Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση σε όσους σκοπεύουν να παραβιάσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας για να βρεθούν σε τραπέζι εν όψει του Πάσχα, έστειλε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον ... Περισσότερα

10 ιδέες για να διακοσμήσετε το πασχαλινό σας τραπέζι

Epiloges Press

Epiloges Press

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση σε όσους σκοπεύουν να παραβιάσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας για να βρεθούν σε τραπέζι εν όψει του Πάσχα, έστειλε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

 

Μπορεί η αστυνομία να προγραμματίζει αυξημένες περιπολίες, ακόμα και με drones, την ημέρα του Πάσχα προκειμένου να… πιάσει στα πράσα τυχόν παραβάτες που θεωρούν ότι πρόκειται για εξυπνάδα να ξεγελάσουν τις Αρχές και να συγχρωτιστούν σε ένα σπίτι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου ή την Κυριακή του Πάσχα, ωστόσο είναι κατανοητό πως ενδέχεται κάποιοι να το προσπαθήσουν και να το καταφέρουν.

Σε αυτούς λοιπόν και στις καταστροφικές συνέπειες των πράξεων τους αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα γιατί δεν πρέπει να καθίσουν πολλοί γύρω από το πασχαλινό τραπέζι και γιατί θεωρείται επικίνδυνο από υγειονομικής άποψης για την διασπορά του κοροναϊού ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας είπε ότι ο εχθρός αυτός είναι αόρατος και κανείς δεν ξέρει αν είναι ασυμπτωματικός ή έχει ήπια συμπτώματα και μπορεί ακόμα και με την ομιλία μπορεί να μεταδώσει τον ιό.

 

Είπε ακόμα ότι το «ωχ αδερφέ» και το «δεν βαριέσαι» δεν είναι γι’ αυτήν την περίοδο.

«Τα οικογενειακά τραπέζια μπορούν πολύ εύκολα να διασπείρουν τον ιό»

«Είμαστε σε μια πολύ καλή φάση που μειώνεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Δεν θα θέλαμε να διασπαρεί πολύ ο ιός όταν θα δούμε τα αποτελέσματα μετά από 10 – 15 ημέρες από μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων παρέες όπως τις λέω εγώ, που ενδεχομένως θα θα έχουν και άτομα ασυμπτωματικά ή με ήπια συμπτώματα που θα μεταφέρουν ο ένας τον ιό στον άλλον» είπε χαρακτηριστικά.

«Τυχόν συναθροίσεις όπως οικογενειακά τραπέζια με παρέες με πολλούς ανθρώπους μέσα, μπορούν πολύ εύκολα να διασπείρουν τον ιό. Αυτό είναι η ανησυχία μας και αυτό είναι το υγειονομικό πρόβλημα. Δεν μεταδίδεται ο ιός με τα ποτήρια και τα πιρούνια αν δεν πιεις από το ίδιο ποτήρι.

Μεταδίδεται όταν δεν τηρείς την υγιεινή των χεριών, όταν είσαι ασθενής και βήχεις, ακόμα και με την ομιλία μπορεί να τον μεταδώσει κάποιος ο οποίος έχει ελαφρά συμπτώματα ή είναι ήπια συμπτωματικός» συμπλήρωσε.

Advertisement
MEGA

«Το καλύτερο μέτρο αυτή την εποχή είναι να διατηρήσουμε αυτή την απόσταση. Δεν ήρθε ακόμα η ώρα να την άρουμε. Παρά το γεγονός ότι ακούτε καλά νούμερα, δεν είμαστε ακόμα στο σημείο για να πούμε ότι αίρονται τα μέτρα», πρόσθεσε.

«Έχω παραδείγματα ανθρώπων που μετέφεραν τον ιό χωρίς να το θέλουν»

«Έχω παραδείγματα τις περασμένες μέρες και μάλιστα και μέσα στην ιατρική κοινότητα που είχαν πολύ ήπια συμπτωματολογία και μετέφεραν τον ιό σε ανθρώπους χωρίς να το θέλουν» είπε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Και συνέχισε λέγοντας πως «πιστέψτε με θα οδηγούσε σε μια διασπορά και ιδιαίτερα αν επιτρέπαμε μαζικές συγκεντρώσεις αυτή την περίοδο. Το τραπέζι είναι το λιγότερο. Θέλει προσοχή. Δεν μπορείς να πάρεις περιπτωσιολογίες και να πεις “εγώ έχω τον πατέρα μου και είναι μόνος του και θα πάω να τον δω”. Είναι καλύτερα να πας να του αφήσεις το φαγάκι και να φύγεις, παρά να πας και να κάτσεις μαζί του μην γνωρίζοντας ότι είσαι φορέας του ιού και να του τον μεταδώσεις».

«Έχω παραδείγματα τις περασμένες μέρες και μάλιστα και μέσα στην ιατρική κοινότητα που είχαν πολύ ήπια συμπτωματολογία και μετέφεραν τον ιό σε ανθρώπους χωρίς να το θέλουν. Γι’ αυτό είπα το παράδειγμα ακόμα και ένας πονόλαιμος. Πιστέψτε με έχω συναδέλφους με έναν πονόλαιμο που είναι φορείς του κοροναϊού σε πολύ υψηλά επίπεδα. Και το “ωχ αδερφέ” και το “δεν βαριέσαι” δεν είναι γι’ αυτή την περίοδο. Ας το αφήσουμε λίγο. Ας το μειώσουμε περισσότερο ώστε να μπορούμε μετά να ξελασκάρουμε την κατάσταση. Νομίζω ότι είναι φοβερή ευκαιρία για τον ιό να μπορέσει να διασπαρεί. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις είναι ένα πράγμα αόρατο αλλά δεν πρέπει να του δώσουμε την ευκαιρία αυτή την στιγμή» είπε σε αυτό το πλαίσιο.

«Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις είναι ένα πράγμα αόρατο αλλά δεν πρέπει να του δώσουμε την ευκαιρία αυτή την στιγμή» κατέληξε.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

11/01/26 10:40 μμ

Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

11/01/26 10:50 μμ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

11/01/26 10:49 μμ

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

Κρέπες (σαν κανελόνια) με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

11/01/26 10:48 μμ

Κρέπες στον φούρνο με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα - Μονόδρομος για την πολιτική αλλαγή είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ

11/01/26 10:11 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

11/01/26 10:00 μμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

11/01/26 10:10 μμ

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

11/01/26 10:05 μμ

Volley League γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

Ιράν - Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

11/01/26 10:03 μμ

Ιράν – Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

11/01/26 9:42 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

11/01/26 9:03 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας

11/01/26 8:52 μμ

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας