Για σχεδόν ένα χρόνο τώρα, οι συστάσεις των ειδικών επί της πανδημίας COVID-19 επικεντρώνονται γύρω από τρία πράγματα: μάσκα, αποστάσεις και πλύσιμο χεριών. Έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα τρία βασικά ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Για σχεδόν ένα χρόνο τώρα, οι συστάσεις των ειδικών επί της πανδημίας COVID-19 επικεντρώνονται γύρω από τρία πράγματα: μάσκα, αποστάσεις και πλύσιμο χεριών.

Έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα τρία βασικά μέτρα ατομικής προστασίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστεί ο κορωνοϊός.

Advertisement
 

Όσον αφορά όμως την μάσκα, δεν λειτουργεί το οποιοδήποτε κάλυμμα προσώπου προστατευτικά. Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα με κατάλληλη εφαρμογή, υλικά και στρώματα. Δυστυχώς, με τις αμέτρητες επιλογές πλέον στην αγορά, πολλά στυλ δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιούν τώρα ότι ορισμένα δημοφιλή καλύμματα προσώπου, τα οποία συνήθως φοριούνται τον χειμώνα, «δεν υποκαθιστούν τις μάσκες».


Διότι μπορεί τυπικά να καλύπτουν το στόμα και την μύτη σας, αλλά επί της ουσίας προσφέρουν ελάχιστη προστασία από τον κορονοϊό.

Κορωνοϊός: Το κασκόλ ΔΕΝ είναι μάσκα προσώπου ενάντια στην COVID-19


Αν και ένα κασκόλ είναι σίγουρα καλύτερο από το να μην καλύπτει τίποτα το πρόσωπό σας, εντούτοις το CDC προειδοποιεί ότι δεν θεωρείται προστατευτικό μέσο. Όπως εξηγεί στην ιστοσελίδα του τα κασκόλ «χρησιμοποιούνται για ζεστασιά και είναι συνήθως κατασκευασμένα από χαλαρά πλεκτά υφάσματα που δεν είναι κατάλληλα για χρήση ως μάσκες για την αποτροπή της μετάδοσης COVID-19″. Αυτό που προτείνει το CDC είναι να φοράτε το κασκόλ σας πάνω από την προστατευτική σας μάσκα.

Εν τω μεταξύ, τα μεταξωτά κασκόλ μπορεί να είναι μια διαφορετική ιστορία. Σύμφωνα με μια προδημοσιευμένη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στην πλατφόρμα medrxiv, ένα μόνο στρώμα υφάσματος από 100% μετάξι είναι περίπου συγκρίσιμο με τρία στρώματα υφάσματος από βαμβάκι. Αυτό σημαίνει ότι ένα κάλυμμα προσώπου από μετάξι, προσφέρει έστω μία μέτρια προστασία, αν και όχι όση μια χειρουργική μάσκα. Πέρα από τη σφιχτή του ύφανση, «το μετάξι έχει ηλεκτροστατικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην παγίδευση μικρότερων ιογενών σωματιδίων», προσθέτει το Business Insider.

Advertisement
Babis

Κορωνοϊός: Οι μάσκες σκι ΔΕΝ περιορίζουν την εξάπλωσή του


Το CDC προειδοποιεί να μην χρησιμοποιείτε μάσκες σκι ως προστασία έναντι της COVID-19, επικαλούμενο αμφιβολίες σχετικά με τον τύπο υφάσματος. Αν και προτείνει «μάσκες κατασκευασμένες με ύφασμα που ‘αναπνέει’ (όπως το βαμβάκι)» και «μάσκες με δύο ή τρία στρώματα», οι μάσκες σκι τείνουν να είναι κατασκευασμένες από ανεπαρκώς αεριζόμενο πολυεστέρα και διαθέτουν μόνο ένα στρώμα υφάσματος.

Τι γίνεται όμως αν πάτε για σκι; (σ.σ. με κωδικό 6, ξέρετε εσείς…) Ο κανόνας εξακολουθεί να ισχύει: φορέστε την χειρουργική μάσκα σας για προστασία και βάλτε από πάνω τυχόν επιπλέον στρώματα για ζεστασιά, όπως αυτά στις μάσκες σκι.

Advertisement
Family Kitchen

Κορωνοϊός: Η μπαλακλάβα ΔΕΝ είναι μάσκα προσώπου ενάντια στην COVID-19


Με παρόμοιο σχεδιασμό με τις μάσκες σκι, οι μπαλακλάβες (ή αλλιώς γκέτες ή μπαντάνες προσώπου) έχουν το πρόσθετο μειονέκτημα να αφήνουν ακάλυπτη την μύτη. Ακόμα και το να τεντώσετε το κάτω μέρος της ώστε να φτάσει πάνω από την μύτη, αυτό θα είναι μια ακατάλληλη λύση με ανεπαρκή υλικά για προστασία από την COVID-19.

Το CDC συνιστά ότι εάν σκοπεύετε να φοράτε ένα από αυτά τα καλύμματα προσώπου, θα πρέπει να το βάζετε ως πρόσθετο στρώμα πάνω από μια κανονική μάσκα προσώπου έναντι της COVID-19.

Πηγή: iatropedia.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Οκτωβρίου

24/10/25 12:16 πμ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν στις 24 Οκτωβρίου

Δήμος Σερρών: Εξοπλισμό για την Κοινωνική κουζίνα δώρισε ο Σύλλογος Σερραίων Θεσσαλονίκης

24/10/25 12:02 πμ

Δήμος Σερρών: Εξοπλισμό για την Κοινωνική κουζίνα δώρισε ο Σύλλογος Σερραίων Θεσσαλονίκης

Ακρίβεια και παραπλάνηση: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο - Άλλη η πραγματικότητα για τον καταναλωτή - video

23/10/25 11:53 μμ

Ακρίβεια και παραπλάνηση: Άλλη τιμή στο ράφι, άλλη στο ταμείο – Άλλη η πραγματικότητα για τον καταναλωτή – video

Στη Βουλή η δικογραφία από την Εισαγγελία Σερρών για τον αυτοκινητόδρομο Δερβένι - Προμαχώνας

23/10/25 11:06 μμ

Στη Βουλή η δικογραφία από την Εισαγγελία Σερρών για τον αυτοκινητόδρομο Δερβένι – Προμαχώνας

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο πρώτος κύκλος του“Piraeus Startup Accelerator”

23/10/25 10:58 μμ

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία ο πρώτος κύκλος του“Piraeus Startup Accelerator”

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ενέργεια της ΔΕΗ

23/10/25 10:53 μμ

Το 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ενέργεια της ΔΕΗ

Μυτιληναίος στο BBC: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακάμπτει, λέει ο επικεφαλής της METLEN

23/10/25 10:45 μμ

Μυτιληναίος στο BBC: Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανακάμπτει, λέει ο επικεφαλής της METLEN

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

23/10/25 10:19 μμ

Οι επενδύσεις των VC στην Τεχνητή Νοημοσύνη, οι startups και το Github Copilot

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

23/10/25 10:13 μμ

Εκτός ο Τάσος Μπακασέτας με ενόχληση στο δικέφαλο μηριαίο μυ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

23/10/25 10:10 μμ

Κίνα: Ετήσια αύξηση 18% στα ταξίδια εσωτερικού τουρισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2025

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

23/10/25 10:06 μμ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Με προσέγγιση 360 μοιρών το σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρώπης

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα

23/10/25 10:03 μμ

Conference League: Στην κορυφή η Φιορεντίνα