22.6 C
Serres

Κλειστά κλιματιστικά λόγω ακρίβειας– Ξεπούλησαν οι ανεμιστήρες

Date:

Πέρσι οι καταναλωτές αγόρασαν με επιδότηση κλιματιστικά και φέτος δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν- Τα «πράσινα» και «κίτρινα» τιμολόγια ρεύματος αυξήθηκαν πάνω από 60%

Κλειστά κρατούν τα κλιματιστικά – παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν – χιλιάδες καταναλωτές εξαιτίας των υψηλών τιμών των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και ειδικά όσοι είχαν επιλέξει πράσινο ή κίτρινο τιμολόγιο.

Όπως ανέφερε στο thestival.gr ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης πολλοί καταναλωτές επικοινωνούν μαζί του και «μας ζητούν να κάνουμε κάτι για να πέσουν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Κυρίως είναι καταναλωτές που έχουν το πράσινο ή το κίτρινο τιμολόγιο και το οποίο πήρε αύξηση, ανάλογα με την εταιρεία, 58%, 60% και 62%».

Οι αυξήσεις αυτές όπως ανέφερε άρχισαν από την 1η Ιουνίου και επισήμανε ότι ως ΙΝΚΑ είχαν επισημάνει από τον Ιανουάριο ότι η επιλογή του πράσινου ή του κίτρινου τιμολογίου «θα έχει φοβερή επιβάρυνση μετά κάποιους μήνες και τελικά επιβεβαιωθήκαμε».

Ο κ. Λεχουρίτης τόνισε ότι δυστυχώς οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας δεν διαμορφώνονται από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή αλλά από τις εταιρείες «αφού είμαστε σε μια ελεύθερη οικονομία οπότε οι εταιρείες δεν δεσμεύονται».

Έτσι παρά τις ακραίες θερμοκρασίες χιλιάδες καταναλωτές δεν χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά γνωρίζοντας ότι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή των τιμολογίων.

«Ο κόσμος δυσανασχετεί. Ιδιαίτερα άτομα ευπαθή, τρίτης ηλικίας που έχουν προβλήματα αναπνευστικά, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κλιματιστικά λόγω της ακρίβειας του ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα, δεν μπορεί να είναι θεατής» τόνισε ο κ. Λεχουρίτης.

«Πέρσι αγόρασαν κλιματιστικό με επιδότηση και φέτος ήρθαν να αγοράσουν ανεμιστήρα»

Υπό αυτά τα δεδομένα, πάρα πολλοί καταναλωτές, που πέρσι όπως είπε ο ιδιοκτήτης αλυσίδας καταστημάτων ηλεκτρικών συσκευών, Κωνσταντίνος Αντώνογλου αγόρασαν μέσω του ευνοϊκού προγράμματος κλιματιστικά, έσπευσαν φέτος να αγοράσουν ανεμιστήρες.
«Έχουν εξαντληθεί οι ανεμιστήρες. Ήρθαν πάρα πολλοί και αγόρασαν ανεμιστήρες ξέροντας ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν τα κλιματιστικά εξαιτίας των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα οι περισσότεροι πέρσι είχαν αγοράσει το κλιματιστικό με το πρόγραμμα επιδότησης. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος έφτασαν στο 70% οπότε πολλοί δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν» τόνισε ο κ. Αντώνογλου μιλώντας στο thestival.gr.

Ανέφερε ότι η πλειονότητα των καταναλωτών που έσπευσε να αγοράσει ανεμιστήρα «προτίμησε να πάρει έναν φθηνό που κοστίζει 25-30 ευρώ απλά για να κάνει τη δουλειά του» ενώ οι αποθήκες του κ. Αντώνογλου έχουν κυριολεκτικά αδειάσει. «Περιμένω τους προμηθευτές να μου στείλουν νέα παρτίδα» επισήμανε.

Το κόστος κατανάλωσης ρεύματος ενός ανεμιστήρα όπως είπε είναι πραγματικά ελάχιστο. «Ακόμα κι αν λειτουργεί όλη την ημέρα το ρεύμα που καταναλώνει είναι τίποτα, ούτε 50 λεπτά» είπε.

Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία για το κλιματιστικό- Εξοικονόμηση ενέργειας

Ο κ. Αντώνογλου συμβουλεύει τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν κλιματιστικό να το κάνουν σωστά έτσι ώστε να μην καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια.

Έτσι, το κλιματιστικό πρέπει να είναι ρυθμισμένο στους 26 βαθμούς Κελσίου καθώς «για κάθε βαθμό χαμηλότερο από τους 26 το κλιματιστικό καταναλώνει 10% επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια, ενώ όσοι το ρυθμίζουν κάτω από τους 20 βαθμούς τότε η κατανάλωση ανεβαίνει επιπλέον 50%».

«Επίσης, οι καταναλωτές θα πρέπει να κατεβάζουν τα στόρια στα παράθυρα για να μένει η δροσιά που εκλύει το κλιματιστικό ενώ μπορούν ταυτόχρονα με το κλιματιστικό να βάζουν κι έναν ανεμιστήρα έτσι ώστε ο δροσερός αέρας να διαχέεται σε όλο το σπίτι» κατέληξε ο κ. Αντώνογλου.

ΕλλάδαΚλειστά κλιματιστικά λόγω ακρίβειας– Ξεπούλησαν οι ανεμιστήρες

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Αγωνιώδης προσπάθεια για τη διάσωση των αλόγων στο Δέλτα του Έβρου

«Άγρια», «ανεπιτήρητα», «μη δεσποζόμενα» ..., όποια κι αν είναι...

Φωτιά τα ενοίκια στις Σέρρες- Οι τιμές έχουν διπλασιαστεί -video

Απλησίαστες είναι οι τιμές των ενοικίων για τους φοιτητές...

Έρχονται ισχυρές βροχές, χαλάζι και θυελλώδεις άνεμοι – Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από τοπικές...

Μοίρασε τη δημοσίευση:Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα