Κορονοϊός: Γιατί 1 στους 10 επιστρέφει στο νοσοκομείο εντός 10 ημερών
Date:
Περίπου ένας στους δέκα ασθενείς με διαγνωσμένη νόσο COVID-19 χρειάστηκε να επιστρέψει στο νοσοκομείο εντός μίας εβδομάδας μετά την αρχική επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, όπως δείχνουν στοιχεία από την Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τους πρώτους τρεις μήνες της πανδημίας (Μάρτιος, Απρίλιος και Μάιος).
Πενταπλάσιες πιθανότητες επανεισαγωγής για νοσηλεία είχαν τα άτομα άνω των 60 ετών.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, οι οποίοι ανέλυσαν τα δεδομένα, διαπίστωσαν επίσης ότι τα βασικά συμπτώματα σε όσους επέστρεψαν στο νοσοκομείο ήταν τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και ο πυρετός.
Η μελέτη εξέτασε 1.419 ασθενείς που προσήλθαν σε τμήμα επειγόντων περιστατικών μεταξύ μεταξύ 1ης Μαρτίου και 28ης Μαΐου 2020, αποχώρησαν και εντός 7 ημερών από την επίσκεψη διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 4,7% των ασθενών επέστεψαν και εισήχθησαν για νοσηλεία εντός μόλις τριών ημερών μετά την αρχική επίσκεψη στα επείγοντα, ενώ ένα ποσοστό 3,9% χρειάστηκε να νοσηλευτεί εντός μίας εβδομάδας. Συνολικά, το 8,6% των ασθενών επέστρεψαν μετά την πρώτη επίσκεψη στα επείγοντα.
Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Austin Kilaru, ειδικευμένος στην Επείγουσα Ιατρική, ευελπιστεί ότι αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν ιδιαίτερα σημαντικές για τους κλινικούς γιατρούς.
«Μπορεί να είναι δύσκολο να στείλεις ασθενείς στο σπίτι χωρίς να γνωρίζεις αν θα αρρωστήσουν τις επόμενες μέρες. Αυτή η μελέτη δίνει στους γιατρούς μερικές ενδείξεις για να γνωρίζουν πόσο συχνά και πότε οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να επιστρέψουν στο νοσοκομείο και σε ποιους παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους» αναφέρει.
«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το ποσοστό των ασθενών με κορονοϊό που επιστρέφουν και χρειάζονται εισαγωγή, είναι διπλάσιο συγκριτικά με αυτό άλλων ασθενειών» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι η ανησυχία δεν έγκειται στο εάν οι γιατροί κάνουν λάθος διάγνωση στα επείγοντα, αλλά στο πόσο απρόβλεπτη είναι η COVID-19 και πόσο γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή μορφή.
Και αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι άνω των 60 είναι πολύ πιο ευάλωτοι, καθώς συγκριτικά με τις ηλικίες 18 έως 39 ετών, έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία μετά από μία αρχική επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.
Τα άτομα ηλικίας 40 έως 59 ετών είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία συγκριτικά με τη νεότερη ομάδα.
Φάνηκε επίσης ότι ασθενείς οποιασδήποτε ηλικίας με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα είχαν περίπου τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν τελικά νοσηλεία σε σύγκριση με εκείνους με υψηλότερες ενδείξεις, ενώ οι ασθενείς με πυρετό διέτρεχαν τριπλάσιο κίνδυνο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Academic Emergency Medicine.
πηγή iatripedia,gr