Date:
Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για τον Covid- 19
Αυξήθηκαν οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ελλάδα καθώς πλέον φτάνουν τους 43.
Την ίδια ώρα, τα νέα κρούσματα του Covid- 19 είναι 56, αυξάνοντας τα συνολικά κρούσματα από τα τέλη του Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα 30 Μαρτίου στα 1212.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας δια στόματος Σωτήρη Τσιόδρα και οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν.
Το πρωί της Δευτέρας 30 Μαρτίου είχε γίνει γνωστός ο 41ος νεκρός από την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Την τελευταία του πνοή άφησε στη μονάδα εντατικής θεραπείας στην Αλεξανδρούπολη όπου νοσηλευόταν ένας άνδρας 61 ετών από την Ξάνθη που νοσηλευόταν, όπως μετέδωσε ο Alpha. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο άνδρας δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Νωρίτερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, απεβίωσε ένας 55χρονος ασθενής που νοσηλευόταν διασωληνωμένος εδώ και ημέρες σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ σημειώνεται πως είναι ο 6ος νεκρός στην περιοχή της Καστοριάς. Ο άτυχος άντρας διακομίστηκε από την Καστοριά από τη Θεσσαλονίκη και η κατάστασή του ήταν σοβαρή.
Το 39ο θύμα από τον COVID-19 στην Ελλάδα, καταγράφηκε στη Λέσβο το απόγευμα της Κυριακής. Πρόκειται για μια 76χρονη γυναίκα που είχε εισαχθεί για νοσηλεία το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Η γυναίκα είχε εκδηλώσει πνευμονία ενώ χθες, το απόγευμα, πιστοποιήθηκε ότι έπασχε από COVID-19.
Σημειώνεται ότι η κόρη της 76χρονης, η οποία με συμπτώματα γρίπης παραμένει απομονωμένη με το παιδί της στο σπίτι στο χωριό όπου διέμενε με τη μητέρα της, ανήκει στο νοσηλευτικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας Καλλονής και Πολυχνίτου. Χθες τα Κέντρα Υγείας παρέμειναν κλειστά και απολυμάνθηκαν. Τόσο από την κόρη της 76χρονης όσο και από το παιδί της έχουν ληφθεί δείγματα, τα δε αποτελέσματα αναμένονται από το Ινστιτούτο Παστέρ.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για Πάσχα, πανελλήνιες, πρώτη κατοικία και μισθούς του δημοσίου
Ανοιχτό το ενδεχόμενο το Πάσχα να γίνουν λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών και οι Ιεροί Ναοί να μην είναι ανοιχτοί στους πιστούς, άφησε ουσιαστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκαθαρίζοντας ότι εφέτος θα κάνουμε Ανάσταση στα σπίτια μας λόγω κορονοϊού.
Απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, εκτιμώντας ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων συμμορφώνεται στα μέτρα και τις υποδείξεις των ειδικών. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει πιο αυστηρός έλεγχος στους αυτοκινητόδρομους την περίοδο του Πάσχα, με ισχυρή παρουσία της ΕΛΑΣ στα διόδια προκειμένου να ελεγχθεί ότι δεν πραγματοποιούνται άσκοπες μετακινήσεις.
Όσο για το θέμα των πανελλαδικών εξετάσεων που «καίει» χιλιάδες μαθητές και γονείς, όλα είναι ανοιχτά, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν εξετάζει μείωση μισθών στο δημόσιο τομέα. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Στην κυβέρνηση επικρατεί μεν ανακούφιση καθώς η μέχρι στιγμής εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας είναι μικρότερη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο, αλλά και από τις αρχικές προβλέψεις του Υγείας.
