Πακέτα «δωρεάν» διακοπών για 533.000 δικαιούχους ενεργοποιεί εντός του Ιουνίου το υπουργείο Εργασίας με τον ΟΑΕΔ με στόχο την ενίσχυση του εσωτερικού τουριστικού ρεύματος όχι μόνον από τα χαμηλά εισοδήματα, ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Πακέτα «δωρεάν» διακοπών για 533.000 δικαιούχους ενεργοποιεί εντός του Ιουνίου το υπουργείο Εργασίας με τον ΟΑΕΔ με στόχο την ενίσχυση του εσωτερικού τουριστικού ρεύματος όχι μόνον από τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά κυρίως και από τη «μεσαία τάξη», που λόγω κριτηρίων και μειωμένων κρατικών πόρων έμενε εκτός κοινωνικού τουρισμού τα προηγούμενα χρόνια.

Advertisement
 

 

Στην επιταγή που θα πάρουν όσοι μπουν στο πρόγραμμα διακοπών για το 2020-2021, εκτός από τη διαμονή τους, εξετάζεται να προστεθεί και έξτρα επιδότηση για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Η αύξηση των δικαιούχων για δωρεάν διακοπές θα χρηματοδοτηθεί ειδικά φέτος, που η τουριστική κίνηση προβλέπεται να είναι «υποτονική» λόγω του κορονοϊού, με ένα ποσό της τάξης των 30 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, έναντι των 10 εκατ. ευρώ που διαθέτει ο ΟΑΕΔ για την επιδότηση των διακοπών των χαμηλόμισθων τα τελευταία 6 με 7 χρόνια.

Η εκτίμηση των αρμόδιων στελεχών του ΟΑΕΔ είναι πως φέτος μπορεί να ικανοποιηθεί το 95% ή ακόμη και το 100% όσων κάνουν αίτηση, γιατί κάθε χρόνο ο συνήθης αριθμός αιτήσεων για δωρεάν διακοπές δεν ξεπερνά τις 300.000 και από αυτούς παίρνουν την επιταγή περίπου 140.000 δικαιούχοι.

Ο μέγιστος αριθμός των δικαιούχων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο φετινό έκτακτο και ενισχυμένο πρόγραμμα δωρεάν διακοπών είναι 420.000 άτομα και σε αυτά έρχονται να προστεθούν άλλοι 113.000 δικαιούχοι από το περσινό πρόγραμμα που έχουν δικαίωμα να «εξαργυρώσουν» τις επιταγές κοινωνικού τουρισμού μέχρι και τον Σεπτέμβριο, μετά την παράταση που δόθηκε από τον ΟΑΕΔ, μια που το περσινό πρόγραμμα λήγει κανονικά φέτος τον Ιούλιο.

Συνολικά, παλαιοί και νέοι δικαιούχοι ανέρχονται στα 533.000 άτομα.

Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν πιθανότατα από 10 ή 15 Ιουνίου αφού πρώτα νομοθετηθεί το έκτακτο πρόγραμμα διακοπών που θα ισχύσει φέτος για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού λόγω κορονοϊού.

Ο κόφτης του εισοδήματος για την υποβολή αιτήσεων συνδυάζεται με μοριοδότηση, που μηδενίζεται όμως πάνω από τις 30.000 ευρώ.

Μέχρι πέρυσι η χρηματοδότηση των 10 εκατ. ευρώ κάλυπτε μικρότερο αριθμό δικαιούχων και έπαιρναν τις επιταγές όσοι συγκέντρωναν τα περισσότερα μόρια από χαμηλό εισόδημα, από ανήλικα τέκνα, από έτη πληρωμής εισφορών στο λογαριασμό Εργατικής Εστίας κ.ά., ενώ όσοι είχαν τα λιγότερα μόρια αποκλείονταν. Με τα 30 εκατ. ευρώ που διατίθενται φέτος, ελάχιστοι θα μείνουν εκτός φθηνών διακοπών, γιατί τα χρήματα θα καλύψουν και όσους έχαναν σε μοριοδότηση λόγω υψηλότερου των 30.000 ευρώ εισοδήματος.

Για παράδειγμα, 30 μόρια παίρνει δικαιούχος με εισόδημα ως 12.000 ευρώ, 20 μόρια με εισόδημα ως 20.000 ευρώ, 10 μόρια αν έχει εισόδημα ως 30.000 ευρώ και από εκεί και πάνω δεν δίδεται μοριοδότηση. Το κάθε ανήλικο παιδί παίρνει 10 μόρια, ενώ για κάθε 25 μέρες με ένσημα και εισφορές υπέρ του λογαριασμού Εργατικής Εστίας οι δικαιούχοι παίρνουν 1 μόριο, με ανώτατο όριο τα 36. Οι άνεργοι, πέραν των άλλων, παίρνουν 1 μόριο για κάθε μέρα ανεργίας και μέχρι 36.

Advertisement

Η επιδότηση διαμονής (στο περσινό πρόγραμμα) έφτανε στα 38 ευρώ την ημέρα ανά άτομο στα καταλύματα «5 αστέρων» των «προσφυγικών νησιών» και στα 26 ευρώ στα καταλύματα της ίδιας κατηγορίας στην υπόλοιπη Ελλάδα ενώ η συμμετοχή του δικαιούχου ήταν στα 8 ευρώ τη μέρα χωρίς πρωινό και στα 12 ευρώ με πρωινό.

Αν δεν αλλάξουν οι προϋποθέσεις στο φετινό πρόγραμμα, τότε οι δικαιούχοι θα είναι εργαζόμενοι (μισθωτοί) αλλά και άνεργοι που έχουν κατά το προηγούμενο της αίτησης έτος τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης στον ΕΦΚΑ με κρατήσεις υπέρ Εργατικής Εστίας, ή επιδοτήθηκαν για 50 ημέρες από τον ΟΑΕΔ λόγω ανεργίας, λόγω μητρότητας ή ακόμη και αν δεν επιδοτήθηκαν αλλά γράφτηκαν ως άνεργοι πριν τη λήξη των αιτήσεων.

 

πηγή aftodioikisi.gr

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 3 Δεκεμβρίου

02/12/25 11:50 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 3 Δεκεμβρίου

Στην Ουάσινγκτον ο Σταύρος Παπασταύρου – Στο επίκεντρο η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

02/12/25 11:05 μμ

Στην Ουάσινγκτον ο Σταύρος Παπασταύρου – Στο επίκεντρο η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

Συνεδρίαση του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π Δήμου Σερρών ενόψει της χειμερινής περιόδου

02/12/25 11:00 μμ

Συνεδρίαση του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π Δήμου Σερρών ενόψει της χειμερινής περιόδου

Πάνω από 1.000 παραβάσεις βεβαιώθηκαν την 22η εβδομάδα της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους»

02/12/25 11:48 μμ

Πάνω από 1.000 παραβάσεις βεβαιώθηκαν την 22η εβδομάδα της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους»

Η οδήγηση με μπουφάν μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ακόμη και με λίγα χιλιόμετρα

02/12/25 11:47 μμ

Η οδήγηση με μπουφάν μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ακόμη και με λίγα χιλιόμετρα

Τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Σερρών στόλισαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στο Δημαρχείο

02/12/25 10:50 μμ

Τα παιδιά του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Σερρών στόλισαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στο Δημαρχείο

Αρθρίτιδα – Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για υγιείς αρθρώσεις;

02/12/25 11:42 μμ

Αρθρίτιδα – Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για υγιείς αρθρώσεις;

Χατζηβασιλείου: Πού είναι τώρα η αντιπολίτευση που αποκαλούσε δήθεν «ενδοτική» την κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία;

02/12/25 10:39 μμ

Χατζηβασιλείου: Πού είναι τώρα η αντιπολίτευση που αποκαλούσε δήθεν «ενδοτική» την κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία;

Συντονισμός αγροτικών κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία – Αποφάσεις για τελωνείο Νίκης και Σιάτιστα

02/12/25 11:40 μμ

Συντονισμός αγροτικών κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία – Αποφάσεις για τελωνείο Νίκης και Σιάτιστα

Μαθητές κατά των τριπλών πανελλαδικών που θέλει η κυβέρνηση - Συντονισμός στις 13 Δεκεμβρίου

02/12/25 11:39 μμ

Μαθητές κατά των τριπλών πανελλαδικών που θέλει η κυβέρνηση – Συντονισμός στις 13 Δεκεμβρίου

Μοσχαρίσιο φιλέτο σε σάλτσα κρασιού με σπανάκι

02/12/25 11:37 μμ

Μοσχαρίσιο φιλέτο σε σάλτσα κρασιού με σπανάκι

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ-Ι. Καραποστολάκης μέλος Ορκωτών Λογιστών ΟΠΕΚΕΠΕ: Το ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπήκε σε επιτήρηση δείχνει ότι κάναμε δουλειά. Καμία πολιτική παρέμβαση ή πίεση δεν είχα στο έργο μου

02/12/25 11:35 μμ

Εξεταστική-Ι. Καραποστολάκης: Το ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπήκε σε επιτήρηση δείχνει ότι κάναμε δουλειά. Καμία πολιτική παρέμβαση ή πίεση δεν είχα στο έργο μου