15.4 C
Serres

Κορωνοϊός: Πόσο διαφορετικά οχυρώνονται έναντι της πανδημίας οι ζάμπλουτοι

Date:

Την ώρα που εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο «μένουν σπίτι» για να συμβάλουν στην αναχαίτιση της διασποράς του φονικού κορωνοϊού, ζάπλουτοι Αμερικανοί και μέλη της ελίτ της χώρας έχουν εγκαταλείψει τα μεγάλα αστικά κέντρα για να απομονωθούν σε χλιδάτα καταφύγια, όπου ελπίζουν ότι δεν θα τους αγγίξει η πανδημία.

 

 

Πολλοί εξ’ αυτών δεν συνειδητοποιούν ότι μπορεί να ζουν με μια ψευδαίσθηση ασφάλειας, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού εξαπλώνονται ραγδαία στις ΗΠΑ, φθάνοντας ακόμη και σε πλούσια προάστια, όπως εκείνα της κομητείας Σάφολκ, όπου βρίσκεται και το φημισμένο Χάμπτονς.

Ένας δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης hedge fund αποσύρθηκε στο ράντσο του στο Τέξας, ένας άλλος οχυρώθηκε με την οικογένειά του στο γραφικό νησάκι Martha’s Vineyard, ένα ζευγάρι στη βίλα τους στη νήσο Harbour στις Μπαχάμες, άλλοι απέδρασαν με τα γιοτ τους… Ο κατάλογος είναι μακρύς, σύμφωνα με το CNN, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ζάπλουτοι ζουν χωρίς φόβο. Και πως άλλωστε, όταν ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις κι έχει μολύνει πολλούς επώνυμους: από τον διάσημο ηθοποιό Τομ Χανκς μέχρι τον ιδιοκτήτη των New York Knicks, Τζέιμς Ντόλαν…

 

Μολαταύτα όλοι τους αισθάνθηκαν ότι θα είχαν καλύτερη τύχη να αντιμετωπίσουν την πανδημία αποφεύγοντας πυκνοκατοικημένες περιοχές π.χ. της Νέας Υόρκης. Και παρά το ότι δεν έχουν ανοσία στον κορωνοϊό, τα παχιά πορτοφόλια τους, τους εξασφαλίζουν την επιθυμητή απομόνωση. Σε αντίθεση με χαμηλόμισθους εργαζομένους που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα χωρίς το βδομαδιάτικο, οι ζάπλουτοι, σύμφωνα με ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ, όπως οι New York Times, με τα μέσα που διαθέτουν κατόρθωσαν να λάβουν ταχύτερα απ’ το μέσο πολίτη προστατευτικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Οι ζάπλουτοι απολαμβάνουν την καραντίνα στις επαύλεις τους – Γκολφ, παραγγελίες από πανάκριβα ρεστοράν

Το πλουσιότερο 1% του αμερικανικού πληθυσμού μάλιστα το καταφέρνει καλύτερα απ΄όλους. Ορισμένοι από τους κατοίκους του Χάμπτονς φαίνονται μάλιστα να απολαμβάνουν την καραντίνα, παίζοντας γκολφ, φροντίζοντας τους κήπους των πανάκριβων εξοχικών τους ή ανταλλάσσοντας συμβουλές υγιεινής. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του CNN, μια πλούσια οικογένεια παραγγέλνει καθημερινά και της φέρνουν φαγητά από ακριβά εστιατόρια της Νέας Υόρκης, την ώρα που το Σέντραλ Παρκ έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο εκστρατείας κι οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πάρουν το μετρό για να πάνε στις δουλειές τους..

Αλλά πέρα από τον –απομεμακρυσμένο σε σύγκριση με τους υπόλοιπους- φόβο μιας μόλυνσης από τον κορωνοϊό, οι πλούσιοι ανησυχούν και για τις οικονομικές επιπτώσεις του λουκέτου στις επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας – αν και όχι τόσο πολύ δεδομένων των φοροαπαλλαγών που ορισμένοι απολαμβάνουν από το πακέτο τόνωσης της οικονομίας που αποφάσισαν πρόσφατα η κυβέρνηση Τραμπ με το Κογκρέσο. Μια παράγραφος του σχετικού νόμου επιτρέπει σε κτηματομεσιτικές εταιρείες να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την υποτίμηση της αξίας των κτιρίων τους με εκπτώσεις φόρου επί των κερδών από άλλες επενδύσεις τους, όπως π.χ. στο χρηματιστήριο. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας μεγιστάνας ακινήτων άνοιξε σαμπάνιες τη μέρα που πέρασε το νομοσχέδιο αυτό, όπως αναφέρουν ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ.

Αγοράζουν αναπνευστήρες και στοκάρουν φάρμακα

Την ίδια ώρα κάποιοι από τους ζάπλουτους έχουν φροντίσει να πάρουν κι άλλα μέτρα κατά της επιδημίας της Covid-19. Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο δρα Ασουίν Βαζάν, ορισμένοι έχουν προμηθευτεί μάλιστα αναπνευστήρες, την ώρα που οι κυβερνήτες των πλέον πληττόμενων Πολιτειών προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία όπου να ‘ναι ξεμένουν. Άλλοι πάλι, έχουν στοκάρει υδροξυχλωροκίνη – το γνωστό φάρμακο κατά της ελονοσίας που ο Τραμπ διαφημίζει ως όπλο κατά του κορωνοϊού, έστω και αν δεν έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του κατά της Covid-19.





H νοοτροπία αυτή της αυτοπροστασίας πολλών πλουσίων δεν είναι νέο φαινόμενο σύμφωνα με την ιστορικό δρα Αμάντα Φόρμαν. «Στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου κι ενώ τα λιγοστά τρόφιμα μοιράζονταν με το δελτίο στη Βρετανία, όσοι είχαν παχιά πορτοφόλια δειπνούσαν στο ξενοδοχείο Ritz», σημειώνει.

Η ψευδαίσθηση της ασφάλειας: ο κορωνοϊός δεν κάνει ταξικές διακρίσεις…

Αλλά, όπως σημειώνει ο βιολόγος και πρώην καθηγητής Ιατρικής του Χάρβαρντ, δρ Γουίλιαμ Χέιζελταϊν, η ειρωνεία είναι ότι αυτή η ελιτίστικη προσέγγιση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στους πλούσιους αυτή την περίοδο. Όπως σημειώνει ο καθηγητής, όσοι απομακρύνθηκαν από τα μεγάλα αστικά κέντρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από το αν παρέμεναν στα σπίτια τους και τηρούσαν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής αφού βρίσκονται πλέον μακριά από τα καλύτερα νοσοκομεία της χώρας. «Είναι θεμελιώδες λάθος» να νομίζει κανείς ότι είναι ασφαλέστερος σε ανοικτούς χώρας. «Μπορεί να είναι άνετο να ζεις στο εξοχικό σου. Ο κόσμος πιστεύει ότι ελέγχει καλύτερα την κατάσταση. Έχει περισσότερο χώρο στη διάθεσή σου, νομίζεις ότι ξεχωρίζεις από τους υπόλοιπους, αλλά όλα αυτά σχετίζονται περισσότερο με την ψυχική διάθεση παρά με την πραγματικότητα», λέει.

Κι όπως σημειώνει ο κίνδυνος μόλυνσης από τον κορωνοϊό εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων, που συναντά κανείς και τα οποία μπορεί να έχουν μολυνθεί. Είναι όπως συνέβη με την βουβωνική πανώλη στο Λονδίνο, που εξαπλώθηκε από αρουραίους και ψύλλους. Με την Covid-19 δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι όσοι ζουν στην εξοχή μολύνονται λιγότερο από εκείνους σε μεγαλουπόλεις.

 

Πηγή iefimerida.gr

 

ΚόσμοςΚορωνοϊός: Πόσο διαφορετικά οχυρώνονται έναντι της πανδημίας οι ζάμπλουτοι

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ανακαλύφθηκε αλφάβητο 500 χρόνια πριν από τους Φοίνικες – Αλλάζει την ιστορία της γραφής

Ερευνητές ανακάλυψαν στοιχεία που θεωρούν ότι αποτελούν το αρχαιότερο...

Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα