Για πρώτη φορά ελήφθησαν δείγματα από το Εθνικό Δίκτυο Λυμάτων του ΕΟΔΥ από τις πόλεις της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης Σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις παρατηρούνται την  εβδομάδα 22-28 Μαρτίου σε ... Περισσότερα

Συντάκτης: Epiloges Press

Συντάκτης: Epiloges Press

Για πρώτη φορά ελήφθησαν δείγματα από το Εθνικό Δίκτυο Λυμάτων του ΕΟΔΥ από τις πόλεις της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης

Σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις παρατηρούνται την  εβδομάδα 22-28 Μαρτίου σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Μαρτίου στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Οι πτωτικές τάσεις κυμαίνονται από -32% στον Άγιο Νικόλαο μέχρι -71% στα Χανιά. Οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις στην Αττική (-12%) και στο Ηράκλειο Kρήτης (-23%), καθώς και η ανοδική τάση στη Θεσσαλονίκη (+11%), όπου οι μεταβολές εμπίπτουν κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Επίσης, σταθερή παραμένει ουσιαστικά η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Λάρισας (-3%)και του Ρεθύμνου (-2%). 

Συγκεκριμένα, τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας, ενώ για πρώτη φορά ελήφθησαν δείγματα από το Εθνικό Δίκτυο Λυμάτων του ΕΟΔΥ από τις πόλεις της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης. 

Αποτελέσματα της εβδομάδας 22-28 Μαρτίου

Περιφέρεια Αττικής: Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα δεν παρουσίασε σημαντική διακύμανση (-12%) σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και παραμένει σε υψηλά επίπεδα. 

Θεσσαλονίκη: Δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (+11%) στο σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 15-21 Μαρτίου. 

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα στη Λάρισα (22-28/3/21), δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (-3%) στην συγκέντρωση του γενετικού υλικού του ιού στα αστικά λύματα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. 

Βόλος: Παρατηρείται υποχώρηση (-50%) στην συγκέντρωση του γενετικού υλικού τουιού στα αστικά λύματα σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Ξάνθη: Στα αστικά λύματα της Ξάνθης ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό του ιού. 

Αλεξανδρούπολη: Δεν ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό του ιού . Σημειώνεται ότι για τις πόλεις της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης δεν δίνεται ποσοστιαία μεταβολή του μέσου ιικού φορτίου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η επιτήρηση των λυμάτων σε αυτές τις πόλεις ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα, 22-28/3/21. Για τις πόλεις αυτές αναφέρεται μόνο αν το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ήταν ανιχνεύσιμο ή μη ανιχνεύσιμο. Στο εξής, θα πραγματοποιείται εβδομαδιαία επιτήρηση των αστικών λυμάτων και συγκριτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

Ηράκλειο Κρήτης: Παρατηρείται μία οριακά πτωτική τάση (-23%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων, σε σχέση με την εβδομάδα 15-21/3/2021. Παρά τη σχετική μείωση, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα εξακολουθεί να είναι υψηλή.

Χανιά: Παρατηρείται τάση αποκλιμάκωσης (-71%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων στα Χανιά. Παρά τη μείωση, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα λύματα εξακολουθεί να είναι υψηλή.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), ο εβδομαδιαίος μέσος όρος του ιικού φορτίου στα λύματα του Ρεθύμνου παραμένει ουσιαστικά σταθερός, σε σχέση με αυτόν της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, 15-21/03/21. 

Άγιος Νικόλαος: Παρατηρείται μείωση (-32%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων του Αγίου Νικολάου, σε σχέση με αυτόν της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.

Πάτρα: Παρατηρείται αποκλιμάκωση της παρουσίας SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα με μείωση (-60%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου του ιικού φορτίου, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, 15-21/03/21. 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λαϊκή αγορά: Καλές οι τιμές αλλά ελάχιστες οι αγορές - video

26/08/25 7:45 μμ

Λαϊκή αγορά: Καλές οι τιμές αλλά ελάχιστες οι αγορές – video

Σέρρες: Απαγορεύεται η μετακίνηση κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης

26/08/25 7:39 μμ

Σέρρες: Απαγορεύεται η μετακίνηση κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης

Με τη συναυλία αφιέρωμα για τα 100 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης ολοκληρώθηκε η Εμποροπανήγυρη Ηράκλειας - video

26/08/25 7:28 μμ

Με τη συναυλία αφιέρωμα για τα 100 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης ολοκληρώθηκε η Εμποροπανήγυρη της Ηράκλειας – video

12 υπάλληλοι του Δήμου Σερρών που εργάζονταν με το πρόγραμμα 55+ προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να παραμείνουν - video

26/08/25 7:17 μμ

12 υπάλληλοι του Δήμου Σερρών που εργάζονταν με το πρόγραμμα 55+ προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για να παραμείνουν – video

Πρόγραμμα επισκέψεων υπουργών και υφυπουργών στη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει της 89ης ΔΕΘ

26/08/25 4:46 μμ

Πρόγραμμα επισκέψεων υπουργών και υφυπουργών στη Βόρεια Ελλάδα, ενόψει της 89ης ΔΕΘ

Αστροβραδιά 2025 στην Άνω Βροντού Σερρών

26/08/25 4:41 μμ

Αστροβραδιά 2025 στην Άνω Βροντού Σερρών, η κορυφαία καλοκαιρινή συνάντηση φίλων της αστρονομίας και της φύσης

Δίκη για Novartis: «Όσα είπα ήταν αλήθεια» απολογήθηκε η «Αικατερίνη Κελέση»

26/08/25 4:34 μμ

Δίκη για Novartis: «Όσα είπα ήταν αλήθεια» απολογήθηκε η «Αικατερίνη Κελέση»

Γερμανία: Το Apple Watch δεν είναι ένα "προϊόν ελεύθερο διοξειδίου του άνθρακα", αποφάνθηκε δικαστήριο

26/08/25 4:28 μμ

Γερμανία: Το Apple Watch δεν είναι ένα “προϊόν ελεύθερο διοξειδίου του άνθρακα”, αποφάνθηκε δικαστήριο

Προσωπικός αριθμός: Παράταση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου για έκδοσή του

26/08/25 3:49 μμ

Προσωπικός αριθμός: Παράταση μέχρι τις 5 Νοεμβρίου για έκδοσή του

Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων: Η ψηφιακή επανάσταση στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας

26/08/25 3:43 μμ

Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων: Η ψηφιακή επανάσταση στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας

Επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος

26/08/25 3:39 μμ

Επαναλειτουργεί το σιντριβάνι στην πλατεία Συντάγματος

Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών επισκέφθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

26/08/25 3:33 μμ

Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών επισκέφθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης