10.2 C
Serres

Κορονοϊός: Πώς κινήθηκε η καμπύλη της πανδημίας τον τελευταίο 1,5 μήνα – Πόσοι ασθενείς νοσηλεύονται σήμερα

Date:

Με τη συμπλήρωση της 5ης εβδομάδας lockdown σήμερα, εμφανίζεται για πρώτη φορά σημαντική μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία από νέες εισαγωγές ασθενών, την οποία επισήμαναν κι οι επιστήμονες κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό στο Υπουργείο Υγείας.

Δείτε πως κινήθηκε η πανδημία, αυτόν τον δύσκολο μήνα για τη χώρα.

Σημαντική μείωση παρατηρήθηκε κατά την τελευταία εβδομάδα -και κυρίως το τελευταίο 24ωρο- στις ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα. Κι ενώ ο ημερήσιος μέσος όρος της προηγούμενης εβδομάδας «έκλεισε» στις 320 εισαγωγές, χθες Παρασκευή 11/12 υπήρξε περαιτέρω μείωση, με μόλις 287 νέα περιστατικά λοιμώξεων Covid να εισάγονται στο σύστημα υγείας.

Το γεγονός δεν καθησυχάζει τους ειδικούς, οι οποίοι επιμένουν ότι οι υπεράριθμες υπάρχουσες νοσηλείες στα νοσοκομεία είναι ασφυκτικά περιοριστικές, στο να υπάρξει περιθώριο αύξησης κρουσμάτων και οι νέων εισαγωγών ασθενών στο ΕΣΥ χωρίς δραματικές επιπτώσεις.

Είναι κι ο λόγος, άλλωστε, που εισηγήθηκαν προς την κυβέρνηση να μην ανοίξει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα στη χώρα κατά τις ημέρες των εορτών. Όπως σημείωσαν οι λοιμωξιολόγοι, μια αύξηση στην κινητικότητα του πληθυσμού κατά 20%, θα σήμαινε αυτόματα και αύξηση του δείκτη μεταδοτικότητας (RT), άνω της μονάδας.

Αυτό θα υποδήλωνε, όχι την έναρξη του τρίτου κύματος της πανδημίας, όπως διευκρίνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, αλλά “αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος”, με συνακόλουθη εκτίναξη προς τα πάνω στις μολύνσεις και κατ’ επέκταση στις εισαγωγές και στους θανάτους.

Η καμπύλη των κρουσμάτων, εισαγωγών και νοσηλειών στα νοσοκομεία κατά τον τελευταίο μήνα
Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων άρχισε να σημειώνεται από τα τέλη Οκτωβρίου και συγκεκριμένα μετά τις 27/09. Πολύ σύντομα και μέσα στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, παρατηρήθηκε εκτίναξη των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, που οδήγησαν σε δραματική αύξηση των θανάτων. Ήταν τόσο ιλιγγιώδης ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία, που δεν μπορούσαν να τις ελέγξουν οι υγειονομικές αρχές, αλλά ούτε και οι γιατροί στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Την πιο κρίσιμη εβδομάδα, μεταξύ 7 και 14 Νοεμβρίου, με δείκτη θετικότητας στην χώρα στο 10,35% και μέσο όρο κρουσμάτων τα 2.500 νέα ημερήσια περιστατικά, στα νοσοκομεία στις 9 Νοεμβρίου υπήρχαν 2.300 νοσηλευόμενοι ασθενείς, με 340 ημερήσιες εισαγωγές και 228 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ.

Όσο περνούσαν οι μέρες, η πίεση στις κλινικές Covid και τις ΜΕΘ Covid, γινόταν ολοένα και πιο ασφυκτική. Στις 21 Νοεμβρίου οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία (απλές κλίνες, ΜΕΘ και ΜΑΦ Covid) έφτασαν στους 510 ασθενείς, ενώ στις 23 Νοεμβρίου, εισήχθησαν 450 σε πανελλαδικό επίπεδο. Την εβδομάδα αυτή, μεταξύ 15 και 21 Νοεμβρίου, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων ήταν 2.500 και ο δείκτης θετικότητας στο 9,6%.





Ποια είναι η χθεσινή εικόνα στα νοσοκομεία

Την τελευταία εβδομάδα η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται, τόσο στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και της Λάρισας, όσο και της Αττικής. Αυτό αποτυπώθηκε κατ’ αρχήν στη σημαντική πτώση που σημειώθηκε στον μέσο όρο των ημερήσιων λοιμώξεων Covid από τις 2.500 του Νοεμβρίου, στις 1.500 νέες ημερήσιες μολύνσεις κατά την τελευταία εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έπεσαν από τις 450 του Νοεμβρίου, στις 320 ημερήσιες εισαγωγές.

Ο απολογισμός της χθεσινής ημέρας, ήταν ακόμη πιο ενθαρρυντικός, σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε το iatropedia.gr.

Οι νέες ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν 287. Να σημειωθεί, επίσης, ότι για πρώτη φορά μετά από πολλές μέρες οι ασθενείς που έλαβαν εξιτήριο και επέστρεψαν στο σπίτι τους υγιείς, ήταν περισσότεροι από τους εισαχθέντες και συγκεκριμένα 367. Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών πανελλαδικά είναι 3.460.

Αναλυτικότερα, από τους 3.460 ασθενείς:

2.620 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid
570 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ
270 σε ΜΑΦ, θαλάμους αρνητικής πίεσης, ΜΕΛ
Μείωση των λοιμώξεων στις μεγαλύτερες ηλικίες
Σημαντική παράμετρος που ενδυναμώνει την πεποίθηση των επιστημόνων ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την αποσυμπίεση του συστήματος Υγείας -αν και ακόμη δεν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος- είναι η μείωση των νέων λοιμώξεων κορονοϊού ανάμεσα στους συνανθρώπους μας ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών.

“Γεγονός ευοίωνο, γιατί ξέρουμε ότι η σοβαρή νόσηση, αλλά και η απώλεια της ζωής σχετίζεται με τη μεγάλη ηλικία”, σχολίασε η κα. Παπαευαγγέλου, η οποία συμπλήρωσε ότι “οι κόποι όλων μας είχαν αποτέλεσμα και ότι τα περιοριστικά μέτρα που μας ταλαιπώρησαν, έχουν αρχίσει να αποδίδουν”, αν και είναι αργή η μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, όπως συμπλήρωσε.

Με 570 ασθενείς σήμερα “οι ΜΕΘ με το ζόρι κάνουν Χριστούγεννα φέτος”, επισήμανε, όμως, η ειδικός. Αν, όμως, συνεχίσουμε έτσι κρατώντας χαμηλά την κινητικότητα του πληθυσμού τις επόμενες 15 ημέρες, θα καταφέρουμε να μειώσουμε τους διασωληνωμένους ασθενείς στους 300, γεγονός το οποίο θα φέρει περαιτέρω ελάφρυνση στην πίεση του ΕΣΥ και θα μας φέρει λίγο πιο κοντά στην άρση των περιοριστικών μέτρων, που τόσο μας έχουν ταλαιπωρήσει.

Πηγή: iatropedia.gr

ΥγείαΚορονοϊόςΚορονοϊός: Πώς κινήθηκε η καμπύλη της πανδημίας τον τελευταίο 1,5 μήνα –...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Νυχτερινές κράμπες στα πόδια: Τι τις προκαλεί, τι πρέπει να κάνετε

Εάν ταλαιπωρείστε από επώδυνες κράμπες που σας ξυπνούν τη...

Έκζεμα και κρύο: Πώς να προφυλαχθείτε

Οι χειμερινοί μήνες με το κρύο για πολλούς ανθρώπους...

Πώς οι ορμόνες επηρεάζουν το σωματικό μας βάρος

Οι ορμόνες της γυναίκας, δηλαδή τα οιστρογόνα και η...

Υαλουρονικό οξύ και για τα προβλήματα του ώμου

Αποτελεσματικές έχουν κριθεί ότι είναι οι ενέσεις με υαλουρονικό...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα