ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ Τίποτα πλέον δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα μεγάλα επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης, που όπως όλοι γνωρίζουμε το μόνο που επιφέρουν στην ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ

Τίποτα πλέον δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα μεγάλα επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης, που όπως όλοι γνωρίζουμε το μόνο που επιφέρουν στην οικονομία του τόπου είναι η αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αναφερόμαστε βέβαια στην κατάργηση των Τοπικών Φορέων Διαχείρισης σε περιοχές με μεγάλο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. 

Σύμφωνα με τον περιβαλλοντοκτόνο ν. 4685/2020 που φέρει την σφραγίδα του ΣΕΒ της ΕΕ, και αποτελοεί συνέχεια του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε το 2018 και αφορούσε τους Φορείς Διαχείρισης Προστασίας Περιβάλλοντος (ΦΔΠΠ, η διαχείριση των οποίων περνά  υπό Κεντρική Διοίκηση και εντάσσεται στον νεοσύστατο «Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής» (ΟΦΥΠΕΚΑ). Η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος ισχυρίζεται ότι με την Κεντρική Διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών θα επιλυθούν «χρόνια γραφειοκρατικά προβλήματα» που εμπόδιζαν τη «σωστή λειτουργία» των Διοικητικών Συμβουλίων των Φορέων Διαχείρισης.

Στην πραγματικότητα, μέσω της κατάργησης των Τοπικών Οργανισμών Διαχείρισης, η κυβέρνηση επιδιώκει να παρακάμψει μια σειρά εμποδίων που προέκυπταν σε διάφορα επενδυτικά σχέδια, ενώ συνολικότερα ο εν λόγω νόμος δίνει δυνατότητα αλλαγών χρήσης γης για την εγκατάσταση ξενοδοχείων, λατομείων ακόμη και εντός προστατευόμενων περιοχών, διευκολύνοντας φυσικά την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ και κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στην δική μας ΠΕ με ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2021 καταργείται το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης, το οποίο ενσωματώνεται στον ΟΦΥΠΕΚΑ. Εκτός από τις περιβαλλοντικές συνέπειες το ΦΕΚ δημιουργεί ανησυχία στους εργαζόμενους, το φόβο της απόλυσης και της ανεργίας.  Ο λαός των Σερρών καλείται  όχι μόνο να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για τους στόχους της πολιτικής τους αλλά και να συνεχίσει να αγωνίζεται. 

Η ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, με αφορμή και την τελευταία επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ανέδειξε με τον πιο ηχηρό τρόπο ζητήματα που αφορούν την περιβαλλοντική προστασία του τόπου μας και ειδικότερα στην περιοχή του Δήμου Σιντικής. Η πείρα μας δείχνει ότι οι μαζικοί αγώνες και η αντίδραση του σερραϊκού λαού απέναντι στην δημιουργία λατομείου στον Λαϊλιά, εμπόδιζαν μέχρι σήμερα την υλοποίηση των σχεδίων τους και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Καλούμε όλο τον σερραϊκό λαό, τα Τοπικά και Δημοτικά Συμβούλια , τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής να μην μείνουν αμέτοχοι να πάρουν θέση και για το σοβαρό αυτό ζήτημα της κατάργησης του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κερκίνης. 

Διεκδικούμε:

 – Την κατάργηση του νόμου 4685/2020 και κάθε άλλης απόφασης που διευκολύνει και υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαού, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.

Advertisement
Babis

– Την πλήρη ανάληψη της ευθύνης και της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών από κράτος και όχι την ανάθεσή της σε διάφορα ΝΠΙΔ και ΜΚΟ.

– Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος.

– Τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης και τη μεταφορά τους στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες του Περιβάλλοντος (Διευθύνσεις Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, Δασική Υπηρεσία κλπ.) που πρέπει να αναλάβουν συνολικά τη διαχείριση και προστασία των περιοχών αυτών.

– Την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης όλων των μελετών και έργων που εξασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και του λαού και όχι των κερδοφόρων επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων.

– Την προστασία όλων των περιοχών NATURA της ΠΕ Σερρών του ορεινού όγκου του Λαϊλιά και της Εθνικού Πάρκου Κερκίνης. 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η υφαντική και η ξυλοτεχνία συνομιλούν με το σήμερα στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ

12/01/26 4:25 μμ

Η υφαντική και η ξυλοτεχνία συνομιλούν με το σήμερα στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ

ΕΜΣΤ: Δύο βραδιές προβολών και μια ομιλία στο πλαίσιο της έκθεσης Why Look at Animals? – Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

12/01/26 4:18 μμ

ΕΜΣΤ: Δύο βραδιές προβολών και μια ομιλία στο πλαίσιο της έκθεσης Why Look at Animals? – Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Κιλκίς: Στο αυτόφωρο 58χρονος που κατηγορείται ότι παρέσυρε αστυνομικό επειδή του έκοβε κλήση

12/01/26 4:12 μμ

Κιλκίς: Στο αυτόφωρο 58χρονος που κατηγορείται ότι παρέσυρε αστυνομικό επειδή του έκοβε κλήση

Ελβετία: Δικαστήριο διέταξε να παραμείνει υπό κράτηση ένας από τους δύο ιδιοκτήτες του μπαρ στο Κραν-Μοντανά

12/01/26 4:00 μμ

Ελβετία: Δικαστήριο διέταξε να παραμείνει υπό κράτηση ένας από τους δύο ιδιοκτήτες του μπαρ στο Κραν-Μοντανά

Ν. Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει τη συμφωνία Mercosur

12/01/26 3:56 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει τη συμφωνία Mercosur

Οι Μπράντλεϊ Κούπερ και Μάικλ Ντάγκλας στο Φεστιβάλ Κλασικών Ταινιών TCM, στη Νέα Υόρκη

12/01/26 3:53 μμ

Οι Μπράντλεϊ Κούπερ και Μάικλ Ντάγκλας στο Φεστιβάλ Κλασικών Ταινιών TCM, στη Νέα Υόρκη

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τον τραυματισμό 45χρονης σε εμπορικό κέντρο

12/01/26 3:23 μμ

Θεσσαλονίκη: Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τον τραυματισμό 45χρονης σε εμπορικό κέντρο

Π. Μαρινάκης: Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί υπό καθεστώς απειλών - Δύο οι συναντήσεις με τους αγρότες

12/01/26 3:19 μμ

Π. Μαρινάκης: Η κυβέρνηση δεν λειτουργεί υπό καθεστώς απειλών – Δύο οι συναντήσεις με τους αγρότες

Enaon EDA: Οδηγίες Προστασίας Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου λόγω Χαμηλών Θερμοκρασιών

12/01/26 3:13 μμ

Enaon EDA: Οδηγίες Προστασίας Εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου λόγω Χαμηλών Θερμοκρασιών

Νέοι αντιδήμαρχοι στον δήμο Σερρών: Παραιτήθηκε η Χρυσούλα Δρίγκα, εκλέγεται νέος πρόεδρος του Δ.Σ.

12/01/26 2:51 μμ

Νέοι αντιδήμαρχοι στον δήμο Σερρών: Παραιτήθηκε η Χρυσούλα Δρίγκα, εκλέγεται νέος πρόεδρος του Δ.Σ.

Άνοιξαν οι εγγραφές του 14ου Ημιμαραθωνίου της Αθήνας

12/01/26 3:10 μμ

Άνοιξαν οι εγγραφές του 14ου Ημιμαραθωνίου της Αθήνας

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ εισάγει δοκιμασία με ανιχνευτή ψεύδους

12/01/26 3:09 μμ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ εισάγει δοκιμασία με ανιχνευτή ψεύδους