9.3 C
Serres

Κορωνοϊός: Τα λάθη που κάνουμε στο πλύσιμο των ρούχων – Οδηγίες για να το κάνετε σωστά

Date:

Ενώ το πλύσιμο των χεριών μας παραμένει η πιο αποτελεσματική μέθοδος, υπάρχουν και άλλα βήματα που μπορούμε όλοι να ακολουθήσουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο να εξαπλωθεί περαιτέρω ο κορωνοϊός.

 

Μέχρι τώρα ξέρουμε ότι το να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το προσωπό μας είναι πολύ σημαντικό καθώς και το να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.

Αλλά τώρα, οι ειδικοί λένε ότι είναι και πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα ρούχα και οι πετσέτες μας μπορούν να γίνουν ένα ζεστό καταφύγιο για τα μικρόβια, ειδικά εάν χρησιμοποιούνται από περισσότερα από ένα άτομα. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να τα πλένουμε περισσότερο από ότι συνήθως και να λάβουμε επιπλέον μέτρα για να σταματήσουμε τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Παρόλα αυτά οι ίδιοι προειδοποιούν ότι το πλύσιμο στους 30 βαθμούς δεν είναι απαραίτητα αρκετό για να σκοτώσει τον ιό.

Δες παρακάτω μερικές συμβουλές πλυσίματος ρούχων για να βεβαιωθείς ότι το κάνεις σωστά:

– Όσο πιο υψηλές θερμοκρασίες τόσο το καλύτερο

Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία που πλένεις τα ρούχα σου – τόσο πιθανότερο είναι να εξαφανίσεις τυχόν σημάδια του Covid-19. Η βασική θερμοκρασία σώματός μας κυμαίνεται κατά μέσο όρο στους 37 ° C και παρέχει τις ιδανικές συνθήκες για να ευδοκιμήσουν τα βακτηρίδια και οι ιοί. Αυτό σημαίνει ότι το πλύσιμο 30C ίσως να μην είναι αρκετό. Οι περισσότεροι ιοί δεν θα επιβιώσουν σε θερμοκρασίες πάνω από 60C, έτσι μπορείς να πλένεις σε αυτή τη θερμοκρασία πετσέτες, κλινοσκεπάσματα, γάντια, κασκόλ, παιδικά ρούχα και ό,τι άλλο χρησιμοποιείς συχνά. Ωστόσο, εάν ανησυχείς για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μπορείς απλά να τα πλένεις πιο τακτικά.

-Σιδέρωμα

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι θερμοκρασίες κατάψυξης μπορούν να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, οπότε το στεγνωτήριο ή ακόμα καλύτερα το σιδέρωμα των ρούχων ενδείκνυται.






-Καθάρισε το πλυντήριο

Τα πλυντήρια ρούχων μπορούν να είναι οι σωτήρες μας όσον αφορά τον καθαρισμό των ρούχων, αλλά πρέπει και τα ίδια να απολυμανθούν. Απόφυγε μια ενδεχόμενη μόλυνση των ρούχων από το ίδιο το μηχάνημα ρίχνοντας ένα φλιτζάνι λευκό ξίδι μέσα στο κάδο του πλυντηρίου και κάνοντας έναν κύκλο πλυσίματος τουλάχιστον στους 60C. Δοκίμασε αυτό κάθε μήνα για να αποφύγεις τυχόν συσσώρευση σαπουνιού, μούχλας και βακτηρίων.

-Τήρησε τη δοσολογία

Μπορεί να πιστεύεις ότι η χρήση επιπλέον απορρυπαντικού θα έχει ως αποτέλεσμα ένα καλύτερο καθάρισμα, αλλά αυτό μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό. Το πολύ απορρυπαντικό θα δημιουργήσει πρόσθετη σαπουνάδα η οποία θα προσκολληθεί στα ρούχα σου και θα παγιδεύσει τη σκόνη εκεί, αντί να την απομακρύνει. Ομοίως, η μεγαλύτερη ποσότητα σαπουνάδας θα δημιουργήσει μόνο περαιτέρω συσσώρευση σαπουνιού στο πλυντήριό σου. Αντ ‘αυτού, επίλεξε τη συνιστώμενη δοσολογία, και αντί για μαλακτικό χρησιμοποίησε και πάλι λευκό ξύδι αντί για χημικές εναλλακτικές λύσεις. Είναι φυσικό αντιβακτηριακό, λειτουργεί ως μαλακτικό και φρεσκάρει τα ρούχα. Απλά πρόσθεσε ½ φλιτζάνι στο συρτάρι του πλυντηρίου ρούχων κατά τη διάρκεια του κύκλου ξεβγάλματος.

-Απολύμανε αποτελεσματικά

Αν μοιράζεσαι το σπίτι με κάποιον που νοσεί, είναι βασικό, να φροντίζεις όλα να καθαρίζονται σχολαστικά.

-Να φοράς γάντια μιας χρήσης όταν χειρίζεσαι βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο και να τα πετάς τα μετά από κάθε χρήση.
-Αν χρησιμοποιείς επαναχρησιμοποιήσιμα γάντια, αυτά πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά για καθαρισμό και απολύμανση ρούχων κι επιφανειών από τον COVID-19 και όχι για άλλους σκοπούς οικιακής χρήσης.
-Να πλένεις τα χέρια σου αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών. Αν δεν χρησιμοποιείς γάντια σε αυτή τη διαδικασία, φρόντισε να πλύνεις καλά τα χέρια σου αμέσως μετά.
-Μην τινάζεις τα βρώμικα ρούχα, αν αυτό είναι εφικτό. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει τη διασπορά του ιού μέσω του αέρα.
-Να πλένεις τα ρούχα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή αλλά αν είναι εφικτό σε όσο πιο ζεστό νερό γίνεται -χωρίς να καταστραφούν. Στη συνέχεια πρέπει να στεγνώσεις τα ρούχα πλήρως.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο μπορούν να πλυθούν μαζί με εκείνα άλλων ανθρώπων χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

πηγή marieclaire.gr

ΕλλάδαΚορωνοϊός: Τα λάθη που κάνουμε στο πλύσιμο των ρούχων - Οδηγίες για...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Η ιατρική γνωμάτευση για την 45χρονη πριν μπει στο χειρουργείο για επέμβαση ρουτίνας και πεθάνει

Νέα στοιχεία για τον αιφνίδιο θάνατο της 45χρονης Μαρίας...

ΑΔΕΔΥ: Πανεργατική απεργία την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., σύμφωνα με την εξουσιοδότηση...

Διακοπή κυκλοφορίας σε δρομολόγια του Προαστιακού – Εκτός λειτουργίας η τηλεδιοίκηση

Διακοπή κυκλοφορίας στα δρομολόγια του Προαστιακού στο τμήμα ΣΚΑ...

Καιρός: Σε ποιες περιοχές αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες σήμερα

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα