Ποδαρικό με κοκτέιλ αναπνευστικών ιώσεων φαίνεται να κάνει το 2025. Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων τα περιστατικά προς εξέταση και πιθανή λήψη αγωγής προς ανακούφιση των συμπτωμάτων παρουσιάζουν αυξητική ... Περισσότερα

Κοκτέιλ αναπνευστικών λοιμώξεων αυξάνει τις εισαγωγές και τις νοσηλείες

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ποδαρικό με κοκτέιλ αναπνευστικών ιώσεων φαίνεται να κάνει το 2025. Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των Νοσοκομείων τα περιστατικά προς εξέταση και πιθανή λήψη αγωγής προς ανακούφιση των συμπτωμάτων παρουσιάζουν αυξητική τάση, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Τσικρικά Σταματούλα, πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ», πρόεδρος Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, πρόεδρος Προαγωγής Υγείας, Ιατρικής Εκπαίδευσης και Διακοπής Καπνίσματος Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, το κύμα ιογενών ιώσεων που πλήττει το αναπνευστικό σύστημα δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την υπομονή των πολιτών, κυρίως αυτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, προσθέτει. 
«Για παράδειγμα παθογόνα όπως η εποχική γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ο πνευμονιόκοκκος, χωρίς να λησμονούνται και οι νέες παραλλαγές του κορονοϊού  έχουν τη δυνατότητα να εξαπλώνονται ευκολότερα λόγω των κλειστών χώρων, της διασποράς των σταγονιδίων και της αυξημένης υγρασίας. Η αυξητική τάση των κρουσμάτων των εν λόγω ιώσεων αποτυπώνεται αριθμητικά κατά το τελευταίο διάστημα σε αυξημένες εισαγωγές στα νοσηλευτικά θεραπευτήρια ανά την επικράτεια». 

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων και διασποράς στην κοινότητα, αναφέρει η κ. Τσικρικά. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σημαντικά την επιθετικότητα και την νοσηρότητα των ιογενών λοιμώξεων και μικροβιακών παθογόνων, γεγονός που προβληματίζει και θέτει σε επαγρύπνηση  την επιστημονική κοινότητα. 
Ισχυρή σύσταση οι ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας και μειωμένο αμυντικό σύστημα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όσον αφορά τις λοιμώξεις ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού οι οποίες αναμένονται να κορυφωθούν τις επόμενες εβδομάδες με την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας.

Advertisement
Family Kitchen

Σύμφωνα με την κ. Τσικρικά, οι συγκεκριμένοι αναπνευστικοί ιοί και παθογόνα μεταδίδονται με πολύ συναφή τρόπο και παρουσιάζουν παρόμοια συμπτωματολογία, όπως για παράδειγμα υψηλό πυρετό, ξηρό ή παραγωγικό βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, βράγχος φωνής, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, έκδηλη αδυναμία και καταβολή, ενώ έχουν διαγνωσθεί και περιστατικά συνλοίμωξης με βαριά κλινική συμπτωματολογία.  

«Αδήριτη ανάγκη, ο άμεσος σχεδιασμός και οργάνωση ενός νέου χάρτη υγείας ανά την επικράτεια, η στοχευμένη ενίσχυση και ανασυγκρότηση των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, η στελέχωση όλων των βαθμίδων υγείας και κυρίως της πρωτοβάθμιας, καθώς και η ορθή διαχείριση των ανθρώπινων και των υλικοτεχνικών πόρων που θα αποσυμπιέσουν το ήδη υποστελεχωμένο και γηρασμένο ΕΣΥ και θα βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας των πολιτών», τονίζει η  Δρ Τσικρικά Σταματούλα. 
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, υπογραμμίζει, ότι μόνο η τεκμηριωμένη γνώση αποτελεί τη μέγιστη δύναμη και τον θεμέλιο λίθο πρόληψης και όχι η αναζήτηση στον «γιατρό του ίντερνετ» όπου τις περισσότερες φορές αναγράφονται ανακριβείς, μη επικυρωμένες και γενικόλογες πληροφορίες, οι οποίες δύναται να οδηγήσουν σε καθυστέρηση έγκαιρης διάγνωσης και λήψη αγωγής. 
«Μοναδική και πολύτιμη ευχή να είμαστε όλοι υγιείς και να μοιραστούμε αγάπη με φίλους και οικογένεια κατά τη διάρκεια των γιορτών και όχι τη μοναξιά ενός δωμάτιου νοσοκομείου με ενδοφλέβια θεραπεία και ορούς».

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έλλειψη σιδήρου; Τροφές για να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες

13/09/25 7:23 μμ

Έλλειψη σιδήρου; Τροφές για να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες

Κατακράτηση υγρών: Τι να φάτε για να υποχωρήσει το πρήξιμο

13/09/25 7:19 μμ

Κατακράτηση υγρών: Τι να φάτε για να υποχωρήσει το πρήξιμο

Τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας: Τι πρέπει να κάνουμε άμεσα – Πώς φεύγει ο πόνος

13/09/25 7:13 μμ

Τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας: Τι πρέπει να κάνουμε άμεσα – Πώς φεύγει ο πόνος

Αυτισμός: Τα πρώτα σημάδια, η διάγνωση και οι δομές υποστήριξης

13/09/25 7:05 μμ

Αυτισμός: Τα πρώτα σημάδια, η διάγνωση και οι δομές υποστήριξης

Ο Καραλής προκρίθηκε στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος

13/09/25 6:57 μμ

Ο Καραλής προκρίθηκε στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος

Την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή αναμένεται να επισημάνει ο Ν. Ανδρουλάκης

13/09/25 6:51 μμ

Την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή αναμένεται να επισημάνει ο Ν. Ανδρουλάκης

Θεσσαλονίκη: Υπέστη αλλεργικό σοκ μετά από τσίμπημα εντόμου και έχασε τις αισθήσεις του

13/09/25 6:44 μμ

Θεσσαλονίκη: Ένας 51χρονος υπέστη αλλεργικό σοκ από τσίμπημα εντόμου – Τον επανέφεραν διασώστες του ΕΚΑΒ

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο

13/09/25 2:19 μμ

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο

Πέθανε η κόρη της Μπέσσυς και του Διαμαντή Λαιμού – Θρήνος στην εφοπλιστική οικογένεια

13/09/25 2:15 μμ

Πέθανε η 28χρονη κόρη της Μπέσσυς και του Διαμαντή Λαιμού – Θρήνος στην εφοπλιστική οικογένεια

Το δημοτικό της Ψερίμου, ένας «φάρος» αισιοδοξίας και δύναμης

13/09/25 2:08 μμ

Το δημοτικό της Ψερίμου, ένας «φάρος» αισιοδοξίας και δύναμης

Η μακρά διαδρομή της Δραπετσώνας - Εκεί όπου δεν είχαν ζωή οι πρόσφυγες και τόπο οι πόρνες...

13/09/25 1:15 μμ

Η μακρά διαδρομή της Δραπετσώνας – Εκεί όπου δεν είχαν ζωή οι πρόσφυγες και τόπο οι πόρνες…

«Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες»: Πιλοτικό πρόγραμμα στα σχολεία για την προστασία από τα fake news

13/09/25 12:59 μμ

«Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες»: Πιλοτικό πρόγραμμα στα σχολεία για την προστασία από τα fake news