Κόντρα για την ψήφο αποδήμων: «Μητσοτάκης-Βορίδης κάνουν νοθεία εκλογικών καταλόγων – «Νοθεία λογικής από Ραγκούση»
Date:
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση με φόντο το νομοσχέδιο για τις εκλογές
Κόντρα μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση προκλήθηκε μετά από ανάρτηση του τελευταίου που έκανε λόγο για «νοθείας των εκλογικών καταλόγων, με το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων».
Συγκεκριμένα ο κ. Ραγκούσης ανέφερε: «Νοθεία των εκλογικών καταλόγων είναι αυτό που επιχειρεί με το νέο Νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, η δεξιά Μητσοτάκη-Βορίδη. Πως; Καταργούν τη διακομματική επιτροπή που είχε αποφασιστεί να ελέγχει τους νέους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που θα σχηματιστούν από τους απόδημους».
Η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών και η… ανταπάντηση Ραγκούση
«Μάλλον ο κ. Ραγκούσης επιχειρεί να νοθεύσει τη λογική», απαντά το υπουργείο Εσωτερικών στην ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση με την κατάργηση της διακομματικής επιτροπής, που προβλέπει το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, επιχειρεί νοθεία των εκλογικών καταλόγων.
Η διακομματική επιτροπή που συστάθηκε κατά το παρελθόν είχε ως έργο τον έλεγχο των προϋποθέσεων εγγραφής ενός εκλογέα στους εκλογικούς καταλόγους, όπως αυτές έχουν τεθεί από τον νόμο, αναφέρει στην απάντηση του το υπουργείο.
Υπενθυμίζεται ότι οι προϋποθέσεις για να ασκήσουν οι Έλληνες του εξωτερικού το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους, δηλαδή χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, είναι η διαμονή στη χώρα δύο από τα τελευταία 35 χρόνια και η υποβολή φορολογικής δήλωσης σε αυτή.
Όπως εξηγεί το ΥΠΕΣ, με το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί και την άρση των προϋποθέσεων αυτών η ύπαρξη της επιτροπής καθίσταται πλέον άνευ αντικειμένου.
Υπενθυμίζει επίσης στον βουλευτή που έχει διατελέσει και υπουργός Εσωτερικών, ότι τα κόμματα, αμέσως μετά από κάθε αναθεώρηση, λαμβάνουν πλήρες αντίγραφο των εκλογικών καταλόγων, στο οποίο με διάταξη του νόμου 4648/2019 συμπεριλαμβάνονται και ειδικοί κατάλογοι εκλογέων εξωτερικού.
Προσθέτει, υπενθυμίζοντας ότι δικαίωμα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία έχουν αποκλειστικά όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. «Καμία νέα εγγραφή εκλογέα δεν πραγματοποιείται βάσει των διατάξεων του ήδη ισχύοντος νόμου, καμία νέα εγγραφή δεν πραγματοποιείται και με το κατατεθέν σχέδιο νόμου», διαβεβαιώνει το υπουργείο Εσωτερικών.
Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Ραγκούσης επανήλθε με νέα ανάρτηση:
«Απάντηση στον κ.Βορίδη.
“…Μετά από 3 μήνες περίπου , λιγότεροι από μόλις 500 Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού, έχουν δηλώσει ενδιαφέρον – στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί για αυτόν το σκοπό – να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές…”Είναι δικαίωμα του κ.Βορίδη να θέλει να χρεωθεί και να χρεώσει το κόμμα του με τη μομφή για νοθεία των νέων ειδικών εκλογικών καταλόγων των Ελλήνων του εξωτερικού, επιμένοντας στην κατάργηση της διακομματικής επιτροπής.Όμως η αλήθεια που παραμένει γραπτώς αποτυπωμένη και δεν διαψεύδεται με νόθα επιχειρήματα και φθηνούς εξυπνακισμούς, είναι η ακόλουθη:
1). Ο έλεγχος νομιμότητας στο σχηματισμό των νέων ειδικών εκλογικών καταλόγων των Ελλήνων εκλογέων εξωτερικού δεν συνδέεται εκ των πραγμάτων μόνο με τις προϋποθέσεις που προβλέφθηκαν από το Νόμο 4648/2019, για τη διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας (ενεργό ΑΦΜ, 2 χρόνια παραμονής στη χώρα κλπ). Προφανώς συνδέεται και με τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις νομιμότητας, αποφυγής πλαστογραφίας και νοθείας μέσω διπλοψηφίας που οπωσδήποτε πρέπει να ελέγχονται από διακομματική επιτροπή. Ιδίως από την ώρα που εντός των εκλογικών καταλόγων περιλαμβάνονται χιλιάδες θανόντες, καθώς και περίπου 2,5 εκατομμύρια εκλογέων που δεν παρουσιάζονται στις εκλογές εδώ και χρόνια, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι εξωτερικού που έχουν διακόψει κάθε δεσμό με την Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.
2). Ακόμη κι αν υπερψηφιζόταν η κατάργηση των προϋποθέσεων του Νόμου 4648/2019, κανένας λόγος δεν θα υπήρχε να καταργηθεί η διακομματική επιτροπή ελέγχου-καθώς και δειγματοληπτικού ελέγχου-των νέων ειδικών εκλογικών καταλόγων, που για πρώτη φορά θα σχηματιστούν ενόψει εθνικών εκλογών.
3). Λόγο να εισηγηθεί την κατάργηση της διακομματικής επιτροπής έχει μόνον κάποιος που σχεδιάζει να επιχειρήσει να νοθεύσει τους νέους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, όπως δηλαδή ο κ.Βορίδης υπουργός του κ.Μητσοτάκη. Κατά τα λοιπά, θα πρότεινα στον κ.Βορίδη να μην σπαταλάει με ανοησίες τον ελάχιστο χρόνο που του απομένει μέχρι να απολογηθεί στους Έλληνες πολίτες -είτε ζουν στο εξωτερικό είτε όχι- για το Νόμο 4648/2019, για τον οποίο συστηματικά θριαμβολογεί ο κ.Μητσοτάκης εδώ και ένα χρόνο. Μετά από 3 μήνες περίπου , λιγότεροι από μόλις 500 Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού, έχουν δηλώσει ενδιαφέρον – στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί για αυτόν το σκοπό – να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές».
Πηγή newsbeast.gr