11.5 C
Serres

Κορονοϊός: Τι είναι η «ανοσία της αγέλης» και τι τρόμαξε τον Μπόρις Τζόνσον

Date:

Οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν εδώ και εβδομάδες μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού- ορισμένα μάλιστα πολύ δύσκολα και απολύτως περιοριστικά.

 

Για τη Βρετανία, αυτή η στιγμή ήρθε χθες, όταν ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απηύθυνε στους πολίτες αίτημα να σταματήσουν κάθε περιττή κοινωνική επαφή και να αποφεύγουν τα άσκοπα ταξίδια, προκειμένου να αποτρέψουν την περαιτέρω διασπορά του νέου κορονοϊού.

Κρατάει ωστόσο, μέχρι αυτή τη στιγμή, ανοιχτά τα σχολεία. Συνολικά ο τρόπος διαχείρισης της επιδημίας από τη βρετανική κυβέρνηση έχει προκαλέσει κατακραυγή, και ο εκπρόσωπός του δήλωσε χθες ότι στόχος δεν είναι η «ανοσία της αγέλης». «Στόχος μας είναι η προστασία της ζωής», είπε. «Έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερα τεστ από τις περισσότερες χώρες στον κόσμο».

Όπως εξήγησε στο Sky News ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Sir Patrick Vallance, για να υπάρξει πράγματι η «ανοσία της αγέλης» θα πρέπει να μολυνθούν με τον ιό έξι στους δέκα Βρετανούς.

Τι είναι η ανοσία της αγέλης

Ανοσία της αγέλης θεωρείται όταν είναι δύσκολη η εξάπλωση μιας μολυσματικής νόσου επειδή υψηλό ποσοστό του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχουν πολλοί που να μπορούν να μολυνθούν, κι έτσι προσφέρεται προστασία σε ευάλωτους ανθρώπους, όπως νεογέννητα, ηλικιωμένους κι εκείνους που ασθενούν και δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τον Sir Patrick Vallance, δεν είναι δυνατό να παραχθεί αποτελεσματικό εμβόλιο για το τωρινό ξέσπασμα.

Συνεπώς, απουσία μαζικού προγράμματος εμβολιασμού, για να αποκτήσει ο βρετανικός πληθυσμός ανοσία αγέλης, θα πρέπει μεγάλος αριθμός πολιτών να μολυνθεί και στη συνέχεια αναρρώσει. Τότε θα είναι λιγότερο πιθανό να κολλήσουν τον ιό, οπότε και λιγότερο πιθανό να τον μεταδώσουν, σε σχέση με πριν.

Αυτό χαρακτηρίζεται «φυσικό εμβόλιο».

Αυτή τη στιγμή, κάθε πολίτης που μολύνεται με τον κορονοϊό είναι πιθανό να τον μεταδώσει σε 2,4 έως 3 άλλους. Οι περισσότεροι, κατά τον ίδιο, θα εμφανίσουν ήπια συμπτώματα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το 60% του βρετανικού λαού των 66,4 εκατομμυρίων θα πρέπει να μολυνθεί για να επιτευχθεί η ανοσία. Δηλαδή περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι.

Όπως δείχνουν τα διαθέσμα στοιχεία, περίπου 32 εκατομμύρια θα έχουν ήπια συμπτώματα. Όμως περίπου οκτώ μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρά ή κρίσιμα περιστατικά και να χρειαστούν νοσηλεία.

Πώς βοηθά η ανοσία της αγέλης

Το βασικό όφελος είναι πως μειώνει την εξάπλωση του ιού. Οπότε, εκείνοι που είναι πιο ευάλωτοι μπορούν να απομονωθούν για να προστατευτούν στην κορύφωση του ξεσπάσματος.

Στη συνέχεια, όταν η εξάπλωση περιοριστεί και επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης επιτευχθεί, αυτά τα μέτρα απομόνωσης μπορούν να αρθούν.






Ο Sir Patrick έχει επίσης πει πως ο κορονοϊός θα γίνει «εποχιακός ιός» και αναμένεται να επιστρέφει κάθε χρόνο.

Ωστόσο δεν είναι σαφές πόσος καιρός θα χρειαστεί για να μολυνθεί το 60% του πληθυσμού, καθώς το ποσοστό αυτό δεν έχει καταγραφεί σε καμία χώρα.

Μπορεί η ανοσία της αγέλης να αντιμετωπίσει τον ιό;

Η πολιτική της κυβέρνησης Τζόνσον έχει δεχθεί σφοδρή κριτική. Ο Δρ Adam Kucharski, επιδημιολόγος λοιμωξιολόγος στο London School of Hygiene and Tropical Medicine έχει δηλώσει πως νιώθει «πολύ άβολα με το μήνυμα πως η βασική στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης στον κορονοϊό είναι η επιδίωξης της ανοσίας της αγέλης».

Κατά τον ίδιο, η ανοσία της αγέλης δεν πρέπει να είναι ο στόχος, αν και μπορεί να γίνει μια παράπλευρη συνέπεια.

Ο καθηγητής Mark Jit, επίσης επιδημιολόγος στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, είπε στο βρετανικό δίκτυο πως όσο περισσότεροι άνθρωποι γεννιούνται, τόσο περισσότερο θα υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα έχουν ανοσία.

Παράλληλα προειδοποίησε πως ο ιός μπορεί γρήγορα να μεταλλαχθεί, για να παρακάμψει την ανοσία, αν και παραμένει αναπάντητο ερώτημα εάν αυτό θα συνέβαινε.

Η έρευνα του Imperial

Η αλλαγή τακτικής από το Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ήρθε την ώρα που έρευνα τόνιζε πως εάν δεν ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα, ο ιός μπορεί να προκαλέσει 250.000 θανάτους.

Σύμφωνα με ερευνητές από την ομάδα Covid19 Response Team του Imperial College, η ζήτηση για κλίνες ΜΕΘ μπορεί να φτάσει να είναι οκταπλάσια των δυνατοτήτων.

«Δεν είναι καθόλου σίγουρο πως η καταστολή θα έχει επιτυχία μακροπρόθεσμα» τόνισε ο επικεφαλής των ερευνητών Neil Ferguson, σημειώνοντας πως «καμία παρέμβαση για τη δημόσια υγεία με τόσο σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία δεν έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν για τόσο μεγάλο διάστημα».

Στην έκθεσή της η ομάδα τονίζει πως η μόνη «βιώσιμη στρατηγική» είναι αυτή που ακολουθεί το παράδειγμα της Κίνας, που εμπεριέχει απολύτως περιοριστικά μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται η κοινωνική απομάκρυνση για όλο τον πληθυσμό. Τέτοια μέτρα, αναφέρει, μπορεί αν χρειαστεί να παραμείνουν σε ισχύ πιθανώς και για 18 μήνες ή περισσότερο, ή μέχρι να βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο.

πηγή newsbeast.gr

ΚόσμοςΚορονοϊός: Τι είναι η «ανοσία της αγέλης» και τι τρόμαξε τον Μπόρις...

Ειδήσεις
ΣΧΕΤΙΚΕΣ

Υαλουρονικό οξύ και για τα προβλήματα του ώμου

Αποτελεσματικές έχουν κριθεί ότι είναι οι ενέσεις με υαλουρονικό...

Τι μπορεί να σημαίνει αν δείτε αίμα στα ούρα

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας το...

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο κοράλλι στον κόσμο στα Νησιά Σολομώντα στον Ειρηνικό

Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν το μεγαλύτερο κοράλλι στον κόσμο,...

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο κοράλλι στον κόσμο στα Νησιά Σολομώντα στον Ειρηνικό

Επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν το μεγαλύτερο κοράλλι στον κόσμο,...

Μοίρασε τη δημοσίευση:

Κάνε Εγγραφή!

Τελευταία Νέα