Επιστήμονες του Ινστιτούτου Ανοσολογίας La Jolla στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της πρώτης ανάλυσης σχετικά με το κατά πόσο τέσσερις διαφορετικοί τύποι εμβολίων προετοιμάζουν την άμυνα ... Περισσότερα

εμβολιο

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Ανοσολογίας La Jolla στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της πρώτης ανάλυσης σχετικά με το κατά πόσο τέσσερις διαφορετικοί τύποι εμβολίων προετοιμάζουν την άμυνα του σώματος κατά του κορονοϊού.

Η σύγκριση αφορά τόσο τα επίπεδα των αντισωμάτων όσο και της κυτταρικής ανοσίας, δηλαδή Τ-λεμφοκυττάρων (CD4+ και CD8+) και Β-κυττάρων.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Βιολογίας Cell, είναι η πρώτη που συγκρίνει πώς οι διαφορετικές πλατφόρμες εμβολίων πυροδοτούν μία ανοσιακή απόκριση απέναντι στον ίδιο παθογόνο μικροοργανισμό. Αυτές οι πλατφόρμες είναι τα δύο βασικά mRNA εμβόλια (Pfizer/BioNTech και Moderna), ένα ανασυνδυασμένο πρωτεϊνικό εμβόλιο (Novavax) και ένα βασισμένο σε ιικό φορέα (Johnson & Johnson).

Τα βασικά ευρήματα είναι τα εξής:

  • Αντισώματα: Έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, όσοι έκαναν Moderna είχαν τα υψηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων και ακολουθούσαν όσοι έκαναν Pfizer και Novavax, ενώ το μονοδοσικό J&J οδηγούσε στα χαμηλότερα επίπεδα.
  • Β Κύτταρα: Όσοι έκαναν J&J είχαν το υψηλότερο ποσοστό αυτών των κυττάρων μνήμης μετά από έξι μήνες.
  • Τ λεμφοκύτταρα CD4+: Όλοι οι εμβολιασθέντες είχαν παρόμοιο ποσοστό τέτοιων κυττάρων έναντι του κορονοϊού.
  • Τ λεμφοκύτταρα CD8+: Το εμβόλιο Novavax οδηγούσε στα χαμηλότερα επίπεδα αυτών των «φονικών» κυττάρων, ενώ υψηλότερα επίπεδα είχαν κατά σειρά όσοι έκαναν Pfizer, Moderna και J&J. Γενικά, πάντως, μόνο το 60% έως 70% των εμβολιασθέντων είχαν τέτοια κύτταρα μετά από έξι μήνες.

Η νέα μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές, επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κρατούν κάποια ανοσιακή απόκριση απέναντι στον κορονοϊό μετά από ένα εξάμηνο, άσχετα με το είδος του εμβολίου που έχουν κάνει. Ακόμη κι αν αυτή δεν προστατεύει από την απλή λοίμωξη, βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος βαριάς Covid-19.

«Ακόμη κι αν είναι δύσκολο να διατηρηθεί ένα υψηλό επίπεδο αντισωμάτων σε βάθος χρόνου, η παρουσία μίας σταθερής κυτταρικής ανοσίας δείχνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επανενεργοποιηθεί πολύ γρήγορα, μέσα σε λίγες ημέρες, αν υπάρξει μία λοίμωξη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Αλεσάντρο Σέτε.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σέρρες: Οι προτάσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προς τη Δημοτική Αρχή για την αξιοποίηση των σχολικών μονάδων - video

10/09/25 9:32 μμ

Σέρρες: Οι προτάσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προς τη Δημοτική Αρχή για την αξιοποίηση των σχολικών μονάδων – video

Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα με τα τηλέφωνα στο Νοσοκομείο Σερρών

10/09/25 9:21 μμ

Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα με τα τηλέφωνα στο Νοσοκομείο Σερρών

10/09/25 9:06 μμ

Σέρρες: Έφυγε από την ζωή ο γιατρός Αθανάσιος Γεωργιτζίκης – video

Στις Σέρρες η πρόεδρος του ΕΟΤ Αγγελική Βαρελά - Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια για την τουριστική προβολή του νομού - video

10/09/25 9:00 μμ

Στις Σέρρες η πρόεδρος του ΕΟΤ Αγγελική Βαρελά – Ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια για την τουριστική προβολή του νομού – video

"Αναστάσης Καραογλάν": Ο φωτογράφος του λέοντα της Αμφίπολης

10/09/25 8:44 μμ

“Αναστάσης Καραογλάν”: Ο φωτογράφος του λέοντα της Αμφίπολης

Ντόρα Μπακογιάννη: Αν δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο, μπορούμε τουλάχιστον να σώσουμε ζωές

10/09/25 8:23 μμ

Ντόρα Μπακογιάννη: Αν δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον πόλεμο, μπορούμε τουλάχιστον να σώσουμε ζωές

Το "Χαγιάτι Λαδιά" προσκαλεί παιδιά 6 έως και 14 χρόνων σε ένα εικαστικό εργαστήρι

10/09/25 8:19 μμ

Το “Χαγιάτι Λαδιά” προσκαλεί παιδιά 6 έως και 14 χρόνων σε ένα εικαστικό εργαστήρι

10/09/25 8:11 μμ

ΥΠΟΙΚ: Στήριξη στα ακριτικά νησιά με μείωση ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ

Συνάντηση προετοιμασίας για το Serres Bioeconomy Hackathon 2025

10/09/25 8:05 μμ

Συνάντηση προετοιμασίας για το Serres Bioeconomy Hackathon 2025

Γιάννης Μυλόπουλος: Γιατί τόση αδιαφορία για το ιστορικό μνημείο του «Λέοντος Αμφιπόλεως»;

10/09/25 7:57 μμ

Γιάννης Μυλόπουλος: Γιατί τόση αδιαφορία για το ιστορικό μνημείο του «Λέοντος Αμφιπόλεως»;

ΑΝΕΣΕΡ: Βράβευση των νικητών των διαγωνισμών Καινοτομίας το Σάββατο στη ΔΕΘ

10/09/25 7:48 μμ

ΑΝΕΣΕΡ: Βράβευση των νικητών των διαγωνισμών Καινοτομίας το Σάββατο στη ΔΕΘ

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ-Θστη Δήμαρχο Σερρών

10/09/25 8:29 μμ

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ-Θ στη Δήμαρχο Σερρών