10.2 C
Serres

Κορονοϊός: Ο εφιάλτης των 1.000 κρουσμάτων την ημέρα – Σήμα κινδύνου από τους επιστήμονες

Date:

Ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες όσον αφορά την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν τους πολίτες να συμμορφωθούν άμεσα µε τα μέτρα πριν να είναι αργά.

 

«Το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο είναι τα κρούσματα να ξεφύγουν και να φτάσουν τα 1.000 σε μια ημέρα. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια φοβερά λεπτή ισορροπία, που μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή», αναφέρει ο καθηγητής και µέλος της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Νίκος Σύψας και συνεχίζει:

«Και αυτός είναι ο μεγάλος φόβος, που προέρχεται κυρίως από το ότι δεν είναι το πρόβλημά µας πλέον τα εισαγόμενα κρούσματα αλλά τα εγχώρια κρούσματα και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου υπάρχει και υπερπληθυσμός και μπορεί η κατάσταση ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί». Σύμφωνα µε τον κ. Σύψα, περιοχές όπως η Κυψέλη, τα δυτικά προάστια της Αττικής ή ορισμένες συνοικίες στη Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσουν εστίες υπερμετάδοσης.

Ο µόνος παράγοντας που θα κρίνει την όλη υπόθεση είναι κατά πόσο οι πολίτες θα συμμορφωθούν µε τα τρία σημαντικά μέτρα: αποστάσεις, απολύμανση χεριών και μάσκες. «Έχει φανεί ότι αν σε μια χώρα συμμορφωθεί το 60%-70% των πολιτών, τότε θα έχουμε κάμψη της πανδημίας, ίσως και μηδενισμό των κρουσμάτων. Αν αυτό δεν γίνει, θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων», τονίζει.

«Να πειστούν οι πολίτες»

«Η ελπίδα µας είναι τα μέτρα», λέει σε κάθε τόνο ο κ. Σύψας, που αναμένει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων να δει την επίδρασή τους στην πανδημία. «Ελπίζουμε ο κόσμος να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο και όλοι μαζί να φρενάρουμε το φαινόμενο τις επόμενες ημέρες. Αυτό είναι το καλό σενάριο. Το κακό σενάριο είναι να συνεχιστεί η κατάσταση χαλαρότητας, να μην πειστούν οι πολίτες ότι βρισκόμαστε σε επιδημιολογικό κίνδυνο, µε συνέπεια να έχουμε νέα επιδείνωση, που θα μεταφραστεί σε τεράστιες οικονομικές ζημιές και απώλειες ανθρώπινων ζωών».

 

Κρίσιμη θεωρεί την κατάσταση και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

«Το αποτέλεσμα αυτό είναι η συνέπεια της χαλάρωσης των μέτρων κυρίως από τις νεότερες ηλικίες και βεβαίως του ανοίγματος των συνόρων. Ήρθαν κρούσματα από το εξωτερικό. Τα περισσότερα ήταν από τα Βαλκάνια και όχι από τη δυτική Ευρώπη που φοβόμασταν. Το ένα έφερε το άλλο. Σήμερα, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ανησυχητικός. Είναι μεγάλος για τα δεδομένα της χώρας. Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο», εξηγεί ο κ. Παναγιωτακόπουλος. Σύμφωνα µε τον ίδιο, αυτό που προβληματίζει τους επιστήμονες δεν είναι µόνο ο αριθμός αλλά και η διασπορά των κρουσμάτων σε πολλές περιφέρειες.






Την ανησυχία του για τη µη συνειδητοποίηση της κρισιμότητας της κατάστασης από τους πολίτες εκφράζει και ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γιώργος Δαΐκος.

«Δυστυχώς ο κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι ο ιός είναι ανάμεσά µας και κυκλοφορεί. Έχει υποεκτιμήσει το πρόβλημα. Παγκοσμίως έχουμε πάνω από ένα εκατομμύριο κρούσματα ανά εβδομάδα. Η πανδημία είναι σε ανοδική πορεία. Στην Ελλάδα πήγαµε πάρα πολύ καλά στην πρώτη φάση, αλλά τώρα υπάρχει μια έξαρση ιδιαιτέρως ανησυχητική. Αν δεν ακολουθήσουµε τις οδηγίες του Δεκαπενταύγουστου, που έχουμε όλες αυτές τις εκδηλώσεις και τις συναθροίσεις, η κατάσταση θα επιδεινωθεί», σχολιάζει ο κ. Δαΐκος. Δεν παραλείπει, μάλιστα, να αναφέρει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται επισήμως.

Επομένως, η δυναμική είναι μεγαλύτερη. «Ελέγχουµε µόνο το 15% των ανθρώπων που εισέρχονται στη χώρα. Το 85% δεν ελέγχεται. Έτσι εισάγονται κρούσματα που µας ξεφεύγουν και µε τη συµπεριφορά µας, μην τηρώντας τα μέτρα, δίνουμε μια ακόμη δυναμική στην πανδημία στη χώρα µας», αναφέρει ο κ. Δαΐκος, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση ικανοποιητικά.

 

«Αν τηρηθούν τα μέτρα, θα ανατραπεί και θα αναστραφεί η κατάσταση σιγά-σιγά. Πέραν τούτου, επειδή ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει, καλό είναι να εξοικειωθούμε µε όλες αυτές τις νέες συµπεριφορές, γιατί πρέπει να δημιουργηθεί και ένα περιβάλλον κατάλληλο για να αρχίσουν και τα σχολεία. Τα παιδιά έχουν να πάνε σχολείο από τον Μάρτιο. Πρέπει να επανέλθουν στον φυσικό τους χώρο και σαν κοινωνία έχουμε ευθύνη».

Διαβάστε περισσότερα στο δημοσίευμα της Realnews

 

Realnews 2

Επιστήμη- ΤεχνολογίαΚορονοϊός: Ο εφιάλτης των 1.000 κρουσμάτων την ημέρα - Σήμα κινδύνου από...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ανακαλύφθηκε είδος σκουληκιού που τρώει και χωνεύει πλαστικό

Μια ομάδα ερευνητών από το Διεθνές Κέντρο Φυσιολογίας και...

Υψηλή πίεση, ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί και κάπνισμα παράγοντες κινδύνου για πιο σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός (κολπική...

Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο ζουν με διαβήτη – Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Περισσότεροι από 800 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο...

Καβάλα: Ιχνηλατώντας το Γκαβόχελο στα Τενάγη Φιλίππων, ένα είδος με ιστορία 360 εκατ. ετών

Έχει μήκος μόλις λίγα εκατοστά. Είναι είδος ψαριού που...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα