοτροφικών μονάδων.
Το βασικό ζήτημα είναι ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αποζημιώνει ένα πολύ μικρό μέρος κι αυτό μετά από μεγάλη καθυστέρηση.
Η πολιτική, που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, αφήνει τις καλλιέργειες αθωράκιστες και απροστάτευτες στις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τους αγρότες χωρίς εισόδημα. Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος.
Η έκθεση της αγροτικής παραγωγής στα φυσικά φαινόμενα και η πολιτική του κράτους να μην παίρνει μέτρα προστασίας και να μην καλύπτει με επάρκεια τις ζημιές προστίθενται στα αδιέξοδα που κάνουν αδύνατη την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων και φέρνουν πιο κοντά τη διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση, γεγονός που αφορά όλο τον λαό.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση έτσι ώστε:
- Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις πληγείσες καλλιέργειες.
- Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγροτοκτηνοτρόφοι για το 100% των ζημιών, στη φετινή παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, με άμεση προκαταβολή και για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή χρηματοδότησή του με βάση τις ανάγκες από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ. τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.
- Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόληψη από τις ζημιές που προκαλεί το χαλάζι και ειδικά σε περιοχές οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα.
- Να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζεται η αμεσότερη καταγραφή ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων».