Κορωνοϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον- Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Date:
Μία γιατρός από τη Νότια Αφρική, η οποία ήταν από τις πρώτες που υποψιάστηκε ότι ασθενείς της με COVID-19 είχαν προσβληθεί από ένα διαφορετικό στέλεχος του κορωνοϊού, μίλησε χθες αναλυτικά για τα συμπτώματα που είχαν εκδηλώσει.
Όπως δήλωσε στο Reuters η Dr. Angelique Coetzee, πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Εταιρείας, στις 18 Νοεμβρίου παρατήρησε ότι επτά ασθενείς στην κλινική της είχαν συμπτώματα διαφορετικά από αυτά που προκαλεί το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός.
Ο πρώτος από αυτούς τους ασθενείς είπε ότι ένιωθε «υπερβολικά κουρασμένος» επί δύο ημέρες. Είχε επίσης πόνους σε όλο του το σώμα και πονοκέφαλο.
«Τα συμπτώματα αυτά θυμίζουν τις απλές ιώσεις της εποχής», είπε η Dr. Coetzee. «Μολονότι δεν είχαμε δει κρούσματα του κορωνοϊού τις τελευταίες 8-10 εβδομάδες, είπαμε να κάνουμε ένα τεστ. Όπως διαπιστώσαμε, τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του ήταν θετικοί».
Την ίδια ημέρα, προσήλθαν στο ιατρείο της και άλλοι ασθενείς με παρόμοια συμπτώματα. Το γεγονός αυτό την έκανε να υποπτευθεί ότι κάτι άλλο συνέβαινε.
Όντως, γονιδιακές εξετάσεις έδειξαν πως όλοι τους είχαν μολυνθεί από μία νέα παραλλαγή που δημιούργησε ο κορωνοϊός, την Όμικρον. Το ίδιο συνέβη και με ασθενείς οι οποίοι είχαν εξεταστεί από άλλους γιατρούς λίγες ημέρες νωρίτερα (14-16 Νοεμβρίου), σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Λοιμωδών Νόσων (NICD) της Νοτίου Αφρικής.
Προς το παρόν νέοι
Πλέον, η Dr. Coetzee βλέπει καθημερινά δύο έως τρεις ασθενείς με παρόμοια συμπτώματα. «Ο κορωνοϊός είχε προκαλέσει πολλά κρούσματα στη Νότια Αφρική κατά το τρίτο κύμα», είπε. «Έτσι ήταν εύκολο να αντιληφθούμε τη διαφορά. Οι περισσότεροι ασθενείς που βλέπουμε έχουν πολύ ήπια συμπτώματα. Κανένας από αυτούς δεν χρειάστηκε ακόμα εισαγωγή στο νοσοκομείο. Τους αντιμετωπίζουμε συντηρητικά στο σπίτι».
Ωστόσο σπεύδει να διευκρινίσει πως έως τώρα οι ασθενείς που βλέπει είναι 40 ετών ή νεότεροι. Επομένως, δεν γνωρίζει τι συμπτώματα μπορεί να προκαλέσει ο νέος μεταλλαγμένος κορωνοϊός στους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους.
Αυτό που γνωρίζει είναι ότι οι νέοι έως στιγμής δεν αναφέρουν απώλεια όσφρησης ή γεύσης. Δεν έχουν επίσης σημαντική μείωση στα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους. Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς είναι ανεμβολίαστοι, προσθέτει η Dr. Coetzee, η οποία είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τους Εμβολιασμούς της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης.
Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Στο θέμα των συμπτωμάτων και της σοβαρότητας της λοίμωξης που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον αναφέρθηκε χθες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι δεν είναι ακόμα σαφές εάν η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί πιο σοβαρή νόσο σε σύγκριση με τις προηγούμενες. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι οι νοσηλείες στη Νότια Αφρική αυξάνονται. Ωστόσο αυτό μπορεί να μην οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον, αλλά στην Δέλτα που εξακολουθεί να κυριαρχεί στη χώρα.
Επιπλέον, δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες ότι τα συμπτώματα που σχετίζονται με την παραλλαγή Όμικρον είναι διαφορετικά, προσθέτει. Όπως εξηγεί, οι πρώτες αναφορές που δέχτηκε αφορούσαν φοιτητές πανεπιστημίων. Ωστόσο ο κορωνοϊός προκαλεί ήπια νόσο στους περισσότερους νέους, επομένως δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τις μεγαλύτερες ηλικίες.
Συνεπώς, θα χρειαστούν έως και αρκετές εβδομάδες, έως ότου αποσαφηνιστεί το θέμα της σοβαρότητας της νέας παραλλαγής που δημιούργησε ο κορωνοϊός, καταλήγει.
Πηγή iatropedia.gr