Σύμφωνα με το Bloomberg, η Νοτιοανατολική Ασία αντιμετωπίζει ένα στέλεχος νέου κορονοϊού το οποίο μελετούν οι Φιλιππίνες για να δουν αν η μετάλλαξη καθιστά πιο μολυσματική την ασθένεια. Ο ΠΟΥ ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Νοτιοανατολική Ασία αντιμετωπίζει ένα στέλεχος νέου κορονοϊού το οποίο μελετούν οι Φιλιππίνες για να δουν αν η μετάλλαξη καθιστά πιο μολυσματική την ασθένεια. Ο ΠΟΥ καθησυχάζει την κοινή γνώμη.

 

Το στέλεχος, που έχει εμφανιστεί και παλιότερα σε άλλα μέρη του κόσμου και ονομάστηκε D614G, βρέθηκε σε ένα Μαλαισιανό σύμπλεγμα 45 περιπτώσεων που ξεκίνησαν από κάποιον που επέστρεψε από την Ινδία και παραβίασε την 14-μέρη καραντίνα στο σπίτι του. Οι Φιλιππίνες εντόπισαν το στέλεχος μεταξύ τυχαίων δειγμάτων Covid-19 στη μεγαλύτερη πόλη της πρωτεύουσας.

Πόσο μολυσματικό είναι το νέο στέλεχος;

Σύμφωνα με το Bloomberg η μετάλλαξη «λέγεται ότι έχει υψηλότερη πιθανότητα μετάδοσης ή μολυσματικότητας, αλλά ακόμα δεν έχουμε αρκετά αξιόπιστα στοιχεία για να πούμε ότι θα συμβεί», δήλωσε η υφυπουργός Υγείας των Φιλιππίνων, Μαρία Ροσάριο Βεργίγιερ, σε εικονική ενημέρωση τη Δευτέρα.

«Οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν μεγαλύτερες προφυλάξεις επειδή αυτό το στέλεχος έχει πλέον βρεθεί στη Μαλαισία», έγραψε ο Γενικός Διευθυντής Υγείας της χώρας Noor Hisham Abdullah σε μια ανάρτηση στο Facebook , λέγοντας ότι το στέλεχος μπορεί να το κάνει 10 φορές πιο μολυσματικό χωρίς να αναφέρει μελέτη.

Advertisement
Family Kitchen

«Η συνεργασία των ανθρώπων είναι πολύ απαραίτητη για να μπορέσουμε μαζί να σπάσουμε την αλυσίδα μόλυνσης από οποιαδήποτε μετάλλαξη».

Το στέλεχος έχει βρεθεί σε πολλές άλλες χώρες και έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να λέει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το στέλεχος οδηγεί σε μια πιο σοβαρή ασθένεια. Η μετάλλαξη έχει επίσης εντοπιστεί σε πρόσφατα κρούσματα στην Κίνα.

Δεν υπάρχουν στοιχεία από την επιδημιολογία ότι η μετάλλαξη είναι πολύ πιο μολυσματική από άλλα στελέχη, δήλωσε ο Benjamin Cowling, επικεφαλής επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. «Είναι πιο συχνά αναγνωρισμένο τώρα από ό, τι στο παρελθόν, κάτι που υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει κάποιο είδος ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε σχέση με άλλα στελέχη του Covid-19», είπε.

Καθώς οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας λαμβάνουν διάφορα μέτρα για να αποτρέψουν την επανεμφάνιση ενώ ανοίγουν ξανά τις πτήσεις, αγωνίζονται με ανθρώπους που παραβιάζουν τους κανόνες καραντίνας μετά την επιστροφή τους από το εξωτερικό, καθώς και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα δοκιμών στα σύνορα.

Ας σημειωθεί ότι ο άντρας που επέστρεψε από την Ινδία είχε αρνητικό τεστ όταν έφτασε στη Μαλαισία. Από τότε καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών και πρόστιμο για παραβίαση της καραντίνας.

ΠΗΓΗ: news4health.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έφυγε από τη ζωή η Αλεξάνδρα Νικολαΐδου, σύντροφος του Ντέμη Νικολαΐδη

24/08/25 1:12 πμ

Έφυγε από τη ζωή η Αλεξάνδρα Νικολαΐδου, σύντροφος του Ντέμη Νικολαΐδη

Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού

23/08/25 9:31 μμ

Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού

Λουκουμάδες στο σπίτι με 2 υλικά

23/08/25 9:29 μμ

Λουκουμάδες στο σπίτι με 2 υλικά

Ψώρα: Τι είναι και πώς μεταδίδεται – Τα πιο συχνά συμπτώματα και η αντιμετώπιση

23/08/25 9:27 μμ

Ψώρα: Τι είναι και πώς μεταδίδεται – Τα πιο συχνά συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Άδεια μπουκάλια κρασιού: χρήσεις που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα

23/08/25 9:24 μμ

Άδεια μπουκάλια κρασιού: χρήσεις που δεν είχατε σκεφτεί μέχρι σήμερα

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Αυγούστου

23/08/25 9:21 μμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Αυγούστου

Παναγία η Ελεούσα: Το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

23/08/25 8:24 μμ

Παναγία η Ελεούσα: Το «κρυμμένο» παρεκκλήσι στον πιο κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

Σύκα: Πώς ωφελούν την υγεία, πόσες θερμίδες έχουν αλλά και τι να προσέχετε

23/08/25 8:20 μμ

Σύκα: Πώς ωφελούν την υγεία, πόσες θερμίδες έχουν αλλά και τι να προσέχετε

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ένας άνδρας για τη φωτιά στον Χορτιάτη - Του επιβλήθηκε πρόστιμο 4.331 ευρώ

23/08/25 8:16 μμ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ένας άνδρας για τη φωτιά στον Χορτιάτη – Του επιβλήθηκε πρόστιμο 4.331 ευρώ

Γιώργος Μαζωνάκης: “Σαββατογενική, Σαββατογεννημένος, Σαββατοκύριακο” – Νέο μήνυμα μέσα από το σπίτι του

23/08/25 8:09 μμ

Το νέο μήνυμα του Γιώργου Μαζωνάκη μέσα από το σπίτι του: «Σαββατογενική, Σαββατογεννημένος, Σαββατοκύριακο» 

Βόλος: “Καλά της έκανα, αυτό της άξιζε” – Συγκλονίζουν τα πρώτα λόγια του 40χρονου συζυγοκτόνου

23/08/25 8:02 μμ

Βόλος: “Καλά της έκανα, αυτό της άξιζε” – Συγκλονίζουν τα πρώτα λόγια του 40χρονου συζυγοκτόνου

Παξοί: Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι συγγενείς της 4χρονης που πνίγηκε σε πισίνα

23/08/25 7:07 μμ

Παξοί: Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι συγγενείς της 4χρονης που πνίγηκε σε πισίνα