28 C
Serres

Κορωνοϊός: Παγκόσμια απειλή η ινδική μετάλλαξη – Τι γνωρίζουμε γι’ αυτήν

Date:

Τι σημαίνει ο χαρακτηρισμός που της προσέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά η ινδική μετάλλαξη και ποια είναι έκτοτε η πορεία της. Τι φοβούνται οι επιστήμονες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι η μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού που εμφανίσθηκε πέρυσι για πρώτη φορά στην Ινδία αποτελεί «παραλλαγή (variant) παγκόσμιας ανησυχίας». Η απόφαση αυτή βασίσθηκε στα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δείχνουν ότι εξαπλώνεται πιο εύκολα, επιταχύνοντας την πανδημία που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Η ινδική μετάλλαξη B.1.617 είναι η τέταρτη που λαμβάνει τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό. Είχαν προηγηθεί εκείνες στη Βρετανία, τη Νότιο Αφρική και τη Βραζιλία. Ο χαρακτηρισμός που τους προσδίδει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποδηλώνει ότι απαιτείται αυξημένη επιτήρηση και καταγραφή των κρουσμάτων.

Η Ινδία βρίσκεται πλέον στην δεύτερη θέση του κόσμου σε αριθμό κρουσμάτων (πρώτη είναι οι ΗΠΑ). Είναι επίσης η τρίτη χώρα (πίσω από ΗΠΑ και Βραζιλία) σε θανάτους. Χθες Δευτέρα ανακοίνωσε 366.161 νέα κρούσματα, ενώ 3.754 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά έχει περισσότερα από 22,66 εκατομμύρια κρούσματα και τουλάχιστον 246.116 νεκρούς.

Όπως ανακοίνωσε προσφάτως η ινδική κυβέρνηση, ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ραγδαία στη χώρα, γεγονός που ίσως σχετίζεται με την ινδική μετάλλαξη.

Η μετάλλαξη B.1.617 είχε πρωτοεντοπιστεί τον περασμένο Οκτώβριο στην δυτική ομόσπονδη πολιτεία Μαχαράστρα της Ινδίας. Αρχικά τα κρούσματά της ήταν σποραδικά, αλλά από τις αρχές Φεβρουαρίου άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία στη χώρα. Έχει επίσης ανιχνευθεί σε τουλάχιστον άλλες 21 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Τι είναι όμως η ινδική μετάλλαξη (ορθότερα: παραλλαγή) και γιατί προκαλεί παγκόσμια ανησυχία; Να τι είναι γνωστό έως στιγμής:

Τι είναι
Η ινδική παραλλαγή B.1.617 είναι ουσιαστικά ένα στέλεχος του νέου κορωνοϊού που φέρει δύο σημαντικές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του, δήλωσε ο ιολόγος Dr. Shahid Jameel, διευθυντής της Σχολής Βιοεπιστημών Trivedi του Πανεπιστημίου Ashoka, στην Ινδία. Την πρωτεΐνη αυτή χρησιμοποιεί ο νέος κορωνοϊός για να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα. Ύστερα μπορεί να εισβάλλει στο εσωτερικό τους και να τα μολύνει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή επικρατεί μία μορφή της παραλλαγής B.1.617 που πρωτοεντοπίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, μια πιο πρώιμη μορφή είχε ανιχνευθεί τον Οκτώβριο του 2020.

Πόσο επηρεάζει τη διασπορά του κορωνοϊού
Ευθύνεται άραγε η ινδική μετάλλαξη για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός στην Ινδία; Το ερώτημα αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Αφ’ ενός, το ιδιαίτερα μεταδοτικό βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού που αυτή τη στιγμή εξαπλώνεται στην Ευρώπη, προκαλεί εξάρσεις και σε πολλές περιοχές της Ινδίας. Στο Νέο Δελχί, λ.χ., το βρετανικό στέλεχος προκάλεσε διπλασιασμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού κατά το δεύτερο μισό του Μαρτίου. Αφ’ ετέρου, η ινδική μετάλλαξη είναι εκτεταμένη στην Μαχαράστρα, δήλωσε ο Dr. Sujeet Kumar Singh, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών της Ινδίας.

Εν τούτοις, η έκταση των νέων λοιμώξεων στην Ινδία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα υποδηλώνει ότι μία παραλλαγή επικρατεί της όποιας ανοσίας έχει επιτευχθεί με τη φυσική λοίμωξη, εκτίμησε ο Dr. Christopher Murray, καθηγητής Επιστημών Μετρήσεων Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. «Αυτή μπορεί κάλλιστα να είναι η ινδική μετάλλαξη», είπε.

Πάντως, τα έως τώρα δεδομένα για την γονιδιακή αλληλούχιση του κορωνοϊού στην Ινδία είναι λιγοστά, πρόσθεσε ο Dr. Murray. Επομένως, αυτό δεν μπορεί ακόμα να θεωρείται σίγουρο, αλλά είναι πιθανό.

Μας προστατεύουν από αυτήν τα εμβόλια;
Τα καλά νέα είναι ότι δεν αποκλείεται να είναι προστατευτικά εναντίον της τα υπάρχοντα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Ο κυβερνητικός οργανισμός Public Health England ανακοίνωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η ινδική μετάλλαξη τα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά.

Ο Dr. Anthony Fauci, κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, δήλωσε πως προκαταρκτικά εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι ένα εμβόλιο που αναπτύσσεται στην Ινδία εξουδετερώνει την ινδική παραλλαγή. Το εμβόλιο αυτό λέγεται Covaxin.

«Δεν διαθέτουμε κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι δεν είναι αποτελεσματικά τα διαγνωστικά τεστ, οι θεραπείες και τα εμβόλιά μας. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό», τόνισε η επιδημιολόγος Dr. Maria Van Kerkhove,  επικεφαλής της Μονάδας Αναδυόμενων Ασθενειών & Ζωονόσων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

Πηγή iatropedia.gr

ΥγείαΚορωνοϊός: Παγκόσμια απειλή η ινδική μετάλλαξη - Τι γνωρίζουμε γι’ αυτήν

Μοίρασε τη δημοσίευση:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Κορονοϊός: Ένας στους οκτώ ασθενείς εμφανίζει «long Covid» – Σε ποιους καταγράφεται συχνότερα

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι με το πέρασμα...

Τι πρέπει να κάνετε εάν πατήσετε δράκαινα ή αχινό στη θάλασσα

Δυο από τους πιθανούς καλοκαιρινούς κινδύνους να συμβούν, είναι...

ΕΟΔΥ: Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας για τον νέο ιό στην Κίνα

Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία...

Εργαστηριακός κερατοειδής από κολλαγόνο χοίρου αποκατέστησε την όραση σε τυφλούς ανθρώπους

Επιστήμονες στη Σουηδία ανέπτυξαν ένα εμφύτευμα, φτιαγμένο από κολλαγόνο...