Date:
Συναγερμός έχει σημάνει στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς η μετάλλαξη του Κεντ στο βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού που εξαπλώνεται στη χώρα, φέρεται να υφίσταται ανησυχητικές νέες γενετικές αλλαγές, όπως λένε οι επιστήμονες. Οι δοκιμές σε ορισμένα δείγματα δείχνουν μια μετάλλαξη, που ονομάζεται E484K, η οποία έχει ήδη παρουσιαστεί στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας. Παρ’ όλο που αυτή η αλλαγή μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αυτά που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να λειτουργήσουν, λένε οι ειδικοί.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη αυξήσει τα μέτρα για τον έλεγχο της διάδοσης των νέων μεταλλάξεων. Επείγοντα τεστ για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη γίνονται σε διάφορα μέρη της Αγγλίας ενώ εφαρμόζονται ταξιδιωτικοί περιορισμοί ώστε να εμποδίσουν την είσοδο των μεταλλάξεων από το εξωτερικό. Οι ειδικοί που συνεργάζονται με τη Δημόσια Υγείας της Αγγλίας έχουν βρει μικρό αριθμό περιπτώσεων του βρετανικού στελέχους με τη μετάλλαξη E484K να εντοπίζεται σε μόλις 11 από τα 214.159 δείγματα που εξετάστηκαν.
Σύμφωνα με το BBC, δεν είναι απροσδόκητο να εμφανίζονται μεταλλάξεις ή ότι αυτές θα συνεχίσουν να αλλάζουν -όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται καθώς δημιουργούν νέα αντίγραφα του εαυτούς τους για να εξαπλωθούν και να ευδοκιμήσουν. Ο δρ. Τζούλιαν Τανγκ, ειδικός ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, περιέγραψε το εύρημα ως ανησυχητική εξέλιξη αν και όχι εντελώς μη αναμενόμενο. Είπε ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ακολουθούν τους κανόνες του lockdown και να μειώσουν τα κρούσματα του κορονοϊού ώστε να αποτρέψουν τις ευκαιρίες για περαιτέρω μετάλλαξη. “Διαφορετικά ο ιός όχι μόνο θα συνεχίσει να μεταδίδεται αλλά και να εξελίσσεται” τόνισε ο καθηγητής. Οι επιστήμονες ερευνούν τι μπορεί να σημαίνουν αυτές οι νέες μεταλλάξεις για τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του κορονοϊού, τα οποία σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπίσουν άλλες μορφές του ιού που προκάλεσαν την πανδημία. Κάποιοι επισημαίνουν ότι η E484K μπορεί να βοηθήσει τον ιό να “ξεγελάσει” το ανοσοποιητικό σύστημα δηλαδή τα αντισώματα. Όμως, τα πρώτα αποτελέσματα της Moderna δείχνουν ότι το εμβόλιό της είναι ακόμη αποτελεσματικό κατά των στελεχών του ιού με αυτήν τη μετάλλαξη, αν και η απόκριση του ανοσοποιητικού μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή ή παρατεταμένη. Δύο νέα εμβόλια κατά του κορονοϊού που μπορεί να εγκριθούν σύντομα, ένα από τη Novavax και άλλη από την Janssen, φαίνεται επίσης να προσφέρουν καλή κάλυψη έναντι των μεταλλάξεων, προστατεύοντας από σοβαρές ασθένειες. Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, τα εμβόλια μπορεί να επανασχεδιαστούν και να τροποποιηθούν ώστε να ταιριάζουν καλύτερα σε εβδομάδες ή μήνες, αν είναι απαραίτητο, όπως λένε οι ειδικοί. Σημαντικό είναι ότι τα στελέχη του ιού μεταλλάσσονται με παρόμοιο τρόπο αντί να αποκλίνουν μεταξύ τους.
Πηγή enikos.gr