Δύο ειδικοί εξηγούν πως επηρεάζει το χλωριωμένο νερό το δέρμα και τα εξαρτήματά του. Τι πρασινίζει τα μαλλιά μας. Μια βουτιά στην πισίνα είναι συχνά το καλύτερο αντίδοτο για τις ... Περισσότερα

Κολύμπι στην πισίνα: Γιατί ξεραίνει μαλλιά και δέρμα και πώς να προστατευθούμε

Epiloges Press

Epiloges Press

Δύο ειδικοί εξηγούν πως επηρεάζει το χλωριωμένο νερό το δέρμα και τα εξαρτήματά του. Τι πρασινίζει τα μαλλιά μας.

Μια βουτιά στην πισίνα είναι συχνά το καλύτερο αντίδοτο για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού στην πόλη. Γιατί όμως το νερό ξεραίνει το δέρμα και τα μαλλιά μας, και πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε;

«Όταν το θέμα είναι το κολύμπι στην πισίνα με το χλωριωμένο νερό, η πρόληψη αποκτά ξεχωριστή σημασία», απαντά η δερματολόγος Dr. Jennifer Lucas, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας. «Το δέρμα και τα μαλλιά χρειάζονται προστασία πριν μπείτε στο νερό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα μπείτε βρεγμένοι στο νερό, φροντίζοντας να μουσκέψετε καλά πρώτα στο ντους».

Αυτό συνιστάται διότι το δέρμα και τα μαλλιά θα απορροφήσουν υγρασία στο ντους, και έτσι θα μειωθούν τα χημικά που θα απορροφήσουν στην πισίνα. Τα χημικά αυτά προστίθενται στο νερό της για να το διατηρούν καθαρό. Ωστόσο επηρεάζουν το δέρμα και τα εξαρτήματά τους (συμπεριλαμβάνονται τα νύχια), καθώς και τα μάτια.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που τα ξανθιά μαλλιά μπορεί να αποκτήσουν πράσινη χροιά, εάν κάποιος κολυμπά συχνά σε χλωριωμένο νερό. «Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί στο φυσικά αλλά και στα βαμμένα ξανθιά μαλλιά», διευκρινίζει η Dr. Magdalena Wajrak, λέκτορας Χημείας στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan, στην Αυστραλία.

«Δεν σημαίνει όμως πως δεν συμβαίνει σε όλους μας», συμπληρώνει. «Απλώς, στα σκουρόχρωμα μαλλιά και στα μαλλιά που δεν έχουν ταλαιπωρηθεί από χημικές θεραπείες είναι λιγότερο εμφανές».

Μολονότι για τον αποχρωματισμό των μαλλιών κατηγορείται συνήθως το χλώριο, στην πραγματικότητα ευθύνεται ο χαλκός. Αυτός προέρχεται κυρίως από ένα συστατικό που προστίθεται στο νερό της πισίνας για να αποτρέψει την ανάπτυξη άλγης. Ωστόσο τα επίπεδά του μπορεί να αυξηθούν εάν διαβρωθούν οι σωλήνες του νερού.

Τι να κάνετε

Το μούλιασμα των μαλλιών με το νερό της βρύσης είναι καλή ασπίδα προστασίας από το πρασίνισμά τους στην πισίνα. Πιο προστατευτικό όμως είναι να κολυμπάτε φορώντας σκουφάκι. Δοκιμάστε επίσης να κάνετε μάσκα μαλλιών ή να χρησιμοποιείτε conditioner που δεν θέλει ξέβγαλμα, όταν λούζεστε.

Advertisement
ktimatologio

Μην ξεχνάτε επίσης να αλείφετε το δέρμα σας με αντηλιακό πριν μπείτε για κολύμπι. Δεν το χρειάζεστε μόνον για προστασία από τον ήλιο. Θα δημιουργήσει έναν επιπλέον προστατευτικό φραγμό ανάμεσα στο δέρμα σας και στο χλωριωμένο νερό, εξηγεί η Dr. Lucas.

Όταν βγείτε από το νερό, ξεπλυθείτε αμέσως, προσθέτει. Να χρησιμοποιείτε ήπιο καθαριστικό για το δέρμα σας και πλούσιο conditioner για τα μαλλιά σας. Στη συνέχεια, να απλώνετε στο δέρμα σας μία πλούσια υδατική κρέμα.

