Date:
«Αυτό είναι το πρόσωπο μου. Όχι το άλλο μου πρόσωπο. Το πρόσωπο μου τώρα. Το κουρασμένο μου πρόσωπο. Το πονεμένο μου πρόσωπο»… τα λόγια της αναισθησιολόγου Βάσιας Πάσχου συγκλονίζουν.
Εργάζεται σε νοσοκομείο της Οξφόρδης εδώ και πέντε χρόνια, αφού πήρε την απόφαση να αφήσει την Ελλάδα και το νοσοκομείο, του Ρίου, στην Πάτρα, όπου εργαζόταν ως γενική χειρουργός.
«Την εποχή της κρίσης στην Ελλάδα, θυμάμαι ότι δούλευα στο νοσοκομείο, έκανα 13 εφημερίες που δεν τις πληρωνόμουν. Δεδομένης της κατάστασης και της αλλαγής της ειδικότητας μου, πήρα την απόφαση να αφήσω την Ελλάδα» αναφέρει στο thebest.gr.
«Αυτός είναι ένας πόλεμος στον οποίο πρέπει να παλέψουμε μαζί. Εσείς πρέπει να πολεμήσετε από το σπίτι. Χρειάζεται να πολεμήσετε για εμένα. Σε αυτόν το πόλεμο θα χάσουμε δυστυχώς αν δεν είμαστε μαζί. Θα χάσουμε τους αγαπημένους μας. Θα χάσουμε τον εαυτό μας» δηλώνει.
«Στο νοσοκομείο της Οξφόρδης τα περιστατικά δεν είναι τόσα πολλά, όσα σε άλλα νοσοκομεία, όμως οι ασθενείς, αυξάνονται συνεχώς, τα πράγματα εξελίσσονται γρήγορα και τα δεδομένα άλλαξαν. Πλέον δουλεύουμε ολόκληρα κυλιόμενα 12ωρα αφού από τη μία έχει αυξηθεί ο όγκος δουλειάς χωρίς να υπάρχουν όσοι γιατροί χρειάζονται. Πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους. Τα προγράμματα έχουν αλλάξει προκειμένου να δοθεί αυτή η δύσκολη μάχη, με όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε. Για παράδειγμα η έλλειψη σε μάσκες, είναι ένα θέμα που υπάρχει και εδώ» εξηγεί.
«Η Μεγάλη Βρετανία βαδίζει στα βήματα της Ιταλίας και αυτό συμβαίνει γιατί δεν πάρθηκαν τα μέτρα που θα έπρεπε την κατάλληλη στιγμή και ακολουθήθηκε αυτή η θεωρία της ανοσίας της αγέλης που λέει ότι θα νοσήσει ο μισός πληθυσμός και η νόσος θα κάνει τον κύκλο της. Δεν είναι όμως έτσι. Από τον συγκεκριμένο ιό δεν πλήττονται μόνο οι νέοι. Πριν λίγες μέρες πέθανε, στο Λονδίνο, ένα παιδί μόλις 13 ετών» λέει τονίζοντας πώς στη χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό επτά γιατροί, νέοι άνθρωποι, έως 65 ετών.