10.8 C
Serres

Κορωνοϊός: Γιατί βάζουν τους ασθενείς με κορωνοϊό μπρούμυτα στα κρεβάτια;

Date:

Την Παρασκευή, η Δρ. Μανγκάλα Ναρασιμάν έλαβε ένα επείγον τηλεφώνημα.

 

Η υγεία ενός άνδρα ηλικίας περίπου 40 ετών με κορωνοϊό, χειροτέρευε και ο συνάδερφός της, ήθελε να πάει στην μονάδα εντατικής θεραπείας στο εβραϊκό νοσοκομείο του Λονγκ Άιλαντ για να δεν εάν έπρεπε να μπει σε μηχανική υποστήριξη.

Προτού πάει εκεί, η δρ Ναρασιμάν είπε στον άλλο γιατρό να δοκιμάσουν να γυρίσουν μπρούμυτα τον ασθενή και να δουν εάν αυτό βοηθά. Η Ναρασιμάν δεν χρειάστηκε να πάει στη ΜΕΘ. Το κόλπο αυτό έπιασε.

 

«Σώζουμε ζωές με αυτό τον τρόπο, 100%»

Οι γιατροί διαπιστώνουν πως το γύρισμα των σοβαρών ασθενών με κορωνοϊό μπρούμυτα βοηθά στην αύξηση της ποσότητας οξυγόνου που φτάνει στους πνεύμονές τους.

«Σώζουμε ζωές με αυτό τον τρόπο, 100%» δήλωσε η Ναρασιμάν, περιφερειακός διευθυντής ΜΕΘ στο Northwell Health, που διαθέτει 32 νοσοκομεία στην Νέα Υόρκη. «Είναι κάτι τόσο απλό που μπορούμε να κάνουμε και έχουμε δει αξιοσημείωτη βελτίωση. Μπορούμε να το δούμε σε κάθε ασθενή».

«Μόλις το δεις να λειτουργεί, θέλεις να το κάνεις όλο και περισσότερο και το βλέπεις ότι πιάνει σχεδόν αμέσως» πρόσθεσε η Δρ. Κάθριν Χίμπερτ, διευθυντής του ιατρικού ICU στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

 

 

koronoios asthenis anapneftiras





«Ανοίγουμε τμήματα του πνεύμονα»

Οι ασθενείς με κορωνοϊό πεθαίνουν συχνά από ARDS ή σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας. Το ίδιο σύνδρομο σκοτώνει επίσης ασθενείς που έχουν γρίπη, πνευμονία και άλλες ασθένειες. Πριν από 7 χρόνια, Γάλλοι γιατροί δημοσίευσαν ένα άρθρο στο περιοδικό New England Journal of Medicine που έδειχνε ότι οι ασθενείς με ARDS που βρίσκονταν σε αναπνευστήρες είχαν χαμηλότερες πιθανότητες να πεθάνουν εάν είχαν τοποθετηθεί μπρούμυτα στο νοσοκομειακό κρεβάτι. Από τότε, σε διάφορους βαθμούς, οι γιατροί και στις Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετούν τους ασθενείς με ARDS μπρούμυτα.

Η τοποθέτηση των ασθενών με κορωνοϊό μπρούμυτα, βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων
Τώρα, έχουν διπλασιάσει την χρήση αυτής της μεθόδου στους ασθενείς με κορωνοϊό και φαίνεται πως το κόλπο αυτό αποδίδει. Όταν ο ασθενής στο Εβραϊκό νοσοκομείο του Λόνγκ Άιλαντ μπήκε μπρούμυτα, ο ρυθμός κορεσμού του οξυγόνου του, πήγε από το 85% στο 98%, ένα τεράστιο άλμα.

Μένουν μπρούμυτα για 16 ώρες

Οι ασθενείς που χρειάζονται αναπνευστήρα μένουν σε πρήνης θέση (μπρούμυτα) για περίπου 16 ώρες την ημέρα, και γυρνούν ανάσκελα για τον υπόλοιπο χρόνο, ώστε οι γιατροί να έχουν καλύτερη πρόσβαση στην μπροστινή πλευρά ώστε να μπορούν να τους χορηγήσουν ευκολότερα τις θεραπείες που χρειάζονται.

Οι ειδικοί στις ΜΕΘ λένε πως η κοιλιά φαίνεται να βοηθά διότι επιτρέπει στο οξυγόνο να φτάσει πιο εύκολα στους πνεύμονες. Ενώ όταν κάποιος είναι ανάσκελα, το βάρος του σώματος εμποδίζει ορισμένα τμήματα των πνευμόνων να λειτουργήσουν καλά. «Βάζοντάς τους μπρούμυτα, ανοίγουμε τμήματα του πνεύμονα που πριν ήταν κλειστά» δήλωσε η Χίμπερτ.

Επιλέγοντας μπρούμυτα ή ανάσκελα

Υπάρχει όμως ένα μειονέκτημα όταν κάποιο μπαίνει μπρούμυτα. Οι ασθενείς που βρίσκονται σε αναπνευστήρα, χρειάζονται περισσότερη καταστολή όταν βρίσκονται μπρούμυτα, πράγμα που θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερη παραμονή στη ΜΕΘ. Στο Mass General περίπου το 1/3 των ασθενών με κορωνοϊό σε αναπνευστήρα που τοποθετούνται μπρούμυτα, είναι συνήθως οι ασθενείς σε χειρότερη κατάσταση και που έχουν περισσότερα να κερδίσουν από αυτή την στάση.

Ορισμένα νοσοκομεία τοποθετούν επίσης μπρούμυτα τους ασθενείς με κορωνοϊό που δεν βρίσκονται στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Στο Mass General, μια ομάδα νοσοκόμων επισκέπτεται τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ για να τους ενθαρρύνει να γυρίσουν μπρούμυτα. Δεδομένου ότι μπορεί να είναι δυσάρεστο για έναν ασθενή που δεν βρίσκεται σε καταστολή να περάσει 16 ώρες μπρούμυτα, οι νοσοκόμες τους ενθαρρύνουν να περάσουν τουλάχιστον 4 ώρες σε αυτή την στάση.

«Οι περισσότεροι είναι πρόθυμοι να το δοκιμάσουν» δήλωσε η Χίμπερτ. «Το πόση ώρα θα μείνουν σε αυτή την στάση ποικίλλει από άτομο σε άτομο, κάποιοι μπορούν να κοιμηθούν έτσι, ή αν βαρεθούν να γυρίσουν ανάσκελα».

Η γαλλική μελέτη του 2013 εξέτασε μόνο ασθενείς που βρίσκονταν σε αναπνευστήρα, οπότε δεν είναι απολύτως σαφές πώς επηρεάζει η πρήνης στάση τους ασθενείς που δεν είναι σοβαρά άρρωστοι.

Πηγή: iefimerida.gr

ΥγείαΚορονοϊόςΚορωνοϊός: Γιατί βάζουν τους ασθενείς με κορωνοϊό μπρούμυτα στα κρεβάτια;

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Υπουργείο Υγείας: Η προκήρυξη για προσλήψεις 324 γιατρών στα Κέντρα Υγείας

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα...

Ινομυώματα: Πότε και πώς πρέπει να αφαιρούνται;

Μειωμένη πιθανότητα επιπλοκών έχουν οι γυναίκες με ινομυώματα που...

Λοιμώξεις του ουροποιητικού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από λοιμώξεις...

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί από την αγορά παρτίδες λευκής και καστανής ζάχαρης

Παρτίδες λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης, καθώς και καστανής από ζαχαροκάλαμο...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα