Κορωνοϊός: Γιατί τα κρούσματα μειώνονται με αργό ρυθμό – Τι λένε οι ειδικοί
Date:
Πιο δύσκολο και πιο φονικό αποδεικνύεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας.
Η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων είναι αργή παρά το lockdown, ενώ η υψηλή θνησιμότητα συνεχίζεται, όπως και η ασφυκτική πίεση του συστήματος υγείας. Όλα αυτά προβληματίζουν τους ειδικούς που ανέμεναν την εβδομάδα που πέρασε μεγαλύτερη μείωση των νέων περιστατικών, σε σχέση με αυτά που καταγράφηκαν. Τα δεδομένα δεν αφήνουν ακόμα το περιθώριο για άνοιγμα της οικονομίας, με αποτέλεσμα η άρση του lockdown που πηγαίνει από παράταση σε παράταση. Το πρώτο βήμα για τη σταδιακή άρση του lockdown θα γίνει από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου με το άνοιγμα των καταστημάτων με εποχικά είδη, ενώ το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για το πώς θα κινηθεί η χώρα θα ανακοινωθεί στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Πάντως, όπως όλα δείχνουν, η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων θα θυμίζει το περασμένο Πάσχα, με την απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό να θεωρείται δεδομένη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και την Πέμπτη τα κρούσματα ήταν πάνω από 2.000, και συγκεκριμένα την Τετάρτη ήταν 2.186. Τις τελευταίες τρεις ημέρες τα κρούσματα κορονοϊού είναι κάτω από 2.000, και αυτό ενδεχομένως δημιουργεί μια ελπίδα για περαιτέρω μείωση. Το αν θα συνεχιστεί η πτωτική αυτή πορεία αναμένεται να φανεί τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, ζητούμενο είναι να δοθεί “ανάσα” και στο ΕΣΥ, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει αρκετά υψηλός (το Σάββατο ήταν 594), με το πρόβλημα να εστιάζεται κυρίως στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.
Όλοι αναζητούν τους λόγους για τους οποίους το δεύτερο lockdown δεν αποδίδει όσο το πρώτο με αποτέλεσμα να μην μειώνονται με ταχύτητα τα κρούσματα. Βασικός παράγοντας, όπως και σε άλλες χώρες, αποτελεί η κόπωση των πολιτών που προφανώς είναι μεγάλη και οδηγεί σε χαλάρωση και μη σχολαστική τήρηση των μέτρων. Ένας άλλος λόγος είναι οι ενδοοικογενειακές μεταδόσεις. Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται σχεδόν σε όλη την Επικράτεια, ειδικά κατά την 3η εβδομάδα του lockdown, ωστόσο, η αλυσίδα της μετάδοσης δεν πάει να «σπάσει» και η διασπορά στην κοινότητα ήταν και παραμένει μεγάλη. Αυτό ανέφερε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας πως δεν μειώθηκε η κινητικότητα του πληθυσμού όσο κατά τη διάρκεια του πρώτο lockdown. Μία εξήγηση, όπως είπε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, είναι ότι εξαιτίας της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα υπάρχει ένα συνεχές «πινγκ πονγκ» μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς. Δηλαδή εκεί που πάει να ηρεμήσει μία περιοχή ξεσπάει μία συρροή κρουσμάτων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, σε μία κλειστή δομή, που λειτουργεί σαν μία πηγή υπερμετάδοσης και έχει σαν αποτέλεσμα τη διασπορά στα σπίτια αυτών των ανθρώπων, όπως εξήγησε. Ο Δεκέμβριος είναι πάντα ένας δύσκολος μήνας, φέτος θα είναι πολύ πιο δύσκολος και λόγω της κόπωσης από το lockdown, διαμήνυσε η κ. Παπαευαγγέλου.
«Έχουμε δείγματα που εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα. Φαίνεται και από τα λύματα της περιοχής. Ένας μεγάλος συντελεστής είναι ότι η ζωή δεν έχει νεκρώσει στο δεύτερο lockdown. Υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα του κόσμου σε σχέση με τα μέτρα που είχαν ληφθεί στο προηγούμενο lockdown» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η λοιμωξιολόγος του Σωτηρία, Γαρυφαλιά Πουλακου. Όπως επεσήμανε μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στις οικογένειες. «Έχουμε μεγάλη εισροή της νόσου μέσα στις οικογένειας. Υπάρχει μια μεγάλη ”ποσότητα” της νόσου που δεν είναι καταγεγραμμένη είτε επειδή κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί μέσα στις οικογένειες και άλλοι ολιγοσυμπτωματικοί που δεν θα φτάσουν στο σύστημα Υγείας για να γίνει η διάγνωση. Υπάρχει ενεργή μία κοινωνικού τύπου δραστηριότητα και έτσι δεν μπορεί να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης. Υπάρχει μία μεγάλη ενδοοικογενειακή διασπορά».
