Date:
Η ενημέρωση για την πορεία του Covid-19 στη χώρα μας
Τα κρούσματα σήμερα 28/9 ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 269 κρούσματα του κορονοϊού και τέσσερις νέοι θάνατοι.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σήμερα ανακοινώνουμε 269 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 17.707, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες.
2.837 (16.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7349 (41.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 17 (23.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 201 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 383 θανάτους συνολικά στη χώρα. 142 (37.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
«Όχι» σε περιορισμό κυκλοφορίας και SMS για τους άνω των 65
Η κυβέρνηση δεν θα λάβει κανένα ξεχωριστό μέτρο για τους άνω των 65 ετών, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα σενάρια για περιορισμό κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού και επαναφορά των SMS για τους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας.
Επιβεβαίωσε όμως εμμέσως πλην σαφώς ότι μεταξύ των προτάσεων της ομάδας επιστημόνων ήταν και το συγκεκριμένο μέτρο, καθώς υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από την επιτροπή κατάλογο πιθανών μέτρων που θα αναπτύσσονται δυναμικά και μέσα σε αυτόν υπήρξαν και μεμονωμένες σχετικές προτάσεις.
«Ειδικά για τους άνω των 65 ετών δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα ξεχωριστό μέτρο» ξεκαθάρισε, ενώ σχολίασε ότι δεν υπάρχει κανένα μέτρο που να μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε κάποιες ηλικιακές ομάδες και δεν είναι άλλωστε κανένα μέτρο ξεκομμένο από το τι αποτέλεσμα μπορεί να φέρει.
Όσον αφορά στο κλείσιμο των περιπτέρων, ο κ.Πέτσας επισήμανε ότι το μέτρο αυτό έρχεται να συνδεθεί με το γεγονός του κλεισίματος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 12 τα μεσάνυχτα. Εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει καλή συμμόρφωση των Ελλήνων πολιτών και κράτησε χαμηλούς τόνους λέγοντας ότι “δε θέλουμε να φέρουμε κανέναν απέναντι στις συστάσεις των ειδικών και τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι όπως η πανδημία εξελίσσεται δυναμικά, έτσι και η στρατηγική της κυβερνησης απέναντι στον κορονοϊό είναι δυναμική.
Επισήμανε ότι παρατηρείται ήδη μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων, αλλά και διασωληνωμένων, ιδίως στην Αττική και πιο συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας.
Τόνισε πως ήδη, συνεργεία του ΕΟΔΥΥ έχουν ξεκινήσει ελέγχους σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες γειτονιές της Αθήνας και θα συνεχίσουν το έργο τους και τις επόμενες μέρες.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση ξενοδοχείων καραντίνας προκειμένου να φιλοξενήσουν, με την αναγκαία ιατρική φροντίδα, πολίτες – κυρίως αλλοδαπούς – που έχουν προσβληθεί από τον ιό, είναι ασυμπτωματικοί, αλλά φιλοξενούνται στα νοσοκομεία.
«Ήδη σήμερα ξεκινά η μεταφορά των πρώτων εξ’ αυτών σε ξενοδοχείο καραντίνας, γεγονός που θα απελευθερώσει πολλές απλές κλίνες COVID – 19 μέσα σε λίγες μέρες. Έτσι, και τα νοσοκομεία θα αποσυμφορηθούν και θα περιχαρακωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα» είπε ο κ.Πέτσας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε και στην προετοιμασία και για την αντιμετώπιση και των εποχικών ιώσεων, ιδίως της γρίπης που αναμένεται να πιέσουν το σύστημα υγείας τους επόμενους μήνες.
«Από τις 15 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την γρίπη. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 είχαν γίνει κάτι παραπάνω από 2 εκατομμύρια εμβόλια. Το 2019, ύστερα από σχετική καμπάνια, έγιναν περισσότερα από 3 εκατομμύρια. Και φέτος έχουν παραγγελθεί 4,2 εκατομμύρια εμβόλια. Ανακοινώσεις για το πρόγραμμα εμβολιασμού θα γίνουν στις 14:00 το μεσημέρι από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας», ανέφερε ο κ.Πέτσας.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ για να αντέξει στις όποιες πιέσεις από την «διπλή απειλή», του κορονοϊού και της γρίπης, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανέφερε ειδικότερα πως:
Μέσα στον Οκτώβριο το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αποκτήσει ακόμη 67 κλίνες ΜΕΘ από δωρεές, ενώ από το Δεκέμβριο θα αρχίσουν να προστίθενται 174 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ από τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Επιπλέον, εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με τη οποία – σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές – μπορεί να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές. Υπογραμμίζεται ότι οι ασθενείς που θα μεταφέρονται σε ιδιωτικές ΜΕΘ δεν επιβαρύνονται με ιατρικές αμοιβές και συμμετοχές επί των νοσηλείων.
«Ξέρουμε ότι η μάχη είναι δύσκολη. Μπορούμε, όμως, να την κερδίσουμε» τόνισε ο κ.Πέτσας και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και παίρνει τα μέτρα που απαιτούνται για κάθε στιγμή και κάθε περιοχή. Είναι, όμως αυτονόητο πως κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αν δεν τηρείται από όλους. Και αυτό είναι τώρα το στοίχημα».
Ποια παιδιά μπορούν να μεταδώσουν και να κολλήσουν τον κορονοϊό
«Τα παιδιά μπορεί να μεταδώσουν -τον κορονοϊό- αλλά τα μικρής ηλικίας παιδιά δείχνουν να μεταδίδουν λιγότερο». Αυτό είπε μιλώντας στον Θέμα 104,6 και στηριζόμενη στη διεθνή βιβλιογραφία η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Τσολιά, επισημαίνοντας ότι «δεν περιμένουμε να έχουμε πρόβλημα από τα σχολεία».
Σημείωσε, ωστόσο, ότι «τα παιδιά άνω των 14 ετών μπορεί να αρχίσουν να μοιάζουν με ενήλικες ως προς τη μεταδοτικότητα».
Για τα μικρότερα παιδιά είπε ότι «κάτω των 14 ετών έχουν 40% μικρότερη πιθανότητα να μεταδοθεί η λοίμωξη σε αυτά».
Σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα που βάζουν λουκέτο σε αρκετές σχολικές μονάδες -ολόκληρες ή συγκεκριμένα τμήματα- η κ. Τσολία – η οποία είναι και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας- τόνισε ότι «δεν περιμένουμε από τα σχολεία να έχουμε πρόβλημα. Το πρόβλημα εκεί είναι ότι οι ενήλικες εισάγουν τη μόλυνση. Δεν έχει παρατηρηθεί η λοίμωξη να πολλαπλασιάζεται στο σχολείο».
«Δεν έχουμε μετάδοση μέσα στο σχολείο που να κόλλησαν μαθητές και καθηγητές» πρόσθεσε.