Ο προσδιορισμός αξιόπιστων προγνωστικών παραγόντων ως προς την έκβαση των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 είναι καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση της θεραπευτικής προσέγγισης.   Διεθνής ομάδα επιστημόνων από το Ηνωμένο ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Ο προσδιορισμός αξιόπιστων προγνωστικών παραγόντων ως προς την έκβαση των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 είναι καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση της θεραπευτικής προσέγγισης.
 
Διεθνής ομάδα επιστημόνων από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ελλάδα πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση της βιβλιογραφίας συμπεριλαμβάνοντας όλες τις δημοσιευμένες διαθέσιμες πληροφορίες μέχρι την 24η Απριλίου 2020 (S. Figliozzi et al. Predictors of adverse prognosis in covid-19: a systematic review and meta-analysis. European Journal of Clinical Investigation. [Accepted for publication – in press]).
Από τη χώρα μας συμμετείχε η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Κίμωνα Σταματελόπουλο και τον Καθηγητή και Πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο.
Από τα 6843 άρθρα που αξιολογήθηκαν, 49 επιλέχθηκαν να συμπεριληφθούν στην ανάλυση ώστε να προσδιοριστούν δύο καταληκτικά σημεία ως ακολούθως: 1) σύνθετο καταληκτικό σημείο που συμπεριελάμβανε θάνατο ή/και σοβαρή νόσο ή/και ανάγκη για νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή/και μηχανική υποστήριξη, και 2) ενδονοσοκομειακή θνητότητα.

Ποικίλοι παράγοντες συσχετίστηκαν στατιστικά σημαντικά με την εμφάνιση των προαναφερθέντων.

Η πιθανότητα εμφάνισης του σύνθετου καταληκτικού σημείου ήταν μεγαλύτερη επί παρουσίας ατομικού αναμνηστικού καρδιαγγειακής νόσου, οξείας καρδιακής ή νεφρικής βλάβης, θρομβοπενίας, αυξημένων τιμών προκαλσιτονίνης ή/και δ-διμερών.
Επιπλέον, οι ασθενείς που ήταν ηλικιακά μεγαλύτεροι, ήταν άνδρες, είχαν καρδιαγγειακές συννοσηρότητες, οξεία καρδιακή ή νεφρική βλάβη, λεμφοπενία ή/και αυξημένες τιμές δ-διμερών είχαν αυξημένο κίνδυνο ενδονοσοκομειακού θανάτου.
Αναφορικά με τη θεραπευτική αγωγή κατά την οξεία φάση της νόσου, η χορήγηση στεροειδών συσχετίστηκε με το σύνθετο καταληκτικό σημείο, όχι όμως με τη θνητότητα.
Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της συστηματικής ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης δείχνουν ότι η αυξημένη ηλικία, η παρουσία συννοσηροτήτων, οι μη φυσιολογικές τιμές φλεγμονωδών δεικτών και δεικτών καρδιακής και νεφρικής βλάβης καθορίζουν μια ομάδα ασθενών με κορονοϊό και δυσμενή πρόγνωση. Το κλινικό ιστορικό και ο εργαστηριακός έλεγχος μπορούν να επιτρέψουν την έγκαιρη αναγνώριση των ασθενών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θανάτου.
Πηγή: enikos.gr

Advertisement
Family Kitchen

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
4ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ- Γ. Παπανδρέου: Οι τρεις άξονες της Βίβλου Δημοκρατικών Μεταρρυθμίσεων

28/03/26 8:10 μμ

4ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ- Γ. Παπανδρέου: Οι τρεις άξονες της Βίβλου Δημοκρατικών Μεταρρυθμίσεων

Μαρινέλλα: "Γεννήθηκα νέα, θα πεθάνω νέα"

28/03/26 7:59 μμ

Μαρινέλλα: “Γεννήθηκα νέα, θα πεθάνω νέα”

Έτσι "γεννήθηκε" το "Μαρινέλλα" - "Ο Καζαντζίδης τη ζήλευε"

28/03/26 7:51 μμ

Έτσι “γεννήθηκε” το “Μαρινέλλα”

Πέθανε η μεγάλη τραγουδίστρια Μαρινέλλα

28/03/26 8:03 μμ

Πέθανε η μεγάλη τραγουδίστρια Μαρινέλλα

Τροχαίο στην Εγνατία οδό με δύο νεκρούς και δύο τραυματίες - Video

28/03/26 7:10 μμ

Τροχαίο στην Εγνατία οδό με δύο νεκρούς και δύο τραυματίες – Video

Διακοπή νερού σε τμήμα της πόλης την Κυριακή 29 Μαρτίου

28/03/26 2:40 μμ

Διακοπή νερού την Κυριακή 29 Μαρτίου σε τμήμα της πόλης

Χατζηβασιλείου στην Πολιτική Ακαδημία του Ιδρύματος Adenauer στην Αλεξανδρούπολη: Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας προσδίδει ισχύ

28/03/26 2:36 μμ

Χατζηβασιλείου στην Πολιτική Ακαδημία του Ιδρύματος Adenauer στην Αλεξανδρούπολη: Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας προσδίδει ισχύ

Θεσσαλονίκη: Ποιοι σκοτώνουν την πανίδα στον Γράμμο και την Δαδιά του Έβρου;

28/03/26 11:22 πμ

Ποιοι σκοτώνουν την πανίδα στον Γράμμο και την Δαδιά του Έβρου;

Τσίλλερ: Ο παθιασμένος ελληνολάτρης και τετραπέρατος επιχειρηματίας, που άφησε τη σφραγίδα του σ΄ ολόκληρη τη χώρα και πέθανε στην ψάθα

28/03/26 10:18 πμ

Τσίλλερ: Ο παθιασμένος ελληνολάτρης και τετραπέρατος επιχειρηματίας, που άφησε τη σφραγίδα του στη χώρα και πέθανε στην ψάθα

Βασίλισσα Καμίλα: Η προσωπική εξομολόγηση για τη δύναμη των βιβλίων σε ντοκιμαντέρ του ΒΒC

28/03/26 10:04 πμ

Βασίλισσα Καμίλα: Η προσωπική εξομολόγηση για τη δύναμη των βιβλίων σε ντοκιμαντέρ του ΒΒC

Αλέξης Τσίπρας: Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την διαφθορά

28/03/26 10:00 πμ

Αλέξης Τσίπρας: Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας – επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την διαφθορά

Υπηρέτης δυο αφεντάδων

28/03/26 9:54 πμ

Υπηρέτης δυο αφεντάδων