Η εξήγηση του καθηγητή Σαρηγιάννη
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το Σάββατο, η σημαντική μείωση στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που παρουσιάστηκε, “κουμπώνει” με τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE. Όπως αναφέρουν ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής της Ερευνητικής Ομάδας HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ και ο Δρ. Σπύρος Καρακίτσιος, στην ανάλυσή τους που δημοσιεύει καθημερινά στο enikos.gr, ο αριθμός των θανάτων παρέμεινε στα αναμενόμενα υψηλά επίπεδα, υποδηλώνοντας ότι μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες, ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου ήταν υψηλός (98). Αυτό, συνέβαινε, όπως τονίζουν, “λόγω της πλημμελούς εφαρμογής του lockdown τις πρώτες 15 ημέρες της εφαρμογής του και από τη συνέχιση της λειτουργίας των Δημοτικών σχολείων και την γενικότερα αυξημένη κοινωνική κινητικότητα των γονέων που συνάδει με τη συνοδεία των νεαρών παιδιών από και προς το σχολείο σε συνδυασμό με την χαμηλή εφαρμογή της τηλεργασίας, η οποία αυξάνει περαιτέρω την πιθανότητα μετάδοσης του SARS-CoV-2 από τους εργαζόμενους ενήλικες”.
“Ο υψηλός αριθμός των θανάτων σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη μείωση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μπορεί να ερμηνευθεί από το γεγονός ότι έγινε πιο συνεπής εφαρμογή του lockdown μετά τις 17-18 Νοεμβρίου, περίπου 10 μέρες μετά την ανακοίνωση του. O ρυθμός αύξησης των θανάτων έχει αρχίσει να κάμπτεται, και σήμερα είναι η πρώτη μέρα που αλλάζει η κλίση της καμπύλης του κυλιόμενου μέσου όρου των 7 ημερών, γεγονός που συνάδει και με τις προβλέψεις του μοντέλου. Εντούτοις, παρόλο που τα σημερινά μηνύματα για το σύνολο της χώρας είναι αισιόδοξα, σε συγκεκριμένες περιοχές όπως η Ημαθία (42 κρούσματα σήμερα), η Πέλλα (58 κρούσματα σήμερα), η Ξάνθη (44 κρούσματα σήμερα), η Καρδίτσα (43 κρούσματα σήμερα) και το Κιλκίς (40 κρούσματα σήμερα) δεν ακολουθείται η ίδια πορεία και άρα χρειάζεται προσοχή στην τήρηση των μέτρων.
“Η συνολική πορεία των κρουσμάτων, αλλά και η αρχή αποκλιμάκωσης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στον αριθμό των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), μετά τα σημερινά αποτελέσματα, συνάδει με τις προσομοιώσεις του μοντέλου CORE για τον επόμενο μήνα. Εντούτοις, παρά την εφαρμογή οριζοντίων μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας, η πορεία της είναι διαφοροποιείται από περιοχή σε περιοχή, ενώ πλέον υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχει ελαφρά ανάσχεση της πτωτικής πορείας συνολικά, η έκταση της οποίας θα επαναξιολογείται καθημερινά”
“Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας είναι 6.9% (η ημερήσια τιμή σήμερα είναι 5%) ενώ η αντίστοιχη τιμή του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής R t (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) είναι 0,93 (τιμές του R t κάτω από τη μονάδα υποδηλώνουν καθαρή μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα), ενώ τις τελευταίες 2 ημέρες παρέμεινε κάτω από τη μονάδα (περίπου στο 0,91). Αναλυτικές πληροφορίες για τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται ανά περιοχή/πόλη, θα μας βοηθούσε να έχουμε μια πιο καθαρή εικόνα της πορείας στις επιμέρους περιοχές. Μια πιο ολοκληρωμένη ανάλυση των επιπτώσεων που διαφορετικά σενάρια ανοίγματος της οικονομίας και της εκπαιδευτικής δραστηριότητας μπορούν να έχουν στον υγειονομικό κίνδυνο από την Covid-19 θα είναι διαθέσιμη από την ερχόμενη εβδομάδα. Πάντως τα σημερινά δεδομένα και η σύγκρισή τους με τις προβολές της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE δείχνουν ότι άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων πριν τις 21 Δεκεμβρίου θα είναι πρόωρο σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου στη βάση των μέχρι σήμερα παρατηρούμενων τάσεων εξέλιξης των σχετικών υγειονομικών δεικτών χρησιμοποιώντας την υπολογιστική πλατφόρμα CORE. Ακόμη προτιμότερο σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου θα ήταν να ανοίξει η οικονομική δραστηριότητα και η εκ του σύνεγγυς εκπαιδευτική δραστηριότητα στα σχολεία μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων (μετά τα Φώτα)” σημειώνουν.
πηγή enikos.gr