5.2 C
Serres

Κορωνοϊός – Ελλάδα: Δωρεάν ψυχική υποστήριξη από 170 θεραπευτές – “Γιατί νιώθουμε φόβο, αγωνία, θυμό”

Date:

Μια σημαντική πρωτοβουλία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ψυχολογική φθορά που προκαλεί η έξαρση του κορωνοϊού, έλαβε μια μεγάλη ομάδα ειδικών ψυχικής υγείας από κάθε γωνιά της χώρας.

 

Στην ανοικτή πρόσκληση που απευθύνουν τονίζουν ότι «όλοι μας αυτή περίοδο βιώνουμε δύσκολα συναισθήματα. Ίσως κάποιοι και κάποιες από εμάς να νοιώθουμε έντονες συναισθηματικές καταστάσεις όπως μεγάλο φόβο, έντονο άγχος και αγωνία, πανικό κ.ά. Επίσης, μερικοί από εμάς μπορεί να ζούμε μόνοι και να έχουμε την ανάγκη μιας ανθρώπινης επαφής.»

Η ανταπόκριση στο αρχικό κάλεσμα -προς τους ειδικούς- ήταν πολύ μεγάλη. Η εθελοντική ομάδα για την ψυχική ανακούφιση και την ενδυνάμωση απέναντι στον κορωνοϊό αποτελείται, αυτή τη στιγμή, από 170 ανθρώπους: επαγγελματίες και σύμβουλους ψυχικής υγείας, από εκπαιδευτικούς/ες, από ανθρώπους που ασχολούνται με τη δημιουργική απασχόληση, ή από κινητοποιημένους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν ανακούφιση και ενδυνάμωση σε συνανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Πώς να επικοινωνήσετε με την ομάδα ψυχικής ανακούφισης για τον κορωνοϊό

Τα μέλη της πρωτοβουλίας εξηγούν ότι σε αυτή τη φάση «είναι αναπόφευκτο να νοιώθουμε φόβο, αγωνία, θυμό. Καθώς ζούμε αυτά τα δύσκολα συναισθήματα, είναι σημαντικό να μην ντρεπόμαστε για αυτά, καθώς είναι ανθρώπινα και αφορούν όλους και όλες μας. Από τη μεριά μας έχουμε την επιθυμία και τη δέσμευση να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε όποιον άνθρωπο τη ζητήσει. Αυτή η κρίση είναι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία να συνδεθούμε όλοι και όλες με την προοπτική ενός πιο φωτεινού μέλλοντος.»

Η επικοινωνία με την ομάδα που παρέχει δωρεάν ψυχική υποστήριξη για τον κορωνοϊό γίνεται μέσω της σελίδας τους στο Facebook, σε αυτόν τον σύνδεσμο, στο email [email protected] και στον τηλεφωνικό αριθμό 6908372437 του Ηλία Γκότση.

Ποιες είναι οι αρχές της εθελοντικής ομάδας ψυχικής ανακούφισης

Στο κείμενο που δημοσιεύουν τα μέλη της εθελοντικής ομάδας για την ψυχική ανακούφιση και την ενδυνάμωση απέναντι στον κορωνοϊό σημειώνει ότι «έχοντας συνείδηση των συνθηκών που επικρατούν στην κοινωνία, καθώς και του κινδύνου η αγωνία, ο φόβος και ο πανικός να μετατραπούν σε σταθερά σχήματα οργάνωσης του ψυχικού μας κόσμου αλλά και των διαπροσωπικών και κοινωνικών σχέσεών μας, πήραμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε, σε εθελοντική βάση, μια υπηρεσία παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, δωρεάν και εξ αποστάσεως. Ο σκοπός της είναι η ενδυνάμωση και φροντίδα σε συνανθρώπους μας που αυτό το χρονικό διάστημα την έχουν ανάγκη.»

Οι ειδικοί της ομάδας θεωρούν «πως είναι αναπόφευκτο όλοι, ως ένα βαθμό, να βιώσουμε συναισθήματα που συνδέονται με τον φόβο, την αγωνία και το θυμό, αλλά και ότι ίσως σε κάποιους από μας ο ιός θα ενεργοποιήσει βαθύτερους υπαρξιακούς φόβους που αφορούν θέματα θανάτου και απώλειας. Σ΄αυτό το πλαίσιο, μοιραζόμαστε ελεύθερα τους φόβους μας, με το να μιλάμε για αυτό που νοιώθουμε. Είναι μέσο προστασίας, ενώ το να κυριαρχούμαστε απ΄αυτούς είναι απειλητικό για τον εαυτό μας και τους άλλους.»

«Δεν χρειάζεται να ντρεπόμαστε και να ενοχοποιούμε τα δύσκολα συναισθήματα»

Στην ανοιχτή πρόσκλησή τους, τα μέλη της ομάδας σημειώνουν ότι πιθανότατα «ο αποτελεσματικότερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις παρενέργειες είναι μια καταξιωτική προσέγγιση, που μας προσκαλεί να μείνουμε σε σύνδεση με τα ψυχικά μας αποθέματα εσωτερικά αλλά και εξωτερικά, με τις αξίες και τις πρακτικές της φροντίδας και της αλληλεγγύης.

»Καθώς βιώνουμε αυτά τα δύσκολα συναισθήματα , είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν χρειάζεται να ντρεπόμαστε ούτε να ενοχοποιούμε τον εαυτό μας ή τους άλλους για αυτά που νοιώθουμε και νοιώθουν, καθώς είναι ανθρώπινα και αφορούν όλους μας.

»Επιπλέον ανησυχούμε για το γεγονός ότι, σε ορισμένους συνανθρώπους μας, έχουν ενεργοποιηθεί φαινόμενα άρνησης της πραγματικότητας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ίδιοι και το περιβάλλον τους. Σ΄αυτό το πλαίσιο λοιπόν κρίνουμε σημαντικό να παραμείνουμε σε επαφή με την πραγματικότητα και την ΕΥΘΥΝΗ να φροντίσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους. Η ιδέα ότι <φροντίζω να μη μεταδώσω τον ιό, όντας μέρος μιας αλυσίδας διασποράς> είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη δέσμευση και την ανάληψη ευθύνης για τις πράξεις μου, χωρίς να μεταφέρω αυτή την ευθύνη σε ένα πανίσχυρο υπερφυσικό ή φυσικό άλλο.»





«Εχουμε την επιθυμία να συνεισφέρουμε σε όποια/ον ζητήσει τη βοήθειά μας»

Το κείμενο της εθελοντικής ομάδας ψυχικής ανακούφισης για τον κορωνοϊό καταλήγει ως εξής:

«Σας προσκαλούμε λοιπόν ώστε από κοινού να σκεφτούμε τρόπους για το πώς θα φροντιστούν άνθρωποι που ζούν μόνοι, που βιώνουν φοβίες, μοναξιά ή βρίσκονται σε κρίση πανικού, πώς θα φροντιστούν οι πρόσφυγες ή άλλες ομάδες πληθυσμού, για τις οποίες ελάχιστη αναφορά γίνεται όπως οι άστεγοι.

»Μας ενδιαφέρει να μιλήσουμε ανοικτά για τη σημασία που έχει η άρνηση των κινδύνων που συνδέονται με την μετάδοση του ιού και πώς αυτή είναι ταυτόχρονα και ψυχικό φαινόμενο αλλά και δείγμα μιας κοινωνίας σε αποσύνδεση και σε παρατεταμένη κρίση αξιών. Είναι επιθυμία μας αυτή η κρίση, να μην είναι η αφορμή να αναπτυχθούν φαινόμενα αποκλεισμού και απομονωτισμού αλλά μια ευκαιρία για να θυμηθούμε ξανά τις αξίες της αλληλεγγύης και της αγάπης προς το συνάνθρωπο και να τονίσουμε την ψευδαίσθηση ότι ελέγχουμε τη σταθερότητα και τη βεβαιότητα της ζωής μας.

»Εχουμε την επιθυμία και τη δέσμευση να συνεισφέρουμε μέσω όλων των διαδικτυακών μέσων , σε όποιον και όποια ζητήσει αυτή την ώρα τη βοήθειά μας.

»Εκτιμούμε ότι η κρίση αυτή είναι ταυτόχρονα ένας κίνδυνος και μια ευκαιρία. Στους κινδύνους αναφερθήκαμε πιο πάνω αλλά η ευκαιρία είναι να συνδεθούμε όλοι με την προοπτική ενός πιο φωτεινού μέλλοντος.

»Η αποδοχή της ρευστότητας και της αβεβαιότητας είναι αναπόφευκτες στον κόσμο που ζούμε. Αναγνωρίζουμε ότι αυτές οι δυό συνθήκες είναι τρομακτικές ωστόσο γίνονται ευκαιρίες για την ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών, την διεύρυνση των οριζόντων μας και τη δημιουργία καινούργιων πεδίων δράσης και δημιουργικότητας.

»Αρκεί να κατανοήσουμε τις ανάγκες μας και να συνδεθούμε με τις επιθυμίες μας. Να ελπίσουμε ότι οι αλλαγές και οι μετασχηματισμοί είναι δυνατόν να συμβούν. Η ελπίδα μπορεί να αποτελεί συχνά τη μοναδική μας διέξοδο σε δύσκολες ώρες αλλά χρειάζεται να κατανοήσουμε ότι οι κίνδυνοι και οι ματαιώσεις μας αποτελούν τη μήτρα απ΄την οποία μπορούν να γεννηθούν καινούργιοι κόσμοι.»

Πηγή: thestival.gr

ΥγείαΚορονοϊόςΚορωνοϊός - Ελλάδα: Δωρεάν ψυχική υποστήριξη από 170 θεραπευτές - "Γιατί νιώθουμε...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ποιο είναι το σύμπτωμα που αποτελεί πρώιμο δείκτη άνοιας

Ένας Βρετανός γιατρός αποκάλυψε ένα νέο σύμπτωμα άνοιας που...

8 λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες χάνουν τα μαλλιά τους

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν τριχόπτωση και αραίωση των μαλλιών καθώς μεγαλώνουν. Μια μελέτη του...

Έκζεμα: Πώς να προστατεύσετε το δέρμα σας από το κρύο

Πρακτικές συμβουλές για να περιορίσετε τις εξάρσεις και να...

Τρίξιμο δοντιών: Τι μπορεί να προκαλέσει, πως να το σταματήσουμε

Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί να προκαλέσει από πόνο...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα