9.3 C
Serres

Κορωνοϊός: Πόσο διαρκεί η ανοσία όσων αρρωσταίνουν – Νέες αμφιβολίες για τα εμβόλια

Date:

Βρετανοί επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα αντισωμάτων σε 96 ασθενείς και φορείς του κορωνοϊού. Ποια είναι η πρακτική σημασία των ευρημάτων τους για το εμβόλιο και την ανοσία της αγέλης.
 
Νέα ευρήματα ότι ο κορονοϊός Covid-19 προκαλεί βραχύβια ανοσία στους ανθρώπους που μολύνει, ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες. Σε μελέτη με 96 πάσχοντες διαπίστωσαν πως οι περισσότεροι χάνουν την ανοσία στη νόσο μέσα σε λίγους μήνες.
Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι ο κορωνοϊός ίσως έχει την ικανότητα να ξαναμολύνει κάθε χρόνο τους ανθρώπους – όπως ήδη συμβαίνει με τους ιούς της γρίπης.
Στην πρώτη του είδους μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν την ανοσοποιητική αντίδραση σε ασθενείς και υγειονομικούς των νοσοκομείων Guy’s και St Thomas. Όπως διαπίστωσαν, τα επίπεδα των αντισωμάτων που καταστρέφουν τον κορωνοϊό έφθαναν στα μέγιστα όρια περίπου 3 εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Στη συνέχεια, άρχιζαν να φθίνουν.
Οι αναλύσεις σε δείγματα αίματος των εθελοντών αυτών έδειξαν επίσης ότι το 60% εξ αυτών ανέπτυξαν ισχυρά αντισώματα. Ωστόσο μόλις το 17% τα διατηρούσαν τρεις μήνες αργότερα. Στους υπόλοιπους καταγράφηκε μείωση των αντισωμάτων κατά 23 φορές. Μάλιστα σε μερικούς ασθενείς τα αντισώματα ελαττώθηκαν σε μη-ανιχνεύσιμα επίπεδα.
Στη μελέτη συμμετείχαν 65 εθελοντές οι οποίοι νόσησαν από τον νέο κορωνοϊό και έξι υγειονομικοί οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί. Στη συνέχεια τα ευρήματά της επαληθεύτηκαν σε 31 άλλους υγειονομικούς που έκαναν τακτικά τεστ αντισωμάτων.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν καλή ανοσοποιητική αντίδραση στη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Katie Doores, λέκτορας στο King’s College του Λονδίνου (KCL). «Ωστόσο η ανοσία τους φθίνει σε βραχύ χρονικό διάστημα. Η διάρκεια της ύπαρξης των αντισωμάτων εξαρτάται από την ένταση της ανοσολογικής αντίδρασης κατά την κορύφωσή της».

Η πρακτική σημασία

Τα νέα ευρήματα μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του ιού. Μπορεί επίσης να επηρεάζουν το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί ανοσία της αγέλης στον πληθυσμό. Η ανοσία αυτή αναπτύσσεται όταν αποκτούν ισχυρά αντισώματα αρκετά άτομα, ώστε να προστατεύονται και οι γύρω τους.
Ο οργανισμός έχει πολλούς τρόπους αντίδρασης έναντι του κορωνοϊού. Αρχικά γίνεται προσπάθεια να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός με τους εγγενείς (φυσικούς) αμυντικούς μηχανισμούς του. Αργότερα, όμως, παράγονται εξειδικευμένα αντισώματα (επίκτητη ανοσία). Τα αντισώματα αυτά αποτελούν την κύρια γραμμή αμύνης. Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι:

  • Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να μας ξαναμολύνει

  • Τα εμβόλια ίσως δεν θα παρέχουν ανοσία για πολύ καιρό

«Τα παραγόμενα επίπεδα αντισωμάτων είναι μέγιστα όταν κάποιος αρρωσταίνει από τον κορωνοϊό. Όταν όμως στους ασθενείς διαρκούν μόλις 2-3 μήνες, στους υγιείς που θα εμβολιάζονται πιθανότατα θα συμβαίνει το ίδιο», εξήγησε η Dr Doores. «Αν αυτό επιβεβαιωθεί σημαίνει πως θα χρειαζόμαστε επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου, διότι η μία θα είναι ανεπαρκής».






Η ανοσία αγέλης

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν προγενέστερα που έχουν δείξει πως η ανοσία στον κορωνοϊό δεν διαρκεί πολύ, δήλωσε ο Dr Jonathan Heeney, καθηγητής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καίημπριτζ. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως «δίνουν τέλος στην επικίνδυνη θεωρία της ανοσίας αγέλης», είπε.
«Ο κόσμος πρέπει πια να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι διόλου καλή ιδέα να τον μολύνει ο κορωνοϊός», τόνισε. «Πολλοί, ιδίως νέοι, νομίζουν ότι αν μολυνθούν, θα συμβάλλουν στην ανοσία αγέλης. Δυστυχώς τα στοιχεία μάς δείχνουν πως δεν θα συμβεί αυτό. Επομένως θέτουν αδίκως τον εαυτό τους και τους οικείους τους σε κίνδυνο. Χώρια που δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβεί αν ξαναμολυνθούν στο μέλλον. Ενδέχεται να διακινδυνεύουν να εκδηλώσουν σοβαρή πνευμονοπάθεια σε περίπτωση νέας λοίμωξης».
Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση. Ωστόσο, έχει αναρτηθεί στον σέρβερ επιστημών Υγείας medrxiv.
πηγή iatropedia.gr

Επιστήμη- ΤεχνολογίαΚορωνοϊός: Πόσο διαρκεί η ανοσία όσων αρρωσταίνουν – Νέες αμφιβολίες για τα...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ανακαλύφθηκε είδος σκουληκιού που τρώει και χωνεύει πλαστικό

Μια ομάδα ερευνητών από το Διεθνές Κέντρο Φυσιολογίας και...

Υψηλή πίεση, ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί και κάπνισμα παράγοντες κινδύνου για πιο σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός (κολπική...

Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο ζουν με διαβήτη – Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Περισσότεροι από 800 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο...

Καβάλα: Ιχνηλατώντας το Γκαβόχελο στα Τενάγη Φιλίππων, ένα είδος με ιστορία 360 εκατ. ετών

Έχει μήκος μόλις λίγα εκατοστά. Είναι είδος ψαριού που...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα