Λογικά δεν υπάρχει πια άνθρωπος που να μην ξέρει τουλάχιστον τα βασικά συμπτώματα της λοίμωξης από κορονοϊό, η οποία προκαλεί τη νόσο COVID-19. Αν και ο κορονοϊός μπορεί να εκδηλωθεί ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Λογικά δεν υπάρχει πια άνθρωπος που να μην ξέρει τουλάχιστον τα βασικά συμπτώματα της λοίμωξης από κορονοϊό, η οποία προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Αν και ο κορονοϊός μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους, μια μελέτη από τα τέλη του περασμένου έτους αποκάλυψε ποιο είναι το πιο κοινό πρώτο σημάδι της COVID-19.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο κορονοϊός προκαλεί συνήθως κόπωση στα αρχικά στάδια της COVID-19. Η COVID Symptom Study, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, διαπίστωσε ότι το 82% των ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό παρουσίασαν κόπωση ως πρώιμο σύμπτωμα. Το δεύτερο πιο συχνό σύμπτωμα που αναφέρθηκε ήταν ο πονοκέφαλος.

Κορονοϊός: Κόπωση και πονοκέφαλος είναι συνήθως τα πρώτα σημάδια

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κόπωση και ο πονοκέφαλος από μόνα τους συνήθως ΔΕΝ είναι ενδεικτικά μιας λοίμωξης COVID-19. Συνήθως συνοδεύονται από πολλά άλλα συμπτώματα. Με άλλα λόγια, εάν αισθάνεστε λίγο καταβεβλημένοι, ή τυχαίνει να έχετε πονοκέφαλο, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε χωρίς να εμφανιστούν άλλα συμπτώματα. Μάλιστα, η μελέτη διαπίστωσε ότι μόλις το 3% των ατόμων με COVID-19 ανέφεραν ότι είχαν ως μοναδικά συμπτώματα την κόπωση ή/και τον πονοκέφαλο.

Ακολουθεί ο πυρετός

Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα COVID-19 που πρέπει να γνωρίζετε είναι ο πυρετός. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 40% των ατόμων με κορονοϊό ανέφεραν ότι ανέβασαν πυρετό μέσα στις πρώτες επτά ημέρες από την στιγμή που θεωρούν ότι μολύνθηκαν.

Κορονοϊός: Τα πρώτα συμπτώματα ανάλογα με την ηλικία των ασθενών

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της μελέτης επικεντρώθηκε στο πώς τα συμπτώματα τείνουν να εκδηλώνονται διαφορετικά σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Ο πονοκέφαλος, η απώλεια όσφρησης, ο επίμονος βήχας και ο πονόλαιμος αναφέρονται συχνότερα από ενήλικες (18-65 ετών) παρά από ηλικιωμένους ή παιδιά.

Οι ενήλικες (18-65 ετών) αναφέρουν συχνότερα απώλεια όσφρησης (55%) από τους ηλικιωμένους ή τα παιδιά (για 65 και άνω ετών: 26%, για κάτω των 18 ετών: 21%.). Αυτό δεν σημαίνει ότι η απώλεια όσφρησης δεν είναι σημαντική σε ηλικιωμένα άτομα ή παιδιά, αλλά πιθανώς σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν ειδικά τεστ για αλλαγές στην όσφρηση, ειδικά εάν η αναφορά των συμπτωμάτων δεν γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή (παιδί, ή ηλικιωμένος) αλλά από κάποιον άλλο (π.χ. γονέας).

Εκείνοι άνω των 65 ετών ανέφεραν την σύγχυση (θολή σκέψη), τον αποπροσανατολισμό και τη σοβαρή δύσπνοια συχνότερα από τις άλλες ηλικιακές ομάδες, ενώ συνολικά αυτά τα συμπτώματα είναι λιγότερο συχνά σε άτομα ηλικίας 18-65 ετών.

Για άτομα ηλικίας 17 ετών και κάτω, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα COVID-19 βρέθηκαν να είναι:

  • πονοκέφαλος
  • κόπωση
  • πυρετός και
  • πονόλαιμος

Για άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα COVID-19 ήταν:

  • κόπωση
  • πονοκέφαλος
  • ξαφνική απώλεια γεύσης και όσφρησης και
  • βήχας

Και για άτομα άνω των 65 ετών, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα COVID ήταν:

  • κόπωση
  • πονοκέφαλος
  • πυρετός
  • βήχας και
  • απώλεια όρεξης

Κορονοϊός: Ποια συμπτώματα συνδέονται συχνότερα με την σοβαρή εξέλιξη της COVID-19

Παρεμπιπτόντως, ορισμένα συμπτώματα COVID-19 μπορεί μερικές φορές να προβλέψουν πότε κάποιος μπορεί να αντιμετωπίσει την σοβαρή της εκδοχή.

Advertisement
MEGA

Πριν από περίπου τρεις μήνες, μια μελέτη σε Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία διαπίστωσε ότι τα άτομα που βιώνουν έναν συνεχιζόμενο πυρετό και απώλεια όρεξης διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μακρά COVID-19, μια κατάσταση όπου τα συμπτώματα του κορονοϊού παραμένουν για μήνες μετά την αρχική διάγνωση.

Η μελέτη αναφέρει εν μέρει:

Εξετάσαμε εάν υπήρχαν διαφορετικοί τύποι συμπτωματολογίας στην μακρά COVID. Βρήκαμε δύο βασικά μοτίβα συμπτωμάτων:

  1. Ασθενείς που αναφέρουν αποκλειστικά κόπωση, πονοκέφαλο και ανώτερα αναπνευστικά προβλήματα (δύσπνοια, πονόλαιμος, επίμονος βήχας και απώλεια όσφρησης) και
  2. Ασθενείς που αναφέρουν παράπονα σε πολλαπλά συστήματα, όπως συνεχιζόμενο πυρετό σε συνδυασμό με γαστρεντερολογικά συμπτώματα.

Σε άτομα με μεγάλη διάρκεια συμπτωμάτων, ο συνεχιζόμενος πυρετός και η μειωμένη όρεξη ήταν ισχυροί προγνωστικοί παράγοντες μιας επόμενης επίσκεψης στο νοσοκομείο.

Τέλος, υπάρχουν μερικά προειδοποιητικά συμπτώματα COVID-19 που απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα:

  • δυσκολία στην αναπνοή
  • πόνος στο στήθος
  • νέα σύγχυση
  • έντονη υπνηλία και
  • ερυθρότητα σε χείλη ή πρόσωπο

Πηγή: iatropedia.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άρση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην ε.ο. Θεσσαλονίκης- Ν. Μουδανιών

14/01/26 10:32 μμ

Άρση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην ε.ο. Θεσσαλονίκης- Ν. Μουδανιών

FIBA Europe Cup: Βαριά ήττα για το Περιστέρι

14/01/26 10:29 μμ

FIBA Europe Cup: Βαριά ήττα για το Περιστέρι

Φίζελ: «Θα είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου στην ΑΕΚ»

14/01/26 10:24 μμ

Φίζελ: «Θα είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου στην ΑΕΚ»

Νέα καλλιτεχνική σύμπραξη για τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με τη Σοφία Μάνου

14/01/26 10:19 μμ

Νέα καλλιτεχνική σύμπραξη για τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με τη Σοφία Μάνου

Η Shuri συναντά τους Fantastic Four στο νέο επικό teaser του «Avengers: Doomsday»

14/01/26 10:15 μμ

Η Shuri συναντά τους Fantastic Four στο νέο επικό teaser του «Avengers: Doomsday»

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιπαράθεση Στ. Αραχωβίτη πρώην Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ και Ζωής Κωνσταντοπούλου προέδρου Πλεύσης Ελευθερίας

14/01/26 10:04 μμ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιπαράθεση Στ. Αραχωβίτη πρώην Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ και Ζωής Κωνσταντοπούλου προέδρου Πλεύσης Ελευθερίας

Ένοπλη ληστεία σε ενεχυροδανειστήριο στη Βασ. Όλγας

14/01/26 9:58 μμ

Ένοπλη ληστεία σε ενεχυροδανειστήριο στη Βασ. Όλγας

Ψηφίστηκε το πρόγραμμα συνεργασίας 2023–2027 Ελλάδας–Κύπρου για την Παιδεία – Σ. Ζαχαράκη: Στρατηγική επιλογή η εμβάθυνση των σχέσεων, για την ταυτότητα και το μέλλον μας

14/01/26 9:54 μμ

Ψηφίστηκε το πρόγραμμα συνεργασίας 2023–2027 Ελλάδας–Κύπρου για την Παιδεία – Σ. Ζαχαράκη: Στρατηγική επιλογή η εμβάθυνση των σχέσεων, για την ταυτότητα και το μέλλον μας

Σε κρίσιμη κατάσταση 95χρονη που αυτοπυρπολήθηκε έξω από κατάστημα, στο Αιγάλεω

14/01/26 9:46 μμ

Σε κρίσιμη κατάσταση 95χρονη που αυτοπυρπολήθηκε έξω από κατάστημα, στο Αιγάλεω

ΑΑΔΕ: Ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων μείωσης ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες φυσικών προσώπων για το 2026

14/01/26 9:39 μμ

ΑΑΔΕ: Ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων μείωσης ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες φυσικών προσώπων για το 2026

Ιράν - MKO: Τουλάχιστον 3.428 διαδηλωτές νεκροί

14/01/26 9:36 μμ

Ιράν – MKO: Τουλάχιστον 3.428 διαδηλωτές νεκροί

Χειρόφρενο και αύριο τα ταξί της Αττικής

14/01/26 9:33 μμ

Χειρόφρενο και αύριο τα ταξί της Αττικής