9.3 C
Serres

Κορωνοϊός: Τα ιδιωτικά εργαστήρια αντιδρούν στο πλαφόν στις τιμές και σταματάνε τα τεστ

Date:

Έντονη είναι η αντίδραση των ιδιωτικών εργαστηρίων στην απόφαση της Κυβέρνησης να θέσει πλαφόν στο κόστος που χρεώνουν για μοριακούς ελέγχους και rapidtest για κορονοϊό καθώς εκτιμούν ότι με βάση τα κόστη για τις εξετάσεις αυτές, η διαδικασία θα είναι ζημιογόνος.

 

Μάλιστα αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) με την οποία ενημερώνει τους πολίτες ότι τα εργαστήρια της περιφέρειας σταματούν επί της ουσίας τα τεστ.

 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία αποτελεί ευθεία απειλή προς την Κυβέρνηση, “Κατόπιν της ανακοίνωσης διατίμησης για τις εξετάσεις Rapid test Covid- 19 στα δέκα ευρώ και PCR Covid-19 στα σαράντα ευρώ ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι καθίσταται ανέφικτη η εκτέλεσή τους από τα εργαστήριά μας. H ιατρική πράξη λήψης του ρινοφαρυγγικού και το κόστος εκτέλεσης αυτών των εξετάσεων με την αγορά των αντιδραστηρίων τηρώντας το αυστηρά θεσπισμένο υγειονομικό πρωτόκολλο (εξοπλισμός-στολή -αποκομιδή μολυσματικών -απολύμανση-βιοασφάλεια) υπερβαίνει κατά πολύ τις τιμές διατίμησης”.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνη Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, τονίζει ότι η απόφαση λήφθηκε αυθαίρετα και χωρίς διάλογο.

Οι εκπρόσωποι αναφέρουν ότι Για τον καθορισμό της ανώτατης τιμής στα 40 ευρώ για το μοριακό test και στα 10 ευρώ το rapid test δε λήφθηκαν υπόψη τα κάτωθι:

  • Το κόστος απόσβεσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

  • Το κόστος αγοράς των αντιδραστηρίων.

  • Το κόστος των επαναλήψεων στα test με οριακές τιμές (υπολογίζεται στο 10-15%).

  • Το κόστος του αναλωσίμου υλικού για τη δειγματοληψία.

  • Το κόστος της αντισηψίας μετά την δειγματοληψία.

  • Το κόστος εργασίας εξειδικευμένου προσωπικού (ιατροί, μοριακοί βιολόγοι, νοσηλευτές).

  • Το κόστος του διοικητικού προσωπικού.

  • Το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών επισημαίνουν ότι μετά το πρώτο κύμα της επιδημίας και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας τα οποία είχαν διαπιστωθεί, η αγορά εξισορρόπησε, σε μια μέση τιμή της τάξης των 80 ευρώ για τα μοριακά τεστ.

Τονίζουν δε ότι η τιμή εξαρτάται πολύ από τα αντιδραστήρια που χρησιμοποιούνται και την αξιοπιστία τους και προβληματίζονται γιατί η διατίμηση αφορά στην ιατρική πράξη και όχι στα “εργαλεία” της εξέτασης δηλαδή τα αντιδραστήρια.

Τέλος να επισημάνουμε ότι αν τα ιδιωτικά διαγνωστικά σταματήσουν να κάνουν τεστ, τότε θα υπάρχει και μια σημαντική απώλεια επιδημιολογικών στοιχείων, καθώς φαίνεται οι εξετάσεις που γίνονται για κορονοϊό σε αυτά να αποτελούν περί το 30-50% του συνόλου που καταγράφεται στον ΕΟΔΥ.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόχειρη κίνηση μετά από 8 μήνες κερδοσκοπίας

Αποστάσεις και από τις δύο πλευρές κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την τροπολογία για την θεσμοθέτηση του πλαφόν στις τιμές για τα τεστ, κατηγορώντας αφενός την Κυβέρνηση για την μη έγκαιρη ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας η οποία άφησε περιθώρια κερδοσκοπίας, αφετέρου σημειώνει ότι το πλαφόν υπολογίστηκε πρόχειρα.






Ειδικότερα ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Ανδρέας Ξανθός αναφέρει ότι: «Μετά από 8 μήνες κερδοσκοπίας και ανυπαρξίας ελέγχου στο ευαίσθητο πεδίο των διαγνωστικών τεστ που αφορούν την πανδημία, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών και την έντονη δυσαρέσκεια που προκαλεί”.

Συμπληρώνει ακόμη ότι η διατίμηση των τεστ την οποία προβλέπει η τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης (το οποίο μέχρι τώρα είχε «δυσανεξία» σε κάθε ιδέα περί διατίμησης στην αγορά υγειονομικού υλικού), δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα. Αυτό που απαιτείται σε μια στιγμή δραματικής έξαρσης της πανδημίας, είναι :

1. Ανακοστολόγηση των τεστ από το ΚΕΣΥ και αναπροσαρμογή των τιμών τους με βάση τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς

2. Ηλεκτρονική συνταγογράφησή τους από τους γιατρούς με συγκεκριμένα κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια

3. Αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ με μηδενική συμμετοχή του πολίτη

4. Εξαίρεση της δαπάνης αυτής από τον κλειστό προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ και άρα από το μηχανισμό του clawback

5. Υποχρεωτική δήλωση στον ΕΟΔΥ του συνόλου των διαγνωστικών τεστ (PCR ή rapid) που διενεργούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια και φυσικά όλων των θετικών δειγμάτων.

πηγή news247.gr

ΥγείαΚορωνοϊός: Τα ιδιωτικά εργαστήρια αντιδρούν στο πλαφόν στις τιμές και σταματάνε τα...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Τι προσφέρει η φαρμακευτική κάνναβη στους ασθενείς με νευροανοσολογικά νοσήματα

Η φαρμακευτική κάνναβη αποτελεί ένα σύγχρονο και καινοτόμο εργαλείο...

H καθημερινή δραστηριότητα που μειώνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη

Ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει την άσκηση ως μέσω θεραπείας σε...

Η δύναμη της οικογένειας στις δύσκολες στιγμές – Πώς να μιλήσετε στα παιδιά

Η περίοδος των εορτών, ενώ συχνά είναι γεμάτη χαρά,...

Μακιγιάζ: Αυτοπεποίθηση χωρίς… “παρενέργειες”

Στενή είναι η σχέση του μακιγιάζ και της ψυχολογίας,...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα