Την στιγμή που σωματικά είμαστε σε καλή κατάσταση για να πηγαίνουμε στην εργασία μας και να συμμετέχουμε σε άλλες εξωτερικές δραστηριότητες, η καραντίνα και ο πολυήμερος εγκλεισμός στο σπίτι μας ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

Τελευταία Νέα
Advertisement
ΣΧΕΤΙΚΑ Νέα

Την στιγμή που σωματικά είμαστε σε καλή κατάσταση για να πηγαίνουμε στην εργασία μας και να συμμετέχουμε σε άλλες εξωτερικές δραστηριότητες, η καραντίνα και ο πολυήμερος εγκλεισμός στο σπίτι μας προκαλεί μια πρωτόγνωρη ταλαιπωρία,

Advertisement
 

 

η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κάτι που είναι γνωστό ως “πυρετό καμπίνας”.

Αυτός είναι ένας πυρετός για τον οποίο δεν είναι υπεύθυνος ο κορωνοϊός. Αλλά είναι ακριβώς ο πυρετός καμπίνας; Και πώς μπορούμε να τον μειώσουμε;

Από πού προέρχεται ο πυρετός καμπίνας

Πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι κυριολεκτικός ο όρος “πυρετός”! Η προέλευση του όρου είναι κάπως θολή, αλλά πιθανότατα χρονολογείται από τις αρχές του 1900 στη Βόρεια Αμερική.

Τότε αναφερόταν σε κάποιον που ήταν απομονωμένος σε απομακρυσμένη περιοχή (συνήθως δηλαδή σε κάποια μοναχική καμπίνα στην φύση), ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν ήταν απαραίτητο παραμένουν οι άνθρωποι έγκλειστοι για μέρες κάθε φορά, προκειμένου να επιβιώσουν το κρύο.

Μια άλλη εξήγηση έχει ρίζες στις αρχές του 1800, όταν η φράση “πυρετός καμπίνας” ίσως αναφερόταν στο να είναι κανείς κλεισμένος στο σπίτι εξαιτίας πολύ υψηλού πυρετού λόγω τύφου.

“Ο πυρετός καμπίνας δεν είναι σαν μια ψυχολογική διαταραχή, οπότε δεν θα έλεγα ότι υπάρχει κάποιος επίσημος ορισμός”, λέει ο Vaile Wright, ψυχολόγος και διευθυντής κλινικής και ποιοτικής έρευνας της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολογίας.

Πυρετός καμπίνας: Συμπτώματα από την πολυήμερη παραμονή στο σπίτι

Ο πυρετός καμπίνας μπορεί να μην είναι μια πραγματική κατάσταση, αλλά τα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτόν, είναι:

Περιλαμβάνει μια σειρά από αρνητικά συναισθήματα και δυσκολίες που σχετίζονται με την περιορισμένη κίνηση:

Ευερεθιστότητα
Πλήξη
Απελπισία
Ανησυχία
Δυσκολία συγκέντρωσης

Αυτά θα ήταν ο “αστερισμός των συμπτωμάτων” που εκδηλώνει όποιος έχει πυρετό καμπίνας, λέει ο ίδιος και πρόσθεσε:

“Η προσωπικότητά σας και η ιδιοσυγκρασία σας είναι σημαντικοί παράγοντες για το πόσο γρήγορα θα αναπτύξετε αυτά τα συναισθήματα (…) Εάν είστε πιο εξωστρεφής από την φύση σας και δεν είστε συνηθισμένος στο να είστε στο σπίτι, πιθανότατα είστε πιο επιρρεπής στο να αισθανθείτε αυτόν τον πυρετό καμπίνας”.

Υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται αμέσως αυτά τα συμπτώματα, δήλωσε ο Paul Rosenblatt, ψυχολόγος και καθηγητής οικογενειακής κοινωνικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο της Μινεσότα, για τον οποίο ο πυρετός καμπίνας αποτέλεσε αντικείμενο ενδελεχούς ανάλυσης μεταξύ ενηλίκων κατά δεκαετία του 1980.

“Όσοι βλέπουν την εθελούσια καραντίνα ως… ευκαιρία να καθαρίσουν τελικά το σπίτι τους, να ταξινομήσουν τους λογαριασμούς τους, να οργανώσουν τις ντουλάπες τους, ή να ακολουθήσουν ένα νέο σπιτικό χόμπι, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στον πυρετό καμπίνας. Μπορεί και να μην το νιώσουν ποτέ”, δήλωσε ο Rosenblatt.

Advertisement
MEGA

Σε όποια ομάδα και αν ανήκετε, σε κάποια στιγμή θα νιώσετε τον πυρετό καμπίνας. Ωστόσο οι δρ. Wright και δρ. Rosenblatt συστήνουν κάποιους τρόπους, για να μειώσετε την ένταση στο μυαλό σας και να αισθανθείτε λιγότερο περιορισμένοι μέσα στο σπίτι σας:

Δημιουργήστε μια ρουτίνα

Αντί να αντιμετωπίσετε αυτή την εμπειρία σαν διακοπές, κάντε όλα όσα θα κάνατε κανονικά κατά το προηγούμενο πρόγραμμά σας. Ή όσο μπορείτε. Σηκωθείτε το πρωί, κάντε μπάνιο, μαγειρέψτε, καθίστε στον υπολογιστή και γευματίστε στις ίδιες ώρες που είχατε και πριν την καραντίνα.

Ανακατέψτε λίγο τον χώρο σας

Η ανακαίνιση ενός δωματίου, ώστε να μην είναι το ίδιο στυλ κάθε εβδομάδα, μπορεί να κάνει το σπίτι σας να μοιάζει πιο φρέσκο και όχι κάτι που “σας πνίγει”.

Μείνετε σε επαφή με άλλους

Προσπαθήστε να σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να επικοινωνήσετε από μακριά. Στείλτε μήνυμα σε έναν φίλο, μιλήστε στο τηλέφωνο με κάποιον συνάδελφο, βρεθείτε “ζωντανά» με βιντεοκλήση με κάποιον άλλο γνωστό, συμμετέχετε σε διαδικτυακές κοινότητες και ανταλλάξτε συμβουλές με άλλους, για το πώς να διαχειριστείτε την πλήξη και τον εκνευρισμό.

Αποδεχτείτε την άβολη κατάσταση και συμβιβαστείτε με τη νέα πραγματικότητα

Η αντιμετώπιση των συναισθημάτων, που έχει ο πυρετός καμπίνας, εξαρτάται από την κατανόηση του τι συμβαίνει και ότι υπάρχει μια διαδικασία με την οποία οφείλετε να συμβιβαστείτε. Χωρίς να έχετε συγκεκριμένη προθεσμία, θα πρέπει να δημιουργήσετε μια προσδοκία στο μυαλό σας ότι αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια καινούργια φυσιολογική κατάσταση για λίγο καιρό. Υπάρχει μια καμπύλη μάθησης για την αντιμετώπιση του πυρετού καμπίνας.

Μείνετε δραστήριοι σωματικά και πνευματικά

Ο εγκλεισμός στο σπίτι δεν κάτι ταυτόσημο με την οκνηρία. Σηκωθείτε απόν καναπέ ή το γραφείο και κάντε λίγη αεροβική γυμναστική, ή πάρτε ιδέες από τα πάμπολλα βίντεο που υπάρχουν στο διαδίκτυο για το πώς να ασκηθείτε στο σπίτι. Επίσης, παίξτε επιτραπέζια με τα άλλα μέλη που είναι σε καραντίνα μαζί σας και, φυσικά, παίξτε και παιχνίδια σε κονσόλες και υπολογιστές. Οτιδήποτε για να διατηρήσετε σώμα και εγκέφαλο σε εγρήγορση. Θα σας βοηθήσει και με τον ύπνο το βράδυ όλο αυτό.

Πηγή:edition.cnn.com, iatropedia.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Β Κικίλιας: «Νέο νομοσχέδιο για μηχανισμό ελέγχου και ασφάλειας σε λιμάνια και πλοία»

03/12/25 9:54 μμ

Β Κικίλιας: «Νέο νομοσχέδιο για μηχανισμό ελέγχου και ασφάλειας σε λιμάνια και πλοία»

Σ. Ζαχαράκη: Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά δυνατοί γιατί είμαστε όλοι μαζί

03/12/25 9:48 μμ

Σ. Ζαχαράκη: Είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά δυνατοί γιατί είμαστε όλοι μαζί

Αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο Ευζώνων

03/12/25 9:43 μμ

Αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο Ευζώνων

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τα νοτιοδυτικά, από αύριο, Πέμπτη 04/12, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών . Κύρια χαρακτηριστικά της μεταβολής θα είναι οι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες με κατά τόπους μεγάλα ύψη βροχής, τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν προβλήματα και οι ισχυροί άνεμοι στα πελάγη. Την Πέμπτη 04/12 ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται από τις πρωινές ώρες στα νοτιοδυτικά και στη συνέχεια στην Κρήτη, το Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες και σταδιακά τη Θεσσαλία. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν στην περιοχή της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 6-8 μποφόρ και στο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις έως 6 μποφόρ. Την Παρασκευή 05/12 η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με παρόμοια χαρακτηριστικά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI) που εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο της Παρασκευής 05/12 κατατάσσεται στην Κατηγορία 5 (Ακραία). Ειδικότερα, όπως αναφέρει το meteo.gr/ΕΑΑ τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειώνονται στην Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), τη Θεσσαλία, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, ενώ θα επηρεαστούν πλέον και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα, οι άνεμοι θα παραμείνουν πολύ ενισχυμένοι.

03/12/25 9:39 μμ

ΜΕΤΕΟ: Επιδείνωση του καιρού από αύριο – Επεισόδιο βροχόπτωσης Κατηγορίας 5, την Παρασκευή

Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Στάμου «Η Μαμά είναι Πορτοκαλί»

03/12/25 9:29 μμ

Παρουσίαση του βιβλίου της Βασιλικής Στάμου «Η Μαμά είναι Πορτοκαλί»

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί ευθύνεται για 200.000 περιστατικά ασθενειών του αναπνευστικού μέσα σε μια τριετία

03/12/25 9:20 μμ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Νέο Δελχί ευθύνεται για 200.000 περιστατικά ασθενειών του αναπνευστικού μέσα σε μια τριετία

Τ. Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ στις επενδύσεις, τη βιομηχανία, τη ναυπηγική βιομηχανία και την καινοτομία

03/12/25 9:12 μμ

Τ. Θεοδωρικάκος: Ενισχύουμε τη στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ στις επενδύσεις, τη βιομηχανία, τη ναυπηγική βιομηχανία και την καινοτομία

ΣΤΑΣΥ : H κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό διεξάγεται προσωρινά στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο-Εθνική Άμυνα

03/12/25 9:06 μμ

ΣΤΑΣΥ: H κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό διεξάγεται προσωρινά στο τμήμα Δημοτικό Θέατρο-Εθνική Άμυνα

Εγκαίνια βιβλιοθήκης ΣΘΕ του ΑΠΘ στον χώρο όπου υπήρχε η κατάληψη του Βιολογικού

03/12/25 9:03 μμ

Εγκαίνια βιβλιοθήκης ΣΘΕ του ΑΠΘ στον χώρο όπου υπήρχε η κατάληψη του Βιολογικού

O Όμιλος AKTOR Χρυσός Χορηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες Los Angeles 2028

03/12/25 8:24 μμ

O Όμιλος AKTOR Χρυσός Χορηγός της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες Los Angeles 2028

Σ.Νησιούδη για επιστροφή ενοικίου: "Μπορούν να βάλουν τροποποιητική δήλωση"

03/12/25 8:12 μμ

Σ.Νησιούδη για επιστροφή ενοικίου: “Μπορούν να βάλουν τροποποιητική δήλωση”

Μόλις λίγα 24ωρα απομένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης.

03/12/25 8:03 μμ

Εκπνέει η προθεσμία για το επίδομα θέρμανσης – video