Τα τεστ για τον COVID-19 πρέπει να «προσαρμοστούν» στη νέα παραλλαγή, καθώς η παραλλαγή Omicron είναι «πολύ διαφορετική» από άλλες, λέει καθηγητής επιδημιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο οποίος δίνει ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τα τεστ για τον COVID-19 πρέπει να «προσαρμοστούν» στη νέα παραλλαγή, καθώς η παραλλαγή Omicron είναι «πολύ διαφορετική» από άλλες, λέει καθηγητής επιδημιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο οποίος δίνει μια εξήγηση γιατί ολοένα και περισσότερα self test ή rapid test αποδεικνύονται αναξιόπιστα στη μετάλλαξη Όμικρον.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής επιδημιολογίας Ερικ Φάιγκλ-Ντινγκ από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μπορεί κάποιος να κάνει ρινικό τεστ και να βγει αρνητικός κι ακολούθως να κάνει στοματοφαρυγγικό τεστ και να διαγνωσθεί θετικός. Κι αυτό γιατί η Όμικρον έχει πολλές φορές συμπτωματολογία που εντοπίζεται στον λάρυγγα και το να πάρει κάποιος μόνο από το ρινικό επίχρισμα δίνει μια ψευδώς θετική αίσθηση ασφάλειας. Γι’ αυτό λοιπόν, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι αρκετοί αυτοί που έχουν τελικά κορονοϊό, όμως δεν ανιχνεύονται με το πρώτο διαγνωστικό τεστ είτε αυτό είναι self test είτε rapid test.

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το η Omicron είναι ένα πολύ διαφορετικό θηρίο. Τα δείγματα σάλιου (άρα τα επιχρίσματα λαιμού) είναι πολύ καλύτερα για την ανίχνευση του κορονοϊού Omicron» αναφέρει σχετικά ο καθηγητής στη μελέτη που έκανε. Σύμφωνα με αυτήν «η παραλλαγή Omicron χαρακτηρίζεται από περισσότερες από 50 διακριτές μεταλλάξεις, η πλειονότητα των οποίων εντοπίζεται στην πρωτεΐνη ακίδας. Οι επιπτώσεις αυτών των μεταλλάξεων για τη μετάδοση της νόσου, τον τροπισμό των ιστών και τις διαγνωστικές εξετάσεις δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί. Αξιολογήσαμε τη σχετική απόδοση των επιχρισμάτων σάλιου και ρινικών επιχρισμάτων ως δείγματα RT-PCR για τις παραλλαγές Delta και Omicron.

Η θετική ποσοστιαία συμφωνία (PPA) των επιχρισμάτων σάλιου και των ρινικών επιχρισμάτων σε ένα σύνθετο πρότυπο ήταν 71% (95% CI: 53-84%) και 100% (95% CI: 89-100%), αντίστοιχα, για την παραλλαγή Delta. Ωστόσο, για την παραλλαγή Omicron τα επιχρίσματα σάλιου και τα ρινικά επιχρίσματα είχαν PPA 100% (95% CI: 90-100%) και 86% (95% CI: 71-94%), αντίστοιχα. Αυτό το εύρημα υποστηρίζει δεδομένα ex-vivo για αλλοιωμένο τροπισμό ιστού από άλλα εργαστήρια για την παραλλαγή Omicron».

Advertisement
MEGA

Εν ολίγοις η Όμικρον ανιχνεύεται σε ποσοστό 100% με επίχρισμα σάλιου και 86% με ρινικό επίχρισμα, εν αντιθέσει με την Δέλτα που ανιχνεύεται σε ποσοστό 71% με τεστ σιέλου και 100% με ρινικό τεστ. Η μελέτη καταλήγει λέγοντας πως ενδέχεται να χρειαστεί επαναξιολόγηση του τρόπου που διεξάγονται τα διαγνωστικά τεστ, καθώς η παραλλαγή Omicron γίνεται η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως.

Πηγή makthes.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

11/01/26 10:40 μμ

Κλήρωση Τζόκερ 11/1/2026: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 10.500.000 ευρώ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

11/01/26 10:50 μμ

Πέθανε ο Μπομπ Γουίρ του συγκροτήματος Grateful Dead

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

11/01/26 10:49 μμ

Φωτιά σε σπίτι στον Σοχό

Κρέπες (σαν κανελόνια) με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

11/01/26 10:48 μμ

Κρέπες στον φούρνο με κοτόπουλο, μήλο και τυριά

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα - Μονόδρομος για την πολιτική αλλαγή είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ

11/01/26 10:11 μμ

Ν. Ανδρουλάκης: Οι επόμενες εκλογές είναι μια ιστορική μάχη για την παράταξη που εμπέδωσε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

11/01/26 10:00 μμ

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Σερρών

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

11/01/26 10:10 μμ

Πάτρα: Αγωνία για την 16χρονη Λόρα που αγνοείται – Η έκκληση της οικογένειάς της

Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

11/01/26 10:05 μμ

Volley League γυναικών: Ο Παναθηναϊκός πήρε το θρίλερ με Πανιώνιο και παρέμεινε πρώτος και αήττητος

Ιράν - Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

11/01/26 10:03 μμ

Ιράν – Ομάδα ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Πάνω από 500 νεκροί στις διαδηλώσεις

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

11/01/26 9:42 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Νέας Ζίχνης λόγω χιονόπτωσης και επικείμενου παγετού

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

11/01/26 9:03 μμ

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Αμφίπολης λόγω παγετού

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας

11/01/26 8:52 μμ

Ορίστηκαν οι νέοι Αντιδήμαρχοι στον Δήμο Ηράκλειας