Ανατροπή στις συζητήσεις περί χρησιμότητας του πλάσματος για τις θεραπείες ασθενών από την CoViD-19, φέρνει μια νέα καναδο-αμερικάνικη έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που δημοσιεύει η ΕΡΤ, οι επιστήμονες ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Ανατροπή στις συζητήσεις περί χρησιμότητας του πλάσματος για τις θεραπείες ασθενών από την CoViD-19, φέρνει μια νέα καναδο-αμερικάνικη έρευνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που δημοσιεύει η ΕΡΤ, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γρήγορη και άμεση συλλογή πλάσματος από τους δότες δίνει καλύτερα αποτελέσματα στους νοσούντες. Πιστεύεται πως τα αντισώματα αρχίζουν να εξαφανίζονται μόλις τρεις μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ασθενών.
Η μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ρενέ Μπαζέν του Πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Blood (Αίμα) της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας, παρακολούθησε 15 αναρρώσαντες δότες πλάσματος. Οι δωρεές πλάσματος έγιναν σε διάστημα, 33 έως 114 ημερών μετά την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων.
Η επικεφαλής καθηγήτρια αναφέρει πως η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι οροθετικοί – όσοι παράγουν αντισώματα της CoViD-19 – σταδιακά μετατρέπονται σε οροαρνητικούς, δηλαδή μετά από ένα χρονικό διάστημα δεν ανιχνεύονται αντισώματα στο σώμα τους.
Όλοι οι δότες εμφάνισαν μείωση αντισωμάτων σχεδόν ταυτόχρονα, περίπου 88 μέρες (σχεδόν τρεις μήνες) μετά τα πρώτα συμπτώματα της CoViD-19. Μέσα σε 21 μέρες, είχαν εξαφανιστεί περίπου τα μισά από τα αρχικά τους αντισώματά.

Advertisement
 

Ενδείξεις αντισωμάτων στις πρώτες 11-12 εβδομάδες

«Τα αντισώματα εξαφανίζονται γρήγορα, συνεπώς όσοι αναρρώνουν από την CoViD-19 και θέλουν να δωρίσουν πλάσμα αίματος, δεν πρέπει να περιμένουν πολύ», ανέφερε η Μπαζέν. «Με βάση τα ευρήματά μας, ιδανικά οι γιατροί θα έπρεπε να χρησιμοποιούν πλάσμα, το οποίο έχει συλλεχθεί νωρίς μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Επίσης θα πρέπει προηγουμένως να ελέγχουν για την παρουσία των αντισωμάτων, προτού χορηγήσουν το πλάσμα σε ένα ασθενή», πρόσθεσε.
Μια εξέταση 282 δωρητών πλάσματος έδειξε ότι σχεδόν το 7% δεν είχαν ανιχνεύσιμα αντισώματα ήδη από την πρώτη δωρεά, ποσοστό που ήταν διπλάσιο για τους αναρρώσαντες που έκαναν την πρώτη δωρεά πλάσματος μετά από 11-12 εβδομάδες.
Όταν κάποιος μολύνεται με ένα ιό, το αίμα του δημιουργεί αντισώματα για να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη. Μετά την ανάρρωση, τα αντισώματα μπορεί να παραμείνουν στο πλάσμα του αίματος για μήνες ή ακόμη και για χρόνια. Η μετάγγιση αυτών των αντισωμάτων σε νέους ασθενείς μπορεί να βοηθήσει το αμυντικό σύστημα τους να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό. Πολλές κλινικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες χώρες (και στην Ελλάδα) για να αξιολογήσουν τη χρησιμότητα της θεραπείας σε ασθενείς με CoViD-19.

Advertisement

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
26 Οκτωβρίου: Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης- Ο βίος και το μαρτύριό του

25/10/25 12:03 μμ

26 Οκτωβρίου: Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης- Ο βίος και το μαρτύριό του

Κολοκύθια γεμιστά με σάλτσα αυγολέμονο

25/10/25 9:11 μμ

Κολοκύθια γεμιστά με σάλτσα αυγολέμονο

Τι να κάνετε για να μην κολλήσει ξανά το ρύζι και να γίνει αφράτο και σπυρωτό

25/10/25 9:10 μμ

Τι να κάνετε για να μην κολλήσει το ρύζι και να γίνει αφράτο και σπυρωτό

Φυτά: 2 σημεία στο σπίτι που είναι λάθος να τα βάλεις

25/10/25 9:08 μμ

Φυτά: 2 σημεία στο σπίτι που είναι λάθος να τα βάλεις

Μαξιλαροθήκες για πέταμα; Όχι αν ξέρεις πώς θα τις χρησιμοποιήσεις... αλλιώς

25/10/25 9:05 μμ

Μαξιλαροθήκες για πέταμα; Όχι αν ξέρεις πώς θα τις χρησιμοποιήσεις… αλλιώς

Πώς ξεμυρίζουν τα χέρια από κρεμμύδια και σκόρδα;

25/10/25 9:03 μμ

Πώς ξεμυρίζουν τα χέρια από κρεμμύδια και σκόρδα;

Οι τροφές που αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό

25/10/25 9:02 μμ

Οι τροφές που αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό

Παναθηναϊκός: Νοκ άουτ με θλάση ο Μπακασέτας

25/10/25 8:54 μμ

Παναθηναϊκός: Νοκ άουτ με θλάση ο Μπακασέτας

Από τα Μαθηματικά στο Φως - Ο Αλέκος Παππίας και η τέχνη της ξύλινης γεωμετρίας

25/10/25 8:51 μμ

Από τα Μαθηματικά στο Φως – Ο Αλέκος Παππίας και η τέχνη της ξύλινης γεωμετρίας

Κ. Κυρανάκης: Για το SMS του υπ. Μεταφορών δεν έγινε καμία ανάθεση και δεν δαπανήθηκε από το κράτος ούτε ένα ευρώ

25/10/25 8:42 μμ

Κ. Κυρανάκης: Για το SMS του υπ. Μεταφορών δεν έγινε καμία ανάθεση και δεν δαπανήθηκε από το κράτος ούτε ένα ευρώ

Στη Θεσσαλονίκη ο Σ. Φάμελλος για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης

25/10/25 8:24 μμ

Στη Θεσσαλονίκη ο Σ. Φάμελλος για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης

Γιώργος Τσαλίκης: “Ήμουν άρρωστος και δυσκολεύτηκα πολύ – Έκανα μια προσευχή”

25/10/25 8:21 μμ

Γιώργος Τσαλίκης: “Ήμουν άρρωστος και δυσκολεύτηκα πολύ – Έκανα μια προσευχή”