16.9 C
Serres

Κόντρα AstraZeneca – ΕΕ: Απειλές για ευρωπαϊκό μπλόκο στις εξαγωγές εμβολίων ως αντίποινα στις καθυστερήσεις (video)

Date:

“Πόλεμος” έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΕΕ και της εταιρείας για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να απειλεί με μπλόκο στις εξαγωγές εμβολίων, κάτι που θα καθυστερούσε τους εμβολιασμούς και στη Βρετανία.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 στη χώρα δεν θα επηρεαστεί από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη και προειδοποίησε κατά “του εμβολιαστικού εθνικισμού”, μετά την απειλή των Βρυξελλών να ελέγχουν τις εξαγωγές εμβολίων.

“Είμαι πεπεισμένος ότι η AstraZeneca και η Pfizer θα μας παραδώσουν τις ποσότητες εμβολίων που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τον στόχο μας στα μέσα Φεβρουαρίου”, δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 Ναντχίμ Ζαχάουι μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News.

“Είμαι βέβαιος ότι θα παραδώσουν (εμβόλια) στην ΕΕ, τη Βρετανία και τον υπόλοιπο κόσμο”, πρόσθεσε αναφερόμενος στην αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, τα εμβόλια της οποίας που παρέχονται στη Βρετανία παράγονται στο Βέλγιο.

Μετά τις καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων κατά του κορονοϊού από την Pfizer, μια αντίστοιχη ανακοίνωση της AstraZeneca την Παρασκευή προκάλεσε την οργή της ΕΕ.

 

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία επεσήμανε ότι οι παραδόσεις της θα είναι μικρότερες σε όγκο από το προβλεπόμενο κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους εξαιτίας μιας “μείωσης στην παραγωγή” σε ένα ευρωπαϊκό κέντρο παραγωγής του εμβολίου της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες, Δευτέρα, στις χώρες μέλη “έναν μηχανισμό διαφάνειας”, ο οποίος θα αναγκάζει τις φαρμακοβιομηχανίες να ενημερώνουν εκ των προτέρων τις ευρωπαϊκές αρχές για τις παραδόσεις εμβολίων, που έχουν παραχθεί μέσα στην ΕΕ, σε χώρες εκτός της Ένωσης.

Αυτός ο μηχανισμός ενδέχεται να επηρεάσει τις εξαγωγές προς τη Βρετανία, η οποία εισάγει το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech από το Βέλγιο.

“Ο εθνικισμός των εμβολίων δεν είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε”, εκτίμησε ο Ζαχάουι μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio. “Κανείς δεν θα είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλος ο κόσμος ασφαλής”, τόνισε.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να χορηγήσει ως τα μέσα Φεβρουαρίου την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της covid-19 σε 15 εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών και στο προσωπικό υγείας. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 6,6 εκατομμύρια από αυτούς.

“Ναι” από την Γερμανία στους περιορισμούς

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας υποστήριξε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εισαγωγή περιορισμών στα εμβόλια COVID-19 την Τρίτη καθώς οι εντάσεις αυξήθηκαν με την AstraZeneca και την Pfizer για τις ξαφνικές καθυστερήσεις και μειώσεις στις αναμενόμενες δόσεις.
 
“Μπορώ να καταλάβω ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή αλλά αυτό πρέπει να επηρεάσει τους πάντες με τον ίδιο τρόπο” δήλωσε ο Jens Spahn στην τηλεόραση του ZDF. “Δεν λέμε να βάλουμε την Ευρώπη πρώτη, αλλά η Ευρώπη πρέπει να έχει το δικαιωματικό της μερίδιο” πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα ότι θα είχε νόημα να μπουν περιορισμοί στις εξαγωγές των εμβολίων.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Reuters ότι η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή 336 εκατομμύρια ευρώ όταν υπεγράφη η συμφωνία τον Αύγουστο για τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δόσεις και με ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμη 100 εκατομμύρια.

Οι παρασκευαστές εμβολίων “πρέπει να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους”, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν


Οι παρασκευαστές εμβολίων κατά της covid-19, που έχουν χρηματοδοτηθεί μαζικά από την ΕΕ, “πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους”, προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έπειτα από τις ανακοινώσεις για καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων.

“Η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων και για τη δημιουργία ενός πραγματικού παγκόσμιου, κοινού αγαθού. Τώρα οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους”, υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν σε παρέμβασή της μέσω βίντεο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Μετά τις δυσκολίες στη διανομή των εμβολίων της Pfizer στην ΕΕ, οι Βρυξέλλες βρίσκονται υπό νέα πίεση καθώς η βρετανική AstraZeneca ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσουν οι παραδόσεις του εμβολίου της λόγω “μείωσης της παραγωγής” σε ένα εργοστάσιο παραγωγής. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να εγκρίνει την Παρασκευή τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19. Η επικεφαλής της Κομισιόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του εργαστηρίου χθες, Δευτέρα, προκειμένου να του υπενθυμίσει ότι “η ΕΕ έχει επενδύσει σημαντικά ποσά (…) συγκεκριμένα για να διασφαλίσει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί” προτού το εμβόλιο διατεθεί στην αγορά.

“Για τον λόγο αυτό θα δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό διαφάνειας για τις εξαγωγές των εμβολίων”, με στόχο να ελέγχονται οι δόσεις που παράγονται στην ΕΕ και εξάγονται σε χώρες εκτός του μπλοκ, εξήγησε σήμερα η φον ντερ Λάιεν.





Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι οι Βρυξέλλες συμβάλλουν στην προώθηση του εμβολιασμού σε παγκόσμια κλίμακα.

“Εξαιτίας των παγκοσμιοποιημένων γραμμών παραγωγής, η υγεία των πολιτών μας και η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη πάνε μαζί (…) Στη συμμαχία COVAX η ΕΕ μαζί με άλλες 186 χώρες διασφαλίζουν εκατομμύρια δόσεις (εμβολίων κατά της covid-19) για τις χώρες με μικρό εισόδημα”, τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

“Καμία ιδιωτική εταιρεία ούτε δημόσια αρχή δεν μπορεί να καταφέρει μόνη της” να αναπτύξει τόσο γρήγορα ένα εμβόλιο, παρατήρησε η ίδια, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος που συνεργάστηκαν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας για τα εμβόλια κατά της covid-19 θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα “για τους μεγάλους μελλοντικούς κινδύνους”.

Η ΕΕ πρότεινε τον Νοέμβριο τη δημιουργία μιας νέας αρχής, το αντίστοιχο της Αρχής Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA) που υπάρχει στις ΗΠΑ, η οποία διαθέτει μέσα συνεργασίας με εργαστήρια.

Η υπηρεσία αυτή, που θα έχει την ονομασία Health Emergency Response Authority (HERA) και η οποία θα μπορούσε να έχει συσταθεί ως το 2023, θα έχει στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τη δημιουργία συμπράξεων με τη φαρμακοβιομηχανία και ερευνητικούς οργανισμούς για την καλύτερη πρόβλεψη και αντιμετώπιση μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων. Η HERA θα δημιουργήσει “ένα πρόγραμμα προετοιμασίας βιοάμυνας” με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διευκρίνισε η φον ντερ Λάιεν σήμερα. Το “μόνιμο” αυτό πρόγραμμα θα έχει “προληπτικό” χαρακτήρα, “διότι δεν μπορούμε να αναμένουμε την επόμενη πανδημία για να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε”. “Θα είναι αφιερωμένο πλήρως στον εντοπισμό γνωστών και νέων παθογόνων, καθώς και στην ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων σε επαρκή κλίμακα για την αντιμετώπισή τους”.

 

Αυστηρό μήνυμα της Στέλλας Κυριακίδου στην AstraZeneca


Xθες, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς την AstraZeneca, τονίζοντας ότι Κομισιόν δεν είναι ικανοποιημένη από τις απαντήσεις που έδωσε η ΑstraZeneca σχετικά με τη μικρότερη ποσότητα εμβολίων με την οποία θα προμηθεύσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Γνωρίζετε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται επί του παρόντος στα τελικά στάδια της διαδικασίας έγκρισης με τον EMA. Εάν πληρούνται όλες οι απαιτήσεις, ο EMA θα μπορούσε να συστήσει άδεια αγοράς έως το τέλος αυτής της εβδομάδας. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα αναφορικά με τον εφοδιασμό» σημείωσε η Στέλλα Κυριακίδου.

Λετονός υπουργός Εξωτερικών: Οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να στραφούν νομικά κατά της AstraZeneca για παραβίαση συμβολαίου


Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στραφούν νομικά κατά της AstraZeneca για παράβαση των συμβολαίων προμήθειας στην περίπτωση που η εταιρεία δεν τηρήσει το πρόγραμμα παράδοσης εμβολίων κατά της COVID-19, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Εντγκαρς Ρίνκεβιτς, σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα το πρωί. Ο υπουργός δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ότι οι χώρες της ΕΕ θα κινηθούν νομικά μόνο στο πλαίσιο μιας συντονισμένης ενέργειας, όπως μετέδωσε η λετονική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Delfi. Κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ έχει ξεχωριστό συμβόλαιο προμήθειας με την εταιρεία.

 

Πηγή enikos.gr

ΥγείαΚορονοϊόςΚόντρα AstraZeneca - ΕΕ: Απειλές για ευρωπαϊκό μπλόκο στις εξαγωγές εμβολίων ως...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Υπουργείο Υγείας: Η προκήρυξη για προσλήψεις 324 γιατρών στα Κέντρα Υγείας

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα...

Ανακαλύφθηκε αλφάβητο 500 χρόνια πριν από τους Φοίνικες – Αλλάζει την ιστορία της γραφής

Ερευνητές ανακάλυψαν στοιχεία που θεωρούν ότι αποτελούν το αρχαιότερο...

Ινομυώματα: Πότε και πώς πρέπει να αφαιρούνται;

Μειωμένη πιθανότητα επιπλοκών έχουν οι γυναίκες με ινομυώματα που...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα