Κοιτάμε Μπροστά: Η αλαζονεία της διοίκησης Τζιτζικώστα για τη ΜΕΑ Δυτικού Τομέα είναι κακός σύμβουλος
Date:
Δελτίο τύπου της παράταξης “Κοιτάμε Μπροστά” σχετικά με τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα ΠΚΜ.
Με το ζόρι διεξήχθη η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου για τα θέματα της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα και των μονάδων αποτέφρωσης υγειονομικών αποβλήτων στη Σίνδο, η οποία συγκλήθηκε μετά από αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Τα προσκόμματα που έφερε η προεδρία Καρακωστάνογλου δεν επέτρεψαν για μια ακόμη φορά να ακουστούν οι απόψεις της τοπικής κοινωνίας, ούτε και να διεξαχθεί με ομαλό τρόπο η συνεδρίαση. Καθώς η διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας δείχνει να μην ακούει κανέναν για το ζήτημα της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα, αναγκαζόμαστε να επαναλάβουμε με έμφαση τα σημεία στα οποία κάνει λάθος.
Α. Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων που προτείνεται είναι τεραστίων διαστάσεων και πανάκριβη, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους στόχους του νέου ΕΣΔΑ για αύξηση της ανακύκλωσης σε 5 χρόνια στο 50% και για εφαρμογή πολιτικών μείωσης των απορριμμάτων. Για να είναι βιώσιμη, θα χρειάζεται εγγυημένη ποσότητα σκουπιδιών, προμηνύοντας τη συνεχή αύξηση των δημοτικών τελών στους Δήμους που θα εξυπηρετεί, ενώ θα οδηγεί το μεγαλύτερο ποσοστό των σύμμεικτων ξανά στον γειτονικό ΧΥΤΑ Μαυροράχης και θα επεξεργάζεται ένα άλλο μεγάλο ποσοστό ώστε να αποτελέσει «απορριμματογενές καύσιμο». Έχοντας υπόψη τις παρατηρήσεις της Κομισιόν για τη ΜΕΑ Πελοποννήσου, η υπερδιαστασιολόγηση και η μη τήρηση των αιρεσιμοτήτων, θα συναντήσει την αντίδραση των οργάνων της ΕΕ και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επιτραπεί η όποια χρηματοδότηση, ακόμα και αν πρόκειται για εθνικούς πόρους. Συνεπώς, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η προοπτική κατασκευής μιας ΜΕΑ με τέτοια τεχνικά χαρακτηριστικά οπουδήποτε στην επικράτεια της Κ. Μακεδονίας.
Β. Η χωροθέτηση έχει γίνει εντός μιας περιοχής διεθνούς οικολογικής αξίας και στα όρια χειμάρρου. Συνεπώς είναι παράνομη.
Γ. Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει ο σχεδιασμός μιας διαφορετικής αναπτυξιακής προοπτικής για ολόκληρη την πρώην Επαρχία Λαγκαδά, με άξονα την περιβαλλοντική προστασία του διεθνούς αξίας υγροτόπου των λιμνών Κορώνεια και Βόλβη. Αυτό σημαίνει τη διαμόρφωση προσαρμοσμένων περιβαλλοντικά πολιτικών για τη γεωργία, τη μεταποίηση, τον τουρισμό, την αναψυχή, την εστίαση, αλλά και τη διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται τοπικά.
Και ένα τελικό σχόλιο: είναι απορίας άξιον το ότι δεν έχει εκφράσει δημόσια την άποψη της σχετικά με το μείζων αυτό ζήτημα η αρμόδια χωρική αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Πατουλίδου.
δελτίο τύπου