Να θυμάστε τέλος ότι και η χρήση κοινόχρηστων τζακούζι μπορεί να ξηράνει το δέρμα και τα μαλλιά σας. Γιατί; Διότι και σε αυτά χρησιμοποιούνται παρόμοια χημικά για να διατηρηθεί καθαρό το νερό, καταλήγει η δερματολόγος.

Φωτογραφία: iStock

πηγή iatropedia.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στις Σέρρες ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καράογλου - video

16/03/26 7:09 μμ

Στις Σέρρες ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καράογλου – video

Μαρινάκης: Δεν υπάρχει ζήτημα εμπλοκής της Ελλάδας σε επιχείρηση στο Στενό του Ορμούζ

16/03/26 7:00 μμ

Μαρινάκης: Δεν υπάρχει ζήτημα εμπλοκής της Ελλάδας σε επιχείρηση στο Στενό του Ορμούζ

Μητσοτάκης από Λάρισα: Κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος

16/03/26 6:54 μμ

Μητσοτάκης από Λάρισα: Κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει ο πόλεμος, έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε την κοινωνία

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε καμία πολεμική επιχείρηση στη Μ. Ανατολή - Αμήχανη η Τουρκία μπροστά στη στρατηγική μας

16/03/26 6:42 μμ

Χατζηβασιλείου: Η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε καμία πολεμική επιχείρηση στη Μ. Ανατολή – Αμήχανη η Τουρκία μπροστά στη στρατηγική μας

Σέρρες: Με μεγάλη συμμετοχή οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη συνέδρων - Τα αποτελέσματα - Ονόματα

16/03/26 6:36 μμ

Σέρρες: Με μεγάλη συμμετοχή οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη συνέδρων – Τα αποτελέσματα – Ονόματα

Πρόταση τροποποίησης της νομοθεσίας για τον έλεγχο της παράνομης μεταφοράς μπαζών

16/03/26 6:15 μμ

Πρόταση τροποποίησης της νομοθεσίας για τον έλεγχο της παράνομης μεταφοράς μπαζών

Νέα Αριστερά: “Οποιεσδήποτε υπεκφυγές για να αποφευχθεί το δημοψήφισμα για τη ΔΕΘ αποτελούν προσβολή της λαϊκής βούλησης”

16/03/26 6:08 μμ

Νέα Αριστερά: “Οποιεσδήποτε υπεκφυγές για να αποφευχθεί το δημοψήφισμα για τη ΔΕΘ αποτελούν προσβολή της λαϊκής βούλησης”

Ελβετία: Απειλή στην UEFA με σταμάτημα των φορολογικών απαλλαγών λόγω Ισραήλ

16/03/26 6:04 μμ

Ελβετία: Απειλή στην UEFA με σταμάτημα των φορολογικών απαλλαγών λόγω Ισραήλ

Υπογραφή σύμβασης δωρεάς για την προμήθεια συστήματος επικοινωνιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας-Χρ. Δήμας: Το υπουργείο προχωρά με σχέδιο και αποφασιστικότητα στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων αεροναυτιλίας

16/03/26 6:00 μμ

Υπογραφή σύμβασης δωρεάς για την προμήθεια συστήματος επικοινωνιών ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας-Χρ. Δήμας: Το υπουργείο προχωρά με σχέδιο και αποφασιστικότητα στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων αεροναυτιλίας

Έναρξη υποβολής προγραμμάτων κατάρτισης στο νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ

16/03/26 5:51 μμ

Έναρξη υποβολής προγραμμάτων κατάρτισης στο νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ

Το Ωνάσειο στο επίκεντρο της εκπαίδευσης στην ανοσολογία μεταμοσχεύσεων

16/03/26 5:48 μμ

Το Ωνάσειο στο επίκεντρο της εκπαίδευσης στην ανοσολογία μεταμοσχεύσεων

ΥΠΠΟ: Tα αποτελέσματα υποβρύχιας ανασκαφής στο Μπρίκι «ΜΕΝΤΩΡ» (2025). Για πρώτη φορά εντοπίστηκε θραύσμα γλυπτού διακόσμου από το πολύτιμο φορτίο του πλοίου

16/03/26 5:43 μμ

ΥΠΠΟ: Tα αποτελέσματα υποβρύχιας ανασκαφής στο Μπρίκι «ΜΕΝΤΩΡ» (2025). Για πρώτη φορά εντοπίστηκε θραύσμα γλυπτού διακόσμου από το πολύτιμο φορτίο του πλοίου