Από την άλλη, γνωρίζοντας τα μικρά όρια αντοχής του ΕΣΥ, ζητούν να μην υπάρξει καμία χαλάρωση από την πλευρά των πολιτών και είναι αποφασισμένοι να παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα για όσο χρειαστεί. Εάν η κρίση διαρκέσει περισσότερους μήνες από το αναμενόμενο, είναι σαφές ότι ο λογαριασμός στην οικονομία θα είναι μεγάλος και θα εξεταστούν και άλλα μέτρα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ.Πέτσας παρουσίασε δύο γραφήματα, με τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των θυμάτων, θέλοντας να επιβεβαιώσει ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει αποδώσει, αλλά ξεκαθάρισε: «Προσοχή! Κανένας εφησυχασμός. Δεν πρέπει να διαταράξουμε αυτό που έχουμε κερδίσει μέχρι σήμερα. Για αυτό συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι μένουμε στο σπίτι, ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να τηρούμε αυτά τα αυστηρά μέτρα».
https://www.facebook.com/govgr/videos/2577184595931356/
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση νωρίτερα εξάλλου είχε διαλύσει και κάθε ψευδαίσθηση, ξεκαθαρίζοντας ότι «εφέτος δε θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, δε θα ψήσουμε αρνιά στις αυλές μας και δε θα επισκεφτούμε τις εκκλησίες μας, θα γιορτάσουμε μένοντας σπίτι και με την πίστη ότι θα τα καταφέρουμε. Έχουμε μέρες και χρόνια να γιορτάζουμε. Καμιά μέρα όμως δεν θα είναι ίδια τα επόμενα χρόνια εάν από την επιπολαιότητα μας χάσουμε άνθρωπο».
Ερωτηθείς ειδικότερα για την πρόταση της Ιεράς Συνόδου να πραγματοποιούνται οι πασχαλινές λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Πέτσας άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, επαναλαμβάνοντας ότι «εφέτος το Πάσχα είναι αλλιώς, δεν είναι ίδιο όπως κάθε χρόνο, αλλά έχουμε μπροστά μας πολλά χρόνια να γιορτάζουμε το Πάσχα με τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και φυσικά την πίστη μας».
Πρόσθεσε ότι η Ιερά Σύνοδος είναι σε συνεχή επικοινωνία με την κυβέρνηση και επομένως εξετάζεται το ζητούμενο να γίνουν τη Μεγάλη Εβδομάδα, από την Κυριακή των Βαΐων και μετά, κεκλεισμένων των θυρών οι λειτουργίες της εκκλησίας, προαναγγέλλοντας ανακοινώσεις μέσα στις επόμενες ημέρες. Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει βέβαια πως οι εκκλησίες δε θα παραμείνουν ανοιχτές για ατομική προσευχή, καθώς υπάρχει ο φόβος να συνωστισθούν οι πιστοί για να ανάψουν ένα κερί.
Πάντως ο κ. Πέτσας ερωτηθείς για νέα αυστηρότερα μέτρα και καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας, απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι είναι ήδη συγκινητική η ανταπόκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, καθώς και πως όσα περιστατικά μεμονωμένα καταγράφονται, απομονώνονται, επιβάλλονται τα πρόστιμα και αντιμετωπίζουν και την απαξία των συμπολιτών μας.
Στο έλεος της πανδημίας οι πανελλαδικές
Από την εξέλιξη της πανδημίας θα εξαρτηθεί και η διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων. Ερωτηθείς εάν οι πανελλήνιες θα διεξαχθούν Ιούλιο ή Σεπτέμβριο, ο κ. Πέτσας απάντησε με απόλυτη ευθύτητα ότι σε αυτή τη συγκυρία κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πότε θα γίνουν οι πανελλαδικές και επισήμανε ότι η κυβέρνηση αξιολογεί καθημερινά την κατάσταση και ανάλογα λαμβάνει αποφάσεις. Τις επόμενες εβδομάδες και ανάλογα με την εξάπλωση του κορονοϊού θα κριθεί και ο χρόνος των πανελλαδικών.
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση μισθών στο δημόσιο, ο κ.Πέτσας απάντησε ότι αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε όμως ότι εάν υπάρξει οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση, θα σημαίνει ότι έχουμε φύγει πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα που έχουμε βάλει αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Προφανώς, σε ένα πολύ αρνητικό σενάριο πανδημίας, όλα θα είναι πάνω στο τραπέζι.
Ο κ.Πέτσας άφησε όμως παράθυρο για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, λέγοντας πως είναι κάτι που εξετάζεται και συζητείται στην στις επαφές του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο. Υπενθυμίζεται ότι το σημερινό καθεστώς λήγει και οι δανειολήπτες έχουν κληθεί να υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα του νέου καθεστώτος μέχρι την 30η Απριλίου.
Πηγή newsbeast.gr