12.1 C
Serres

Κορωνοϊός: “Λάθος η διάγνωση από το τηλέφωνο”, καταγγέλλει ο γεν. γραμμ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Date:

Αντίθετοι με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών από το τηλέφωνο σε ασθενείς ή πολίτες που μένουν στο σπίτι τους για να μην επιβαρύνουν τα δημόσια νοσοκομεία, είναι οι γιατροί του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, οι οποίοι καλούν τα μέλη τους να μην προσφέρουν κάνουν διάγνωση χωρίς να έχουν προηγουμένως εξετάσει τον ασθενή.

 

 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η διοίκηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για τους κινδύνους που κρύβει η εκ του μακρόθεν παροχή ιατρικών υπηρεσιών, χωρίς προηγουμένως ο γιατρός να έχει αφουγκραστεί τον άρρωστο, έστω και σε μία επίσκεψη.

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, Γιώργος Ελευθερίου, αναφέρει ότι οι γιατροί είναι νομικά ακάλυπτοι σε περίπτωση σφάλματος και καλεί τους γιατρούς – μέλη να μην το κάνουν:

“Στη χώρα μας δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για υπηρεσίες εφαρμογής τηλεϊατρικής και το τηλέφωνο είναι βεβαίως εφαρμογή τηλεϊατρικής. Πάντα οι Ιατρικοί Σύλλογοι και γενικά αυτό που ισχύει σε όλο τον κόσμο είναι ότι δεν μπορεί να μπει αξιόπιστη διάγνωση από το τηλέφωνο. Χωρίς κανείς να εξετάσει τον άρρωστο και εν προκειμένω χωρίς να βάλει ένα ακουστικό να ακούσει τον πνεύμονα και γενικά να εξετάσει από κοντά και να δει την κατάσταση του ασθενούς. Αυτό είναι κάτι προσωρινό κι όταν εφαρμόζεται κατά κόρον η διάγνωση από το τηλέφωνο, έχει πιθανότητες αποτυχίας. Για παράδειγμα, την περίπτωση της γυναίκας 41 ετών από τον ΕΟΔΥ, είναι ένα πρώτο παράδειγμα. Θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μία εξέταση από γιατρό, έστω και στο σπίτι. ”.

ΠΙΣ: “Ούτε επισκέψεις κατ’ οίκον, ούτε ανοιχτά ιατρεία”
Παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές και ο ΕΟΔΥ, συμβουλεύουν τους ασθενείς να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον γιατρό τους για να λαμβάνουν ιατρικές οδηγίες μένοντας στο σπίτι, οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί είναι αντίθετοι. Επίσης, δεν πραγματοποιούν πλέον ούτε επισκέψεις κατ’ οίκον, αλλά ούτε και δέχονται ασθενείς στα ιατρεία τους, καθώς το κράτος δεν τους έχει προμηθεύσει μέχρι σήμερα, όπως λένε, προστατευτικά υλικά (μάσκες, γάντια, γυαλιά). Με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο κενό παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αλλά και ο κίνδυνος ασθενείς να χαθούν άδικα, γιατί δεν τους είδε εγκαίρως γιατρός.

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ωστόσο, στην χθεσινή τακτική ενημέρωση δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά, ότι “το κράτος θα καλύψει αυτήν την ανάγκη”.

Ο κ. Ελευθερίου, τονίζει ότι: “Δεν κάνουμε επισκέψεις στο σπίτι γιατί δεν έχουμε υλικά προστασίας. Βεβαίως άμα το ζητήσει ο ασθενής και πληρώσει θα κάνουν εννοείται. Θέλουμε να είμαστε στα ιατρεία μας, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα, γιατί δεν υπάρχει ούτε δείγμα υλικού προστασίας. Στη συνέχεια ο υφυπουργός κ. Κοντοζαμάνης, είπε θα μας προμηθεύσει. Όταν και εάν δούμε τα σχετικά υλικά να έρχονται στα ιατρεία ο ΠΙΣ είναι διατεθειμένος να αλλάξει αυτήν την οδηγία. Και αυτή η οδηγία έχει δοθεί από τον ΠΙΣ για να προστατεύσει τους ασθενείς μας. Σε ένα ιατρείο που δεν μπορείς να εγγυηθείς για τα μέτρα προστασίας, πως θα έχεις στους ασθενείς που πιθανόν να είναι φορείς και κάποιοι άλλοι που δεν είναι. Γιατί δεν έχουμε να διαχειριστούμε μόνο τον κορωνοϊό. Όλες οι άλλες παθήσεις του πληθυσμού συνεχίζουν και τρέχουν. Τις έχουμε ξεχάσει αυτές…”

Κορωνοϊός: Δεν υπάρχουν διαγνωστικά τέστ

Το 95% των ασθενών στην κοινότητα, αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται τηλεφωνικά από τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς δωρεάν. Η σωστή πρωτοβάθμια φροντίδα, όμως, προϋποθέτει οι ασθενείς να έρχονται σε επαφή δια ζώσης με τον γιατρό τους, αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται και διαγνωστικά τέστ, όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, Γιώργος Ελευθερίου:





“Ζητάμε υλικά προστασίας για τα ιατρεία μας: μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, γυαλιά, προκειμένου να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ασθενών μας και των οικογενειών μας και των γιατρών. Δεν υπάρχουν διαγνωστικά τεστ. Όλοι οι ειδήμονες επί του θέματος και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εντοπίζουν τη μάχη για τον έλεγχο της νόσου στη διεξαγωγή ελέγχου. Τα τεστ που κυκλοφορούν στην αγορά, κανένα δεν έχει πιστοποίηση αυτή τη στιγμή. Εννοώ τα rapid τεστ, που μπορεί λέει με μια σταγόνα αίμα να θέσεις διάγνωση. Το μόνο αξιόπιστο τεστ είναι το RCR που γίνεται σε μεγάλα διαγνωστικά κέντρα. Και ο ΕΟΔΥ να μας πει ποια είναι τα πιστοποιημένα γιατί δεν το έχει πει.

Οι ιδιώτες γιατροί ζητούν, επίσης, την άμεση στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, οι οποίοι αυτή τη στιγμή στις βασικές για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 ειδικότητες, αριθμούν περί τους 7 έως 8 χιλιάδες. Ανάμεσα σ’ αυτούς συγκαταλέγονται γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι:

“Είναι όλοι αυτοί που έχουν συγκρατήσει το ΕΣΥ από την κατάρρευση. Θα πρέπει να μας εντάξουν στον μηχανισμό ελέγχου της νόσου του κορωνοϊού. Μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες στο ΕΣΥ με μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Αυτά περί εθελοντισμού δεν εξασφαλίζουν την υγεία του έλληνα πολίτη. Χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό με πείρα. Το έχει η χώρα αυτό το προσωπικό, ας το αξιοποιήσει”, καταλήγει ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, Γιώργος Ελευθερίου.

πηγή: iatropedia.gr

ΥγείαΚορονοϊόςΚορωνοϊός: “Λάθος η διάγνωση από το τηλέφωνο”, καταγγέλλει ο γεν. γραμμ. του...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Υπουργείο Υγείας: Η προκήρυξη για προσλήψεις 324 γιατρών στα Κέντρα Υγείας

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα...

Ινομυώματα: Πότε και πώς πρέπει να αφαιρούνται;

Μειωμένη πιθανότητα επιπλοκών έχουν οι γυναίκες με ινομυώματα που...

Λοιμώξεις του ουροποιητικού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από λοιμώξεις...

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί από την αγορά παρτίδες λευκής και καστανής ζάχαρης

Παρτίδες λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης, καθώς και καστανής από ζαχαροκάλαμο...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα