«Φρένο» στις απολύσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις που η λειτουργία τους βρίσκεται σε αναστολή λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό βάζει η κυβέρνηση.   Σύμφωνα με τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με ... Περισσότερα

Epiloges Press

Epiloges Press

«Φρένο» στις απολύσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις που η λειτουργία τους βρίσκεται σε αναστολή λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό βάζει η κυβέρνηση.

Advertisement
 

 

Σύμφωνα με τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με θέμα «κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης», όποια καταγγελία σύμβασης έγινε από τις 18 Μαρτίου και μετά θεωρείται άκυρη.

Επίσης:

– Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του κορονοϊού-COVID-19, δύνανται να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, προκειμένου να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον, που δημιουργείται. Η αναστολή των συμβάσεων εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί, μέχρι έναν μήνα από τη δημοσίευση της παρούσας ΠΝΠ, με δυνατότητα παράτασης, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου. (περ. α) της υποπαρ. 2Α).

– Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης, απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

– Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης, υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής.

Η διάταξη της περ. α) της υποπαρ. 2Α εφαρμόζεται μόνο σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που έχουν οριστεί από το υπουργείο Οικονομικών, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) κύριας δραστηριότητας, ως κλάδοι πληττόμενοι από την εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή- είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής είτε λόγω εφαρμογής του μέτρου της περ. α) της υποπαρ. 2Α -είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Ποιοι δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού

Δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, είναι, επίσης, οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020- είτε με καταγγελία από τον εργοδότη είτε με οικειοθελή αποχώρηση από τους ίδιους.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, υποβάλλονται από τον εργοδότη. Η δαπάνη της πλήρους ασφαλιστικής τους κάλυψης υπολογίζεται επί των ονομαστικών μισθών τους. Η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Advertisement
Babis

Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους, ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνει τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή- είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής είτε λόγω εφαρμογής του μέτρου της περ. α) της υποπαρ. 2Α.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα υποχρεούνται να συμπεριλάβουν στην υπεύθυνη δήλωση και τους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί, από 1ης Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020- είτε με καταγγελία από τους ίδιους είτε με οικειοθελή αποχώρηση του εργαζομένου.

Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση των προηγουμένων περιπτώσεων, αποκλείονται από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή ηλεκτρονικά, αυθημερόν στον εργαζόμενο, δηλώνοντάς του και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Μετά την ανωτέρω γνωστοποίηση, οι δικαιούχοι-εργαζόμενοι, σύμφωνα με τα ανωτέρω, για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που τηρείται για το σκοπό αυτό στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στην υπεύθυνη δήλωση των δικαιούχων εργαζομένων συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους IBAN, καθώς και ο αριθμός πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

 

πηγή newsbeast.gr


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ροτόντα της Θεσσαλονίκης: Ένα μνημείο που αφηγείται 17 αιώνες ιστορίας - Δείτε video

16/11/25 12:38 μμ

Η Ροτόντα της Θεσσαλονίκης: Ένα μνημείο που αφηγείται 17 αιώνες ιστορίας – Δείτε video

Ποιοι σταθμοί του Μετρό κλείνουν τη Δευτέρα από τις 2 το μεσημέρι

16/11/25 12:34 μμ

Ποιοι σταθμοί του Μετρό κλείνουν τη Δευτέρα από τις 2 το μεσημέρι

Εξερράγη το ηφαίστειο Σακουρατζίμα στην Ιαπωνία - Ακυρώθηκαν πτήσεις

16/11/25 12:33 μμ

Εξερράγη το ηφαίστειο Σακουρατζίμα στην Ιαπωνία – Ακυρώθηκαν πτήσεις

40η Philoxenia: Ο ελληνικός ιαματικός τουρισμός βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο καμπής

16/11/25 12:32 μμ

40η Philoxenia: Ο ελληνικός ιαματικός τουρισμός βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο καμπής

Αστικές αναπλάσεις και κατασκευές - Οι επαγγελματικοί ρόλοι που χτίζουν τις πόλεις του μέλλοντος

16/11/25 12:30 μμ

Αστικές αναπλάσεις και κατασκευές – Οι επαγγελματικοί ρόλοι που χτίζουν τις πόλεις του μέλλοντος

Το Βατικανό επιστρέφει 62 τεχνουργήματα των αυτοχθόνων του Καναδά

16/11/25 12:27 μμ

Το Βατικανό επιστρέφει 62 τεχνουργήματα των αυτοχθόνων του Καναδά

Μέλη εμβληματικών ροκ συγκροτημάτων ενώνονται σε supergroup για καλό σκοπό

16/11/25 12:17 μμ

Μέλη εμβληματικών ροκ συγκροτημάτων ενώνονται σε supergroup για καλό σκοπό

Το rebranding της Ζακύνθου μέσα από την παράδοση, τον πολιτισμό και τον οινικό πλούτο

16/11/25 12:15 μμ

Το rebranding της Ζακύνθου μέσα από την παράδοση, τον πολιτισμό και τον οινικό πλούτο

Η FIFA εντείνει την «μάχη» κατά της διαδικτυακής κακοποίησης

16/11/25 12:13 μμ

Η FIFA εντείνει την «μάχη» κατά της διαδικτυακής κακοποίησης

«SBIFF»: Κορυφαία τιμητική διάκριση στον Στέλαν Σκάρσγκαρντ

16/11/25 12:12 μμ

«SBIFF»: Κορυφαία τιμητική διάκριση στον Στέλαν Σκάρσγκαρντ

Η δύναμη της επιλογής: Οι άνθρωποι πίσω από τις υιοθεσίες - 48χρονος μονογονέας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Έχω βιώσει ένα θαύμα»

16/11/25 12:10 μμ

Η δύναμη της επιλογής: Οι άνθρωποι πίσω από τις υιοθεσίες – 48χρονος μονογονέας: «Έχω βιώσει ένα θαύμα»

Ιωάννης Κυμίσης, ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia που οραματίζεται ηλεκτρονικά συστήματα σε κάθε επιφάνεια

16/11/25 12:08 μμ

Ιωάννης Κυμίσης, ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia που οραματίζεται ηλεκτρονικά συστήματα σε κάθε επιφάνεια