Επιβαρυντικός παράγοντας το κάπνισμα είπε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι ο κορωνοϊός μας αφορά όλους, θα πλήξει πιο σοβαρά τις ομάδες του πληθυσμού που ανήκουν σε αυτές τις ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Επιβαρυντικός παράγοντας το κάπνισμα είπε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι ο κορωνοϊός μας αφορά όλους, θα πλήξει πιο σοβαρά τις ομάδες του πληθυσμού που ανήκουν σε αυτές τις ηλικίες άνω των 70,

Advertisement
 

 

τους ανθρώπους με τα χρόνια νοσήματα. Αλλά θα πληγούν και νέοι άνθρωποι

Καθώς συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, οι ειδικοί έχουν αρχίσει πια να συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία για τον απειλητικό ιό και ποιους πλήττει στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο του προστατευτικού κλοιού που έχει στηθεί με τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν, παραμένουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ωστόσο οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους και για τις πιθανές επιπτώσεις της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός σε νέες και παραγωγικές ηλικίες.

Τα στοιχεία που παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, δείχνουν πως ο κορωνοϊός SARS-COV-2 οδηγεί στα νοσοκομεία και σε νοσηλεία τους Έλληνες χωρίς να κάνει ιδιαίτερες ηλικιακές διακρίσεις μέχρι στιγμής.

Από τους 57 νοσηλευόμενους, όπως είπε ο καθηγητής, περίπου οι μισοί είναι ηλικίας άνω των 65 χρόνων, βρίσκονται δηλαδή ηλικιακά κοντά στις ευπαθείς ομάδες. Υπάρχουν όμως και ασθενείς που είναι κάτω από 65 χρόνων και ανήκουν στις αμιγώς παραγωγικές, νέες ηλικίες.

Και ναι μεν σε γενικές γραμμές κινδυνεύουν με βαριά νόσηση και επιπλοκές κυρίως οι άνθρωποι άνω των 65 χρόνων όπως και όσοι πάσχουν απο χρόνια αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη και όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι για τους νεότερους η νόσηση και η νοσηλεία με πνευμονία λόγω κορωνοϊού είναι απλή υπόθεση.

Και οι νέοι στο στόχαστρο του κορωνοΪού

“Είναι ένας ιός που μας αφορά όλους. Θα πλήξει πιο σοβαρά τις ομάδες του πληθυσμού που ανήκουν σε αυτές τις ηλικίες άνω των 70, τους ανθρώπους με τα χρόνια νοσήματα. Αλλά θα πληγούν και νέοι άνθρωποι” είπε ο κ. Τσιόδρας. Και πρόσθεσε πως “υπάρχουν και νεότερα άτομα τα οποία έχουν σοβαρή πνευμονία και νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή. Και για αυτό έχουμε κάνει όλον αυτόν τον αγώνα και για αυτό έχουν ανακοινωθεί όλα αυτά τα μέτρα” τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, οι άνθρωποι οι οποίοι νοσούν σοβαρά ή διασωληνώνονται ή και οι τρεις που κατέληξαν, ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, 66, 67 και 90 χρόνων.

Η μεγάλη ηλικία συνήθως αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την εξέλιξη της υγείας των ασθενών, όπως συμβαίνει σε κάθε πνευμονία από ίωση ή από γρίπη. Αν συνυπάρχει και υποκείμενο νόσημα, τότε είναι ακόμη πιο μεγάλη η επιβάρυνση. Η σύντομη νοσηλεία των δύο θυμάτων που αναφέρθηκαν χθες το μαρτυρά.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας,

“στους ηλικιωμένους η κατάρρευση της υγείας μετά από πνευμονία μπορεί να είναι πολύ γρήγορη, να είναι στις πρώτες 3-4 μέρες. Σε κάποιους, πιο νέους μπορεί να γίνει η κατάρρευση στην 5η με 7η μέρα.

Εξαρτάται από την αμυντική γραμμή που εμφανίζει ο οργανισμός στο νέο ιό”. Τόνισε όμως ότι τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτουν κυρίως στη βιβλιογραφία και πως απο την πορεία της πανδημίας υπάρχουν πολύ λίγα δεδομένα.

Advertisement
Family Kitchen

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο κ. Τσιόδρας για τη νόσηση των παιδιών από Covid-19. Σε σύνολο 228 ασθενών υπάρχουν 7 ανήλικοι. Ωστόσο, δεν έχει χρειαστεί νοσηλεία, εκτός από το πρώτο παιδί που είχε αναφερθεί, το παιδί της 38χρονης από τη Θεσσαλονίκη, που είχε ανακοινωθεί ως πρώτο κρούσμα στη χώρα μας στις 26 Φεβρουαρίου.

“Τα περισσότερα είναι ήπια με ελαφρά συμπτωματολογία” είπε ο κ. Τσιόδρας, αλλά επισήμανε γιατί πρέπει να μας ανησυχούν τα παιδιά, γιατί έχοντας ήπια συμπτώματα ή και καθόλου συμπτώματα μπορούν να μεταδώςουν τον κορωνοϊό. “Για αυτό και όπου βρίσκουμε αυτή τη στιγμή κρούσματα σε παιδιά, απομονώνουμε όλο το περιβάλλον” εξήγησε ο ειδικός.

