«Οι σημερινές κυβερνητικές φιέστες και χιλιοειπωμένες εξαγγελίες ούτε θέλουν ούτε μπορούν να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα θυματοποίησης και παραβατικότητας των ανηλίκων, απ’ τη στιγμή που δεν αντιμετωπίζουν τη ρίζα που τα ... Περισσότερα

ΚΚΕ: Οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν αντιμετωπίζουν τη θυματοποίηση και την παραβατικότητα των ανηλίκων

Epiloges Press

Epiloges Press

«Οι σημερινές κυβερνητικές φιέστες και χιλιοειπωμένες εξαγγελίες ούτε θέλουν ούτε μπορούν να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα θυματοποίησης και παραβατικότητας των ανηλίκων, απ’ τη στιγμή που δεν αντιμετωπίζουν τη ρίζα που τα προκαλεί, ενώ όσα μέτρα θα μπορούσαν στοιχειωδώς να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος μένουν στα χαρτιά, γιατί οι αστικές κυβερνήσεις μετράνε τις λαϊκές-κοινωνικές ανάγκες με κριτήριο το κόστος-όφελο» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, και προσθέτει

Advertisement
 

«Αντίθετα, διαμορφώνονται όροι μεγαλύτερης κοινωνικής περιθωριοποίησης και έντασης της επιθετικότητας λόγω της εμφανούς πρόθεσης για μεγαλύτερη αστυνόμευση και καταστολή μικρών παιδιών και όχι μόνο. Οι σχετικές αναφορές του πρωθυπουργού και υπουργών του, για “αμφισβήτηση της εξουσίας” ως χαρακτηριστικό της εφηβείας που πρέπει να αντιμετωπιστεί και περί “αντιμετώπισης του εξτρεμισμού”, κάνουν ολοφάνερο ότι τα φαινόμενα παραβατικότητας ανηλίκων αξιοποιούνται για τη μεγαλύτερη καταστολή ενάντια σε εκείνους που οργανωμένα αμφισβητούν το σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων».

Στην ανακοίνωση του κόμματος σημειώνεται ακόμα:

«Πρόκληση είναι το κυβερνητικό σύνθημα “δίπλα στα παιδιά”, όταν η κυβερνητική πολιτική είναι εχθρική στους εργαζόμενους γονείς τους, επιρρίπτει αποκλειστικά στην οικογένεια την ευθύνη, έχει συμβάλει στην απαξίωση και διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών παιδικής πρόνοιας-πρόληψης και στήριξης της οικογένειας για τον έγκαιρο εντοπισμό των προβλημάτων, απεξάρτησης από κάθε είδους εθισμούς. Γι’ αυτά τα προβλήματα δεν βρήκαν λέξη να πουν οι υπουργοί της κυβέρνησης.

Αντίθετα, με τα πιλοτικά τεχνικά Γυμνάσια “που θα λειτουργήσουν σε περιοχές με υψηλούς δείκτες νεανικής παραβατικότητας”, όπως αποδεικνύει η αρνητική διεθνής πείρα, θα ενταθεί η περιθωριοποίηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός και θα αναπαραχθεί το στίγμα του “νέου παραβάτη”. Μάλλον, δεξαμενή ακόμα πιο φθηνού εργατικού δυναμικού ψάχνει να βρει η κυβέρνηση για τους καπιταλιστές και αναζητάει άλλοθι σε επικίνδυνες λογικές, που ανοίγουν το δρόμο για την ταύτιση ανάμεσα στη χαμηλή βαθμολογία και τη νεανική παραβατικότητα.

Πρόκληση αποτελεί και η εξαγγελία για πρόσβαση των νέων στον αθλητισμό και αξιοποίησή του ως μέσου κοινωνικής επανένταξης, τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, ευνοεί την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, κάνοντάς τον “πολυτέλεια” για τις λαϊκές οικογένειες.

Advertisement
MEGA

Ακόμα, η γενική και αόριστη δέσμευση για περισσότερους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία δείχνει ότι και αυτή η ανάγκη θα κριθεί από τις “αντοχές της οικονομίας” και όχι απότην ανάγκη για σταθερή παρουσία τους σε κάθε σχολείο, ώστε να αποκτούν προσωπική σχέση εμπιστοσύνης με τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Όσο δε για τα kids wallet, η διεθνής πείρα επιβεβαιώνει ότι όπου έχουν προχωρήσει αντίστοιχα μέτρα, δεν καταγράφεται επίλυση ούτε καν αναστροφή σε τέτοια φαινόμενα. Αντίθετα, η συγκεκριμένη εφαρμογή ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την κυκλοφορία προσωπικών δεδομένων ανήλικων παιδιών στο διαδίκτυο αλλά και για γενικευμένη ψηφιακή παρακολούθηση.

Ψέμα ολκής αποτελεί και η κυβερνητική δήλωση ότι η κυβέρνηση συζήτησε με τη νεολαία και τους μαθητές. Οι μαθήτριες και οι μαθητές “φωνάζουν” ότι ασφυκτιούν από ένα σχολείο που εξοντώνει την ίδια τους τη ζωή. Έχουν ανάγκη να δημιουργήσουν, να μορφωθούν και η στέρηση αυτών των δικαιωμάτων είναι που δημιουργεί όρους ανασφάλειας και αδιεξόδων».

«Η διέξοδος από την κοινωνία που ζει και αναπνέει από τη βία και γι’ αυτό παράγει τους όρους της παραβατικότητας των ανηλίκων, βρίσκεται σήμερα στη συλλογική διεκδίκηση και δημιουργία, στα πολλά αντισώματα απέναντι στο άδικο. Αυτό είναι το πραγματικό αντίπαλο δέος που ανοίγει το δρόμο για την πραγματικά ελεύθερη και δίκαιη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και πολέμους, τον σοσιαλισμό» τονίζει, καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μείωση των κερδών της Mercedes κατά το γ' τρίμηνο

29/10/25 10:00 μμ

Μείωση των κερδών της Mercedes κατά το γ’ τρίμηνο

FIBA Europe Cup: Πάλεψε, αλλά «λύγισε» στη Γερμανία ο ΠΑΟΚ

29/10/25 9:57 μμ

FIBA Europe Cup: Πάλεψε, αλλά «λύγισε» στη Γερμανία ο ΠΑΟΚ

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Σεπτέμβριο

29/10/25 9:53 μμ

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις των καινούργιων αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Σεπτέμβριο

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ-Αν. Τρυπιτσίδης διευθύνων σύμβουλος «ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΡΕΙΝ»: Φορέας συντονισμού των ΚΥΔ η εταιρία, χωρίς έλεγχο νομιμότητας αιτήσεων-Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεωμένος να τις ελέγξει

29/10/25 9:48 μμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ-Αν. Τρυπιτσίδης διευθύνων σύμβουλος «ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΡΕΙΝ»: Φορέας συντονισμού των ΚΥΔ η εταιρία, χωρίς έλεγχο νομιμότητας αιτήσεων-Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεωμένος να τις ελέγξει

Το Honda «0 α» παρουσιάστηκε στο Japan Mobility Show 2025

29/10/25 9:43 μμ

Το Honda «0 α» παρουσιάστηκε στο Japan Mobility Show 2025

Δύο συλλήψεις για εμπορία ελαιολάδου στο Καματερό – Κατασχέθηκαν 600 λίτρα

29/10/25 9:35 μμ

Δύο συλλήψεις για εμπορία ελαιολάδου στο Καματερό – Κατασχέθηκαν 600 λίτρα

Οι «μαύρες» υπερτροφές που αλλάζουν τα δεδομένα στη διατροφή

29/10/25 9:27 μμ

Οι «μαύρες» υπερτροφές που αλλάζουν τα δεδομένα στη διατροφή

Τα έργα ανάπτυξης των υποδομών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας παρουσίασε ο πρύτανης στο υπ. Παιδείας

29/10/25 9:19 μμ

Τα έργα ανάπτυξης των υποδομών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας παρουσίασε ο πρύτανης στο υπ. Παιδείας

Κομοτηνή: 82χρονος πέθανε από ανακοπή μετά από επίθεση που δέχθηκε από τον γιο του

29/10/25 9:15 μμ

Κομοτηνή: 82χρονος πέθανε από ανακοπή μετά από επίθεση που δέχθηκε από τον γιο του

Με πλαστές ταυτότητες αγοράζουν αλκοόλ οι ανήλικοι

29/10/25 9:12 μμ

Με πλαστές ταυτότητες αγοράζουν αλκοόλ οι ανήλικοι

Τρία στα τρία ο Λεβαδειακός στο Κύπελλο

29/10/25 9:07 μμ

Τρία στα τρία ο Λεβαδειακός στο Κύπελλο

Ο Λιονέλ Μέσι προτείνει αλλαγές για την ανάπτυξη του MLS

29/10/25 9:04 μμ

Ο Λιονέλ Μέσι προτείνει αλλαγές για την ανάπτυξη του MLS