Κλειδί Σερρών: Με κάρτες η είσοδος και η έξοδος για τους μετανάστες
Date:
Με ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο αναμένεται να λειτουργήσουν τα δύο camps σε Μαλακάσα και Σιντική Σερρών, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τζιανλούκα Ρόκο, επικεφαλής του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Όπως τόνισε, τα δύο αυτά κέντρα φιλοξενίας θα παραμείνουν κλειστά για μία ακόμα εβδομάδα λόγω των μέτρων που εφαρμόζονται για τον κορωνοϊό.
«Έπειτα από αυτό το χρονικό διάστημα θα δούμε αν θα ανοίξουν», τόνισε.
«Η τάση τώρα –ανεξάρτητα από την επιδημία– είναι όλα τα καινούργια κέντρα να είναι ελεγχόμενα όσον αφορά την είσοδο και την έξοδο από αυτά, που θα επιτρέπεται για ορισμένες ώρες την ημέρα. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σύστημα με κάρτες για την είσοδο και την έξοδο όσων είναι εγγεγραμμένοι. Ομως, όλα αυτά θα οριστικοποιηθούν όταν λήξει η καραντίνα», τόνισε ο κ. Ρόκο μιλώντας χθες σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους. Υπενθυμίζεται ότι τα δύο κέντρα είχαν δημιουργηθεί για να λειτουργήσουν ως κλειστές δομές.
Στις δομές στη Μαλακάσα και στη Σιντική Σερρών έχουν μεταφερθεί περίπου 2.000 μετανάστες οι οποίοι έφτασαν από την Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο.
Με ΠΝΠ (πράξη νομοθετικού περιεχομένου), η οποία εκδόθηκε στις αρχές του ίδιου μήνα, είχε ανασταλεί η δυνατότητα κατάθεσης αιτημάτων ασύλου για τους μετανάστες που έφθασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία για ολόκληρο τον μήνα. Η κυβέρνηση μεταφέροντας τους συγκεκριμένους μετανάστες από τα νησιά είχε δηλώσει ότι οι δομές στις οποίες θα μεταφερθούν θα είναι κλειστές ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες απέλασης. Βέβαια, εν μέσω πανδημίας οι συνθήκες για επιστροφές είναι απαγορευτικές.
Η διαχείριση των δύο δομών σε Μαλακάσα και Σιντική (σ.σ. στα δύο σημεία λειτουργούν επίσης ανοιχτές δομές φιλοξενίας) έχει περάσει πλέον στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταναστευσης και Ασύλου, ενώ ο ΔΟΜ έχει αναλάβει τη διαχείρισή τους, οπότε είναι φανερό ότι ο ρόλος της αστυνομίας δεν θα είναι πλέον τόσο ενεργός.
Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται περίπου 2.000 άτομα άνω των 65 ετών από τους καταυλισμούς στην ενδοχώρα να μεταφερθούν σε ασφαλή καταλύματα, το πιθανότερο ξενοδοχεία, στο πλαίσιο της προστασίας των ηλικιωμένων από τον κορωνοϊό, δεδομένου ότι κρίνονται ως ευπαθής ομάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Ρόκο ο ΔΟΜ έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τη συνεργασία με τα ξενοδοχεία που είχαν συμμετάσχει στο πρόγραμμα στέγασης. Περίπου 1.500 άτομα από όσους βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά θα πρέπει επίσης να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία, κυρίως σε Λέσβο και Χίο ως ευάλωτοι. Ωστόσο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που έχει αναλάβει την εξεύρεση καταλυμάτων στα δύο νησιά δεν βρίσκει ανταπόκριση από τους ξενοδόχους.
Γραμμή διερμηνείας
Τηλεφωνική γραμμή διερμηνείας σε 43 γλώσσες και διαλέκτους δημιούργησε η ΜΕΤΑδραση, η οποία λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως και στην οποία μπορούν να καλούν κυρίως τα στελέχη των δημοσίων φορέων –εργαζόμενοι σε καταυλισμούς και νοσοκομεία– και να συνδέονται άμεσα με διερμηνέα για παροχή υπηρεσιών σε πραγματικό χρόνο.
πηγή kathimerini.gr