9.3 C
Serres

Κορωνοϊός: “Έχει γίνει πιο έξυπνος και μας… προλαβαίνει”

Date:

Η αν. καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής και του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, Γεωργία Γκιούλα μιλάει στο makthes.gr για μια μικρή… μείωση στη θετικότητα των δειγμάτων

“Πριν από λίγους μήνες ελέγχαμε 4000-5000 δείγματα την ημέρα. Τα ποσοστά θετικότητας από την αρχή της πανδημίας κυμαίνονταν ανάλογα με την περίοδο, είχαμε 10%, στη συνέχεια 5%, μετά ανεβήκαμε πάλι στο 10% απ΄όπου πέσαμε στο μηδέν και κάτι και τώρα βρισκόμαστε στο… 25%” λέει στο makthes.gr η αν. καθηγήτρια ιατρικής σχολής και του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ Γεωργία Γκιούλα.

Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός υγείας είχε μιλήσει για 32% θετικότητα στα δείγματα του εργαστηρίου.

Σε ερώτηση αν η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα αιφνιδιάστηκε από το δεύτερο… δριμύτερο κύμα του ιού απαντά αρνητικά σημειώνοντας ότι από την πρώτη στιγμή ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων οι μεταλλάξεις του ιού όπως και ότι όλα ενδέχεται να συμβούν αφού ήμασταν σε “αχαρτογράφητα νερά”

-Τι έχει συμβεί κι έχουμε τέτοια σφοδρή επίθεση του ιού;

-Ο ιός προσαρμόζεται καλύτερα στο κύτταρο του ξενιστή. Αυτό το οποίο βλέπουμε και στον SARS-COV-2 έχει να κάνει με κάποιες μεταλλάξεις που τον βοηθούν να κολλήσει καλύτερα, να γίνει πιο… fit όπως λέμε, να προσαρμόζεται κι αυτό να οδηγεί στην επιβίωσή του και στην αύξηση της μεταδοτικότητας, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι τουλάχιστον προς το παρόν, έχει γίνει πιο παθογονικός. Το ίδιο είδαμε και στην πανδημία της γρίπης του 2009, όπου είχαμε έναν πολύ πιο ήπιο ιό. Αυτό συναντούμε και τώρα. Είναι οι μηχανισμοί που διαθέτουν οι ιοί προκειμένου να επιβιώσουν, να προσαρμοστούν καλύτερα στο κύτταρο του ξενιστή και αν μπορούμε να το πούμε έτσι, να γίνονται πιο… έξυπνοι να μας… προλαβαίνουν κάποιες φορές.

-Συνεπώς η υπερμεταδοτικότητα οφείλεται στην εξυπνάδα του ιού και όχι πχ στην.. ανοησία (ή στην ανοσία) τη δική μας;

-Ένα κομμάτι οφείλεται στον ίδιο τον ιό με τις αλλαγές που έχει κάνει στο γενετικό του υλικό, να μεταδίδεται και να προσαρμόζεται πιο εύκολα στα κύτταρα μας. Βέβαια και η ανοσία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και εξηγεί γιατί κάποιοι νοσούν βαριά, ενώ κάποιοι άλλοι είναι είτε ασυμπτωματικοί, είτε έχουν πιο ήπια συμπτώματα. Και από την άλλη έχει να κάνει με την κοινωνικότητα μας. Έτσι φοβόμαστε από την μία τον ιό και από την άλλη φοβόμαστε… εμάς που με τις επαφές και τις μετακινήσεις οδηγούμε σε μεγαλύτερη αύξηση της λοίμωξης.






-Ήταν αναμενόμενα συνεπώς τα αυξητικά νούμερα, εφόσον τα έχουμε ξαναδεί σε άλλες πανδημίες; Γιατί… αιφνιδιαστήκαμε;

-Όλοι συζητούσαμε για το δεύτερο κύμα από το καλοκαίρι. Δεν ήτανε κάτι το οποίο μας αιφνιδίασε. Νομίζω ότι οι περισσότεροι επιστήμονες περιμέναμε και λέγαμε ότι το δεύτερο κύμα έρχεται ακόμη πιο δύσκολο. Ξέραμε ότι θα ήταν πιο βαρύ γιατί θα έρχονταν σε μία δυσκολότερη περίοδο. Το πρώτο κύμα το είχαμε αρχές άνοιξης προς καλοκαίρι κι αυτό βοήθησε ιδιαίτερα. Όμως το δεύτερο το έχουμε σε μία πιο δύσκολη εποχή, στην έναρξη του χειμώνα. Αυτό σημαίνει περισσότερες ιογενείς λοιμώξεις, μαζί και η γρίπη, αυτό σημαίνει κλειστοί χώροι, συγκεντρωνόμαστε σε κλειστούς χώροι που δεν αερίζονται τόσο καλά όσο το καλοκαίρι, άρα γίνεται ευκολότερη η μετάδοση του. Συνεπώς το περιμέναμε και δυσκολότερο. Τώρα γιατί δεν πήραμε τα σωστά μέτρα εγκαίρως δεν είναι της στιγμής, τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την σοβαρότερη έξαρση που στοιχίζει ζωές. Ίσως στα αίτια είναι η κούραση του πρώτου κύματος, σωματική και ψυχική, η χαλαρότητα μετά το καλοκαίρι, ότι το πήραμε λίγο αψήφιστα αλλά και οικονομικοί λόγοι…

-Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας έχουν γίνει από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα 150.000 αναλύσεις δειγμάτων στο εργαστήριο σας. Η θετικότητα ποια ήταν κατα περιόδους για να φθάσουμε στο 32% που ανακοίνωσε πρόσφατα και ο υπουργός υγείας;

-Πριν από λίγους μήνες ελέγχαμε 4000-5000 δείγματα την ημέρα. Τα ποσοστά θετικότητας κυμαίνονταν ανάλογα με την περίοδο, το καλοκαίρι είχαμε ένα ποσοστό που ήταν κάτω από το… 1%, αυτή τη στιγμή κυμαίνεται από 25-30%! Στην αρχή είχαμε 10%, μετά 5%, ανεβήκαμε πάλι στο 10%, έπειτα πέσαμε στο “μηδέν και κάτι” και τώρα έχουμε πάει στο… 25%

-Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα και μαζικότερα τεστ; Κάτι τέτοιο δεν θα μας διευκόλυνε ή και δεν θα μας… γλίτωνε από αυτό που ζούμε τώρα; (βλ πίεση στο ΕΣΥ, δεκάδες διασωληνωμένοι και… θάνατοι)

-Μιλώντας για το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ έχουμε υπερβεί τα όρια μας. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε με πρωτόκολλα για έναν ιό που δεν είχαμε ξαναδεί. Μετά το πρώτο κρούσμα “πατήσαμε” σε άγνωστα νερά. Κάναμε και κάνουμε και σήμερα περισσότερα απ΄όσα μπορούμε…

Μελ. Καρ.

Επιστήμη- ΤεχνολογίαΚορωνοϊός: "Έχει γίνει πιο έξυπνος και μας... προλαβαίνει"

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Ανακαλύφθηκε είδος σκουληκιού που τρώει και χωνεύει πλαστικό

Μια ομάδα ερευνητών από το Διεθνές Κέντρο Φυσιολογίας και...

Υψηλή πίεση, ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί και κάπνισμα παράγοντες κινδύνου για πιο σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός (κολπική...

Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο ζουν με διαβήτη – Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Περισσότεροι από 800 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο...

Καβάλα: Ιχνηλατώντας το Γκαβόχελο στα Τενάγη Φιλίππων, ένα είδος με ιστορία 360 εκατ. ετών

Έχει μήκος μόλις λίγα εκατοστά. Είναι είδος ψαριού που...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα