Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι έξι χώρες, η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ, έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής κρούσματα κορωνοϊού σε ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι έξι χώρες, η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ, έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής κρούσματα κορωνοϊού σε εκτροφεία βιζόν, έχει θέσει σε κατάσταση επιφυλακής τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αφού είναι η μοναδική περιφέρεια που διαθέτει φάρμες εκτροφής Βιζόν.

Advertisement
 

Στη Σιάτιστα, τη Γαλατινή, τη Εράτυρα της ΠΕ Κοζάνης, καθώς και στα περίχωρα της Καστοριάς, λειτουργούν 90 φάρμες με 1 εκατ. βιζόν.

«Έχουμε ξεκινήσει να λαμβάνουμε αυξημένα μέτρα βιοασφάλειας σε όλη τη γραμμή της εκτροφής των μινγκ από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν εισήλθαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτροφέων Βιζόν Δυτικής Μακεδονίας, Τάσος Μιχαλόπουλος.

«Είμαστε σχολαστικοί σε ό,τι αφορά την τήρηση των πρωτοκόλλων προφύλαξης, γιατί τα ζώα που είναι σε κλουβιά μπορούν να αρρωστήσουν από covid μόνο από τον άνθρωπο», σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος και τόνισε ότι μέχρι στιγμής «κανένας από τους εργαζόμενους στις φάρμες αλλά και εμείς οι ίδιοι που συμμετέχουμε στον καθημερινό κύκλο εργασιών δεν έχουμε αρρωστήσει».

Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας την παραγωγής των δερμάτων και οι φάρμες -μετά από πιστοποιημένο αιματολογικό έλεγχο- προχωρούν στη σφαγή των ζώων κρατώντας για την αναπαραγωγή του είδους τους πιο υγιείς γεννήτορες. Ο κ. Μιχαλόπουλος εξήγησε ότι από τις εξετάσεις «μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν κάποιο ζώο πάσχει από οποιαδήποτε ασθένεια, γεγονός που θα μας κτυπήσει το καμπανάκι του συναγερμού». Στο ερώτημα εάν υπάρχουν άλλες ενδείξεις που μπορούν να προειδοποιήσουν τους εκτροφείς για την ύπαρξη του ιού στα ζώα, ανάφερε την εμπειρία από τις φάρμες συναδέλφων στη Δανία και τη Σουηδία, όπου «η κλινική εικόνα των ζώων που αρρώστησαν από covid παρουσίαζε στοιχεία κατάρρευσης».

Η δήλωση της πρωθυπουργού της Δανίας, Μέτε Φρέντερικσεν, ότι «θα προχωρήσουν στη θανάτωση περισσότερων από 15 εκατομμυρίων βιζόν που υπάρχουν στη χώρα», έχει θέσει σε συναγερμό τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιοχής.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε στον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Δημήτρη Σαββόπουλο, ο οποίος, από τον περασμένο Φεβρουάριο που εμφανίστηκαν τα αλυσιδωτά κρούσματα covid-19 στην Περιφερειακή Ενότητας, συντονίζει υπό την εποπτεία το ΕΟΔΥ τα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας. «Παρακολουθούμε με κάθε σχολαστικότητα -και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ- εάν στα κρούσματα μετά τον μοριακό έλεγχο περιλαμβάνονται εργαζόμενοι στις φάρμες ή μέλη των οικογενειών τους», επεσήμανε ο κ. Σαββόπουλος και εξήγησε ότι ως προς την εξέλιξη του θέματος «αναμένουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ». Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του, αφού χάρη στα μέτρα και τη σχολαστικότητα που επιδεικνύουν στην εφαρμογή τους οι φάρμες εκτροφής ζώων, δεν υπάρχει κρούσμα covid σε βιζόν.

Η κτηνίατρος και εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για θέματα που σχετίζονται με την αγροδιατροφική σύμπραξη και τις φάρμες των βιζόν, Κατερίνα Δαδαμόγια, υπογράμμισε ότι εκτός των αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας που κατ’ εντολή του ΥΠΑΑΤ εφαρμόζονται στις φάρμες, «έχει συσταθεί και μία άτυπη ομάδα εργασίας από τρεις κτηνιάτρους με ειδική εμπειρία στα βιζόν (δύο Έλληνες και ένας Δανός), που παρακολουθούν από κοντά τις φάρμες, δίδοντας πληροφορίες και συμβουλές σε κάθε πρόβλημα».

Advertisement

Η κ. Δαδαμόγια σημείωσε ότι στην ομάδα προστέθηκε η Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει και επίσημη εμπλοκή του ΕΟΔΥ.

Αυτό που δημιουργεί ανησυχία στους επιστήμονες και έχει αποτυπωθεί στην ανακοίνωση του ΠΟΥ είναι ότι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS- CoV-2, που μπορεί να μεταφερθεί από τα βιζόν στον άνθρωπο, μπορεί να απειλήσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου.

Η κ. Δαδαμόγια τόνισε ότι κλιμάκια κτηνιάτρων πραγματοποιούν συνεχείς εξορμήσεις στις φάρμες, όπου ενημερώνουν για την ενδελεχή εφαρμογή των μέτρων υγιεινής του προσωπικού και των μέτρων βιοασφάλειας στην παραγωγική αλυσίδα της φάρμας εκτροφής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άρση της ασυλίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου με 225 ψήφους υπέρ

17/12/25 3:51 μμ

Άρση της ασυλίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου με 225 ψήφους υπέρ

Βραβεία αριστείας και ραντεβού για την Παρασκευή και 13 Απριλίου του 2029 από τη Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

17/12/25 3:41 μμ

Βραβεία αριστείας και ραντεβού για την Παρασκευή και 13 Απριλίου του 2029 από τη Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ

Προσωρινά εκτός λειτουργίας την Πέμπτη η τηλεματική του ΟΑΣΘ

17/12/25 3:37 μμ

Προσωρινά εκτός λειτουργίας την Πέμπτη η τηλεματική του ΟΑΣΘ

Πώς επηρεάζει την αγορά η αναστολή λειτουργίας της Jetoil εκ των οποίων τα περισσότερα στη Β. Ελλάδα

17/12/25 3:33 μμ

Πώς επηρεάζει την αγορά η αναστολή λειτουργίας της Jetoil εκ των οποίων τα περισσότερα στη Β. Ελλάδα

Στην πλατεία Κοτζιά η Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Δήμου Αθηναίων

17/12/25 3:26 μμ

Στην πλατεία Κοτζιά η Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Δήμου Αθηναίων

Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του «Disclosure Day» δια χειρός Στίβεν Σπίλμπεργκ

17/12/25 3:19 μμ

Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του «Disclosure Day» δια χειρός Στίβεν Σπίλμπεργκ

Εξερευνήτρια γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε περπατώντας τη Σαουδική Αραβία

17/12/25 2:09 μμ

Εξερευνήτρια γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε περπατώντας τη Σαουδική Αραβία

Παρουσιάστηκε σε ημερίδα η Γνωσιακή Βάση του Ελληνικού Συστήματος Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων

17/12/25 2:04 μμ

Παρουσιάστηκε σε ημερίδα η Γνωσιακή Βάση του Ελληνικού Συστήματος Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων

Το προσωπικό του Λούβρου ψήφισε να παρατείνει την απεργία - Το μουσείο παραμένει κλειστό

17/12/25 1:58 μμ

Το προσωπικό του Λούβρου ψήφισε να παρατείνει την απεργία – Το μουσείο παραμένει κλειστό

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

17/12/25 1:56 μμ

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

ΕΚΠΟΙΖΩ: Άμεση η ανάγκη προστασίας των καταναλωτών και ιδιαίτερα των παιδιών, από το μάρκετινγκ των influencers

17/12/25 1:44 μμ

ΕΚΠΟΙΖΩ: Άμεση η ανάγκη προστασίας των καταναλωτών και ιδιαίτερα των παιδιών, από το μάρκετινγκ των influencers

Φεστιβάλ Hay: Ο Στίβεν Φράι σε εκστρατεία για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο

17/12/25 1:40 μμ

Φεστιβάλ Hay: Ο Στίβεν Φράι σε εκστρατεία για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο