Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησε το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας αναφορικά με τη διαφορετική ανοσοαπόκριση σε ασθενείς με COVID-19, παράγοντα καθοριστικό, όπως απεδείχθη, για τη σοβαρότητα της νόσου.   Η ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησε το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας αναφορικά με τη διαφορετική ανοσοαπόκριση σε ασθενείς με COVID-19, παράγοντα καθοριστικό, όπως απεδείχθη, για τη σοβαρότητα της νόσου.

Advertisement
 

 

Η πρόσφατη μελέτη που εστιάζει στον ρόλο των κυττάρων που ονομάζονται «φυσικοί φονείς» (NK) και την υπερφλεγμονώδη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, δημοσιεύεται στο Science Immunology.

Τα κύτταρα φυσικοί φονείς αποτελούν έναν τύπο κυττάρων-κλειδί στον έλεγχο των ιογενών λοιμώξεων.

Μολονότι οι σοβαρές και ενίοτε θανατηφόρες περιπτώσεις COVID-19 οφείλονται συχνά στη μειωμένη ανοσοαπόκριση, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinksa και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska θέλησαν να διερευνήσουν τη σημασία της πρώιμης απόκρισης αυτών των κυττάρων κατά τη μόλυνση από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Η επιστημονική ομάδα πραγματοποίησε ανάλυση δειγμάτων αίματος από 27 ασθενείς με ήπια (10) και σοβαρή (17) λοίμωξη COVID-19, ενώ σύγκριση υπήρξε και με δείγματα από 17 υγιή άτομα που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Όπως εξήγησε ο Niklas Björkström, ερευνητής Ανοσολογίας στο Κέντρο Λοιμωξιολογίας του Τμήματος ιατρικής Huddinge του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και επικεφαλής της μελέτης, τα ευρήματα έδειξαν τη διαφορετική απόκριση στους ασθενείς με ήπια και σοβαρή νόσο COVID-19, με τους φυσικούς φονείς να ενεργοποιούνται σχεδόν άμεσα μετά την μόλυνση από τον κορωνοϊό στη δεύτερη περίπτωση ενώ στην περίπτωση της ήπιας νόσου, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συμπεριφέρθηκαν με τον συνήθη τρόπο που αποκρίνονται στις διάφορες ιογενείς μολύνσεις.

Advertisement

Τα ευρήματα εξηγούν, κατά τους ερευνητές, τη διαφορετική φύση των κυττάρων NK στους βαριά νοσούντες με COVID-19. Εν προκειμένω, τα εν λόγω κύτταρα έδειξαν γενικά υψηλότερη έκφραση των πρωτεϊνών περφορίνη, NKG2C και Ksp37, οι οποίες συνδέονται με αυξημένη συγκέντρωση «προσαρμοστικών» φυσικών φονέων. Πρόκειται για φονικά κύτταρα με μεγαλύτερη τοξικότητα και αποτελεσματικότητα έναντι των κυττάρων-στόχων, σε σύγκριση με άλλα κύτταρα ΝΚ.

Η μελέτη αποτελεί μέρος του ευρύτερου Προγράμματος Atlas του Karolinska για την Ανοσία στην COVID-19 , το οποίο στοχεύει στη μεγαλύτερη κατανόηση και συνεχή ενημέρωση σχετικά με τα χαρακτηριστικά των ανοσοκυττάρων σε ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο.

Πηγή: ygeiamou.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
26 Οκτωβρίου: Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης- Ο βίος και το μαρτύριό του

25/10/25 12:03 μμ

26 Οκτωβρίου: Ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης- Ο βίος και το μαρτύριό του

Κολοκύθια γεμιστά με σάλτσα αυγολέμονο

25/10/25 9:11 μμ

Κολοκύθια γεμιστά με σάλτσα αυγολέμονο

Τι να κάνετε για να μην κολλήσει ξανά το ρύζι και να γίνει αφράτο και σπυρωτό

25/10/25 9:10 μμ

Τι να κάνετε για να μην κολλήσει το ρύζι και να γίνει αφράτο και σπυρωτό

Φυτά: 2 σημεία στο σπίτι που είναι λάθος να τα βάλεις

25/10/25 9:08 μμ

Φυτά: 2 σημεία στο σπίτι που είναι λάθος να τα βάλεις

Μαξιλαροθήκες για πέταμα; Όχι αν ξέρεις πώς θα τις χρησιμοποιήσεις... αλλιώς

25/10/25 9:05 μμ

Μαξιλαροθήκες για πέταμα; Όχι αν ξέρεις πώς θα τις χρησιμοποιήσεις… αλλιώς

Πώς ξεμυρίζουν τα χέρια από κρεμμύδια και σκόρδα;

25/10/25 9:03 μμ

Πώς ξεμυρίζουν τα χέρια από κρεμμύδια και σκόρδα;

Οι τροφές που αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό

25/10/25 9:02 μμ

Οι τροφές που αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου στον οργανισμό

Παναθηναϊκός: Νοκ άουτ με θλάση ο Μπακασέτας

25/10/25 8:54 μμ

Παναθηναϊκός: Νοκ άουτ με θλάση ο Μπακασέτας

Από τα Μαθηματικά στο Φως - Ο Αλέκος Παππίας και η τέχνη της ξύλινης γεωμετρίας

25/10/25 8:51 μμ

Από τα Μαθηματικά στο Φως – Ο Αλέκος Παππίας και η τέχνη της ξύλινης γεωμετρίας

Κ. Κυρανάκης: Για το SMS του υπ. Μεταφορών δεν έγινε καμία ανάθεση και δεν δαπανήθηκε από το κράτος ούτε ένα ευρώ

25/10/25 8:42 μμ

Κ. Κυρανάκης: Για το SMS του υπ. Μεταφορών δεν έγινε καμία ανάθεση και δεν δαπανήθηκε από το κράτος ούτε ένα ευρώ

Στη Θεσσαλονίκη ο Σ. Φάμελλος για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης

25/10/25 8:24 μμ

Στη Θεσσαλονίκη ο Σ. Φάμελλος για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης

Γιώργος Τσαλίκης: “Ήμουν άρρωστος και δυσκολεύτηκα πολύ – Έκανα μια προσευχή”

25/10/25 8:21 μμ

Γιώργος Τσαλίκης: “Ήμουν άρρωστος και δυσκολεύτηκα πολύ – Έκανα μια προσευχή”