Οι καπνιστές και ο κορωνοϊός

Οι καπνιστές, όπως και οι υπερβολικά παχύσαρκοι είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη γρίπη. Και στην πανδημία της νόσου Covid-19 οι καπνιστές φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσοτερο σε σχέση με άλλες ομάδες του πληθυσμού.

“Δεν έχουμε δει δεδομένα ότι ο καπνιστής κινδυνεύει περισσότερο, αλλά με βάση ερευνητικές εργασίες ότι οι καπνιστές υπερεκφράζουν τον υποδοχέα με τον οποίο συνδέεται ο κορωνοϊός, για την ακρίβεια έχουν περισσότερο υποδοχέα του ιού στο αναπνευστικό τους, φοβάμαι για τους καπνιστές, πρέπει να το πω αυτό, ότι μπορεί να εκτεθούν ευκολότερα” είπε ο κ. Τσιόδρας.

Μελέτη για τους καπνιστές και για τον κίνδυνο που διέτρεχαν για τη γρίπη είχε γίνει περίπου δυο χρόνια μετά την πανδημία του 2009. Οι μελέτες απέδειξαν αυτό που εκτιμούσαν οι ειδικοί και έκτοτε οι καπνιστές αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για τη νόσο της εποχικης γρίπης και πρέπει να εμβολιάζονται.

Και στην προκειμένη περίπτωση οι καπνιστές βρίσκονται περιμετρικά του στενού πυρήνα των ευπαθών ομάδων για την προστασία από τον κορωνοΪό.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας, είναι πιθανό οι καπνιστές να εκτεθούν και να νοσήσουν πιο εύκολα σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Πηγή protothema.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σερρών Θεολόγος: «Χριστούγεννα, η ακρόπολη των χριστιανικών εορτών»

20/12/25 1:47 μμ

Σερρών Θεολόγος: «Χριστούγεννα, η ακρόπολη των χριστιανικών εορτών»

Αναμνήσεις μιας ζωής πεταμένες στα σκουπίδια – Φωτογραφίες, γράμματα, ημερολόγια και νυφικά «ξεφορτωμένα» ως μπάζα

20/12/25 1:39 μμ

Αναμνήσεις μιας ζωής πεταμένες στα σκουπίδια – Φωτογραφίες, γράμματα, ημερολόγια και νυφικά «ξεφορτωμένα» ως μπάζα

Ο χάρτης των πληρωμών και των ελαφρύνσεων σε αγρότες, μισθωτούς, συνταξιούχους, ενοικιαστές, φορολογούμενους το 2026

20/12/25 1:34 μμ

Ο χάρτης των πληρωμών και των ελαφρύνσεων σε αγρότες, μισθωτούς, συνταξιούχους, ενοικιαστές, φορολογούμενους το 2026

Η Νταϊάνα Ρος κάνει ντεμπούτο σε νέο Billboard Chart για πρώτη φορά στην καριέρα της

20/12/25 1:31 μμ

Η Νταϊάνα Ρος κάνει ντεμπούτο σε νέο Billboard Chart για πρώτη φορά στην καριέρα της

Πολιτεία των Ευχών – Σάββατο 20 Δεκεμβρίου:  Γιορτάζουμε με παράδοση, χορό και μουσική! - Δείτε το πρόγραμμα

20/12/25 12:58 μμ

Πολιτεία των Ευχών – Σάββατο 20 Δεκεμβρίου:  Γιορτάζουμε με παράδοση, χορό και μουσική! – Δείτε το πρόγραμμα

Άντεξε η Μπαρτσελόνα στον ισπανικό «εμφύλιο» των τριών παρατάσεων!

20/12/25 1:30 μμ

Άντεξε η Μπαρτσελόνα στον ισπανικό «εμφύλιο» των τριών παρατάσεων!

Μανιταρο-προορισμός φιλοδοξεί να γίνει η Αρναία Χαλκιδικής, με μανιταροσαφάρι και συνταγές με τρούφα

20/12/25 1:28 μμ

Μανιταρο-προορισμός φιλοδοξεί να γίνει η Αρναία Χαλκιδικής, με μανιταροσαφάρι και συνταγές με τρούφα

Σέρρες: «Έφυγε» ο Νικόλαος Κατιρτζόγλου

20/12/25 12:50 μμ

Σέρρες: «Έφυγε» ο Νικόλαος Κατιρτζόγλου

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες - Κλειστή και στα δύο ρεύματα η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στα διόδια των Μαλγάρων

20/12/25 1:27 μμ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες – Κλειστή και στα δύο ρεύματα η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στα διόδια των Μαλγάρων

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Παρατεταμένη επιζωοτία, αυστηρά μέτρα και τι ισχύει για τον εμβολιασμό και την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου

20/12/25 1:25 μμ

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Παρατεταμένη επιζωοτία, αυστηρά μέτρα και τι ισχύει για τον εμβολιασμό και την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε εγκύους και βρέφη

20/12/25 1:24 μμ

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε εγκύους και βρέφη

Σύλληψη 27χρονου που διέρρηξε εννιά καταστήματα και μία οικία μέσα σε ένα μήνα

20/12/25 1:23 μμ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 27χρονου που διέρρηξε εννιά καταστήματα και μία οικία μέσα σε ένα